Notebooky | Video

Jaký je GPD Pocket: miniaturní notebook, který se vejde do kapsy

  • Miniaturní rozměry lákají, notebook se opravdu vejde do kapsy
  • Výkon není špatný a odpovídá podobně drahým běžným notebookům
  • Na malé klávesnici a displeji se ale Windows hůř ovládají

Miniaturní počítač GPD Pocket skvěle dokazuje, proč výkon a ergonomie musí jít ruku v ruce. Robustní celohliníkový počítač s hmotností pod půl kila se opravdu vejde do kapsy. Současně s jeho procesorem Atom X7 se nemusíte bát, že by vás obtěžoval nedostatkem výkonu. S tímto notebookem ale rozhodně budete víc řešit, jak to celé ovládat, abyste si neukroutili prsty.

Notebook během kampaně na indiegogo vybral přes 3,5 milónu dolarů. Výkon v malých rozměrech tak rozhodně vypadá lákavě.

GPD Pocket

Intel Atom X7-Z8750, 1,60GHz (2,56 GHz s Turbo Boost), 2MB cache, 4 jádra (4 vlákna) 8 GB LPDDR3-1600 ● 128 GB eMMC 7", 1 920 × 1 200px, IPS, lesklý, dotykový, jas podsvícení 22 až 139cd/m2, úhel otevření až 164° Intel HD Graphics 405 Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (Broadcom BCM4356, 2,4 i 5 GHz, až 300 nebo 867 Mb/s), Bluetooth 4.1 USB-C (USB 3.0), USB 3.0, audio vstup/výstup, Micro-HDMI 18 × 1,85 × 10,6 cm ● 480 g ●25,9 Wh napájecí adaptér USB-C (24 W/12V, nebo 24 W/9 V, nebo 15 W/5 V ● Windows 10 Home64b

510 dolarů (přibližně 11,5 tisíc Kč)
TIP: při checkoutu vyberte jako dopravu EU Express, nebudete doplácet DPH

Firma GPD se na miniaturní notebooky ostatně specializuje. GPD Win s 5,5" displejem a gamepadem nad klávesnicí slibuje hraní her pro Windows jako na kapesní herní konzoli. Recenze ale kritizují velkou prodlevu tlačítek gamepadu. Malinký GPD Pocket 7 je tak proti tomu velkým strojem. Nabídne dotykový sedmipalcový displej s FullHD rozlišením a klávesnici, která už skoro svádí ke psaní všemi deseti.

Pocket01.JPGPocket07.JPGPocket05.JPG
Celohliníkové provedení vypadá skvěle, jen víc blokuje signál Wi-Fi, dvoupásmová Wi-Fi tak má raději silnější signál

Navzdory malým rozměrům působí notebook odolně. Hliník kryje celé tělo a nikde se nic nekroutí. Mezi konektory najdete USB-C, kterým se notebook i nabíjí, klasické USB 3.0, microHDMI a audiokonektor. Tady si stěžovat nemůžeme. Nabíjet přitom můžete i z obyčejné powerbanky, nepotřebujete žádný speciální adaptér.

Hlavní kompromisy pocítíte při ovládání. Klávesnice rozhodně není pohodlná na psaní více prsty a malé rozměry se neobešly bez kompromisů v rozložení. Při psaní na stole tak doporučím psaní jen ukazováčky, při držení v ruce můžete použít jen palce. Díky malým rozměrům dosáhnou palce na všechna tlačítka. Do rozměrů se samozřejmě nevešel touchpad, proto je tu jen kolíček trackpointu. Neumí ale potvrzení klepnutím na trackpoint, musíte mačkat dvě samostatná tlačítka pod ním.

Pocket06.JPGPocket03.JPGPocket08.JPG
Chválíme velký úhel rozevření displeje, dolní hrana dotykového displeje se ale docela schovává. Klávesnice se neobešla bez kompromisů, nejen na na posunutou klávesu Tab si budete zvykat. USB-C slouží i pro nabíjení, výstup obrazu zajistí microHDMI

Chybějící touchpad vyvažuje dotyková vrstva na displeji. S FullHD rozlišením jsou sice prvky na displeji titěrné, ale Windows 10 dobře odhaduje, co chcete stisknout. Pouze se hůř dostanete k položkám na dolním okraji displeje, kde překáží zanoření displeje v kloubu.

K výkonu a výdrži nemám špatných slov. Procesor Atom X7 s 8 GB paměti a 128 GB diskem představuje pohodovou výbavu, která vás nebude u tak malého počítače brzdit. Překvapením je vestavěný ventilátor, protože procesor směřuje do pasivně chlazených přístrojů, a občas jej při práci uslyšíte. Větším překvapením pak je, že ventilátor uslyšíte vždy, kdy připojíte počítač k nabíjení. I zcela vypnutý počítač zapojený do zásuvky bude stále ševelet malým ventilátorem.

Výdrž přitom díky úspornému procesoru sahá přes devět hodin. Přesto jsem přesvědčený, že GPD Pocket nebude pro každého.

Naměřili jsme

PCMark 10 _ eMMC SSD
cdmssd.PNG
Celkem 1075
Essentials 2870
Productivity 1514
Creation 778
Cinebench xCPU 4404
Výdrž
Film 6:22
Kancelář bez WiFi 15:10

Zásadní a limitující vlastnost GPD Pocket představuje ergonomie. Na tak malém přístroji musíte v každém okamžiku překonávat bariéru malého displeje a nepohodlné klávesnice. Používané programy tady definuje ergonomie, nikoli výkon. Ještě před nákupem počítače si musíte pečlivě rozmyslet, na co ho vlastně chcete používat a zda obyčejný notebook nesplní vaše požadavky lépe.

Pocket02.JPGPocket04.JPGPocket09.JPG
Dodaný adaptér zvládne i 12V, notebook ale nabijete i z běžné powerbanky. Po odšroubování spodního krytu uvidíte ventilátor, který uslyšíte při každém dobíjení. 26Wh akumulátor zabírá v notebooku nejvíce místa

GPD Pocket totiž není ani kdovíjak levný notebook. Na čínských e-shopech se prodává za ceny kolem 500 dolarů. Gearbest nabízí zdarma rychlé dodání přes Priority Line - EU Express, kde se vyhnete doplacení DPH, ale i tak zaplatíte přes jedenáct tisíc korun.

Pokud pro GPD Pocket najdete konkrétní využití, bude sloužit určitě dobře. Rozhodně ale nejde o univerzální počítač pro každého. Pokud si jej koupíte jen proto, že je roztomile malinký a výkon vypadá slibně, zjistíte, že bez kompromisů počítač do kapsy neschováte.

Diskuze (39) Další článek: Obří balóny Googlu přinesou LTE obyvatelům zpustošeného Portorika

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,