Zoner Photo Studio | Grafický editor

Jarní Zoner Photo Studio: Automatika s A.I., nové rozhraní a měsíční platby

  • Po čtvrt roce je tu další aktualizace ZPS X
  • Nabízí přepracované rozhraní a nové filtry
  • Automatické vylepšení používá prvky umělé inteligence

Je tu jaro a s ním i nové Zoner Photo Studio. Český správce a editor fotek předloni přešel na systém předplatného, namísto původního výročního vydávání nových verzí tak nyní představuje novinky sezónně vždy na počátku jara, v létě, na podzim a před Vánocemi.

Březnový balík vylepšení je prakticky nepřehlédnutelný, designéři totiž zapracovali na grafickém rozhraní, ve kterém jsme se i my začali postupně ztrácet.

3f2b6839-d042-4abb-850d-8b7eb3cd113c
V modulu Vyvolat a Editor se bude zobrazovat nový sloupec, který tak odlehčí hlavnímu panelu. Pokud vám to nebude vyhovovat, můžete nastavit původní rozložení.

Desítky nových filtrů

Když tedy otevřete modul Vyvolat, který je určený nejen pro vyvolávání rawů, ale primárně pro všechny fotografické úpravy i nad běžným jpegy, a klepnete v liště nástrojů na Presety, otevře se vpravo další samostatný panel s desítkami přednastavených filtrů. Tento panel můžete zároveň trvale ukotvit. Díky tomu je v hlavním panelu více místa pro ostatní nástroje. Pokud vám však předchozí rozhraní vyhovovalo více, můžete se k němu samozřejmě vrátit.

e28b7988-393e-4e1a-a358-baf52e886e93
Nové přednastavené filtry – presety – a především nový postranní panel, který se dle vašeho nastavení zobrazí jen jako roleta, anebo trvale.

Přednastavených filtrů jsou opravdu desítky, takže ty staré (všemožné varianty na „lomo“ apod.) jsou upozaděné až na konci seznamu a prioritu mají ty rozumné – je jich zde opravdu hromada včetně několika filtrů pro černobílé snímky. Jak dříve samozřejmě nechybí rychlý náhled výsledku po najetí na některý z presetů.

0e781533-f7fc-45b6-ad2e-b4ad52fcce6c7783b5bd-6383-4819-bf73-c39f3f96d9cce05376f9-1725-4b71-996e-df7c8b9ccf84
Nové přednastavené filtry s náhledy. Ty staré najdete až na konci.

Zapojení neuronových sítí

Rozšířením prošla i základní automatika. Je tu i nadále ta obecná, vedle ní však i automatické vylepšení s důrazem na typ fotografie. Takže můžete ZPS říci, ať fotografii vylepší s ohledem na to, že se jedná třeba o portrétní snímek, širokoúhlou krajinku a tak dále.

No, a to se už dostáváme k další specialitě jarní verze a jednomu z trendů dnešní doby: umělé inteligenci! Nemám to spojení rád – dnes už je to velmi široký buzzword, pod který si leckdo schová i něco naprosto neinteligentního, a tak jsem chtěl znát detaily.

16f372ae-f3ac-4cdb-8663-e7e7466c6d01
ZPS nyní nabízí hned několik optimalizovaných procesorů pro automatické vylepšení

Zoner totiž A.I. automatiku používá k detekci lidských tváří a postupně i dalších prvků lidského těla. Jenže rozpoznávání tváří samo o sobě může fungovat i bez A.I. – vždyť něčím podobným dnes disponuje každý fotoaparát a mobilní telefon.

Detekce v jarní aktualizaci ZPS je nicméně opravdu založená na neuronové síti, na které se Zoner podílel společně s inženýry z Fakulty informačních technologií brněnského VUT. Ti nejprve neuronovou síť naučili na desítkách tisíc snímků lidských tváří, jak vlastně vypadá, a hotový pravděpodobnostní model je pak i součástí jarního upgradu.

Zpomalení se bát nemusíte. Tato detekce si samozřejmě řekne o nějakou procesorovou režii, bude to ale jen zlomek sekundy. V každém případě, automatika díky této technologii může lokálně jinak pracovat s expozicí a barvami a na pleť aplikovat jiné změny než třeba na pozadí.

Rychlejší prohlížení rawů

Co se tvrdého inženýringu týče, vedle zapojení neuronových sítí si nyní editor poradí i s rychlejší prací s rawy a to díky novému indexování. Při opakovaném otevření souboru nemusí fotograf čekat na jeho zdlouhavé načtení. Autoři se v tomto směru srovnávají s první ligou na trhu: Lightroomem od Photoshopu a Capture One.

Uklizený editor a lepší práce s vrstvami

Pokud ZPS používáte i jako základní rastrový editor – zejména poté, co se předloni naučil pracovat s vrstvami, jistě vás stejně jako mě trápil nehorázný svinčík v jeho hlavním panelu. Bylo tam toho prostě tak moc, že když se ke všemu objevily vrstvy, ubraly další drahocenné vertikální pixely a člověk musel i na FHD monitoru neustále některé bloky zavírat a otevírat, aby měl alespoň základní přehled.

obrázek 011.pngobrázek 012.pngda55ca15-4265-4549-afbe-ef647d66bd81
Hlavní panel je nyní vzdušnější, pokročilé úpravy se totiž zobrazují v dalším panelu. Hlavní panel tak věnuje více prostoru vrstvám a dialogům nástrojů (štětce atd.)

Programátoři s tím konečně něco provedli a stejně jako v modulu Vyvolat se nyní některé funkce otevírají v druhém panelu. V tom hlavním tak zůstalo více místa pro to nejdůležitější – právě pro ty vrstvy.

645eef39-579d-4b86-8e56-5f575ad060b5
Vrstvy nyní můžete organizovat do vnořených složek/skupin

Ostatně i ty prošly kosmetickými změnami. Konečně můžete pro lepší orientaci shlukovat vrstvy do skupin/složek ve vícero úrovních a na ně potom aplikovat efekty.

Od dubna budete moci platit měsíčně

Nakonec to úplně nejdůležitější. Peníze. Rodinné rozpočty jsou stejně jako ten státní napnuté, takže i ta tisícovka (1 188 korun ročně) může leckoho odradit. V průběhu dubna proto Zoner nabídne i možnost měsíční platby. ZPS si sice opět předplatíte na celý rok, ale částka se rozdělí na dvanáct dílů podobným způsobem, jako když měsíčně nebo ročně platíte i jiné předplatné – třeba za Dropbox a jemu podobné.

Měsíční platba bude v takovém případě 119 korun, což je ve výsledku o něco více než při roční platbě, nicméně stávající uživatelé se mohou těšit na výraznou slevu.

Ostatně, když už jsme u těch předplatitelů, Zoner je relativně spokojený, licenci totiž prodlužuje 80 % zájemců a roste i absolutní počet předplatitelů. Zatímco v září jich bylo 18 tisíc, v prvním čtvrtletí letošního roku 22 tisíc. Polovina je z Česka.

Vedle domácího předplatného nabízí Zoner i to podnikové (a pak licencování na míru pro opravdu velké odběratele). V rámci podnikového předplatného může firma ve webové administraci sama přidělovat koncové licence jednotlivým zaměstnancům, kteří mají svůj vlastní účet i přístup k webové galerii Zonerama.

Diskuze (34) Další článek: Práce na teleskopu Jamese Webba se protahují

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,