Jakou koupit myš, router a jiné doplňky k PC [redaktoři radí]

Myši, klávesnice, routery, NAS, sluchátka, tiskárny, reproduktory... toho všeho je na trhu hromada. Doporučíme vám proto konkrétní tipy, které se vyplatí k počítači koupit.

Klávesnice: rozhodne, jak budete rychlí a efektivní

Doporučujeme:

  • Logitech Wireless Keyboard K270 (589 Kč)
  • Tesoro Durandal Ultimate Cherry MX Brown (2 999 Kč)

Podobně jako u myši je volba klávesnice do značné míry subjektivní záležitostí. Berte proto tipy jako vhodnou volbu pro většinové uživatele. Pokud ale své blízké dobře znáte, zaměřte se na jejich konkrétní potřeby, výběr je obrovský.

U klávesnice řešte, zda zvolit drátovou či bezdrátovou - kabel u klávesnice většinou tolik nevadí, protože s ní na rozdíl od myši není potřeba tolik pohybovat. Důležitá je také výška zdvihu, vyšší zdvih je většinou lepší pro méně zkušené uživatele, kteří díky němu mají větší jistotu stisku, při dlouhém psaní ale může unavovat prsty. Podstatná je také kvalita mechaniky kláves (kvalitnější ocení především hráči) a množství a schopnosti programovatelných tlačítek.

09 (1).jpg10 (1).jpg 
Logitech Wireless Keyboard K270

 

Obyčejnou drátovou klávesnici seženete už za 150 Kč. Ale už jen pár stovek příplatku vám umožní zvolit klávesnici, která bude mít příjemnější chod kláves, bude méně hlučná, navíc bezdrátová a bez výměny baterií se přitom obejde až rok. Máme namysli osvědčený model Logitech Wireless Keyboard K270, který se prodává za necelých šest stovek. Miniaturní bezdrátový modul USB Unifying umožňuje připojit na jeden přijímač další zařízení od Logitechu, typicky myš. Klávesnice má jinak standardní rozložení, klasické klávesy s nižším chodem a je to tak perfektní univerzální tip, pokud nemáte nějaké speciální požadavky.

Zvláštní kategorií jsou pak herní klávesnice. Výrobci nyní nálepkou „Gaming“ vybavují kdeco a leckdy si myslí, že stačí dát klávesnici drsný název a barevné podsvícení kláves, aby byla herní. Základem skutečně herní klávesnice je však především konstrukční provedení kláves. U těch nejlepších modelů se jedná o mechanické spínače, které se chlubí precizním chodem, spolehlivostí, jednoznačnou zpětnou vazbou stisku, dlouhou životností a odolností. Dále by správná herní klávesnice měla mít dobré hmatové odlišení kláves a rozložení, které vyloučí možnost nechtěných přehmatů. Na některé hry se také mohou hodit speciální tlačítka pro makra a nakonec i to podsvícení, které však nutně nemusí hrát všemi barvami.

Nevýhodami jinak kvalitních herních klávesnic je fakt, že mechanické provedení tlačítek je hlučnější a vzhledem k menšímu odbytu na malém českém trhu se výrobci bohužel neobtěžují s tvorbou českého layoutu. Znaky s háčky a čárkami tak musíte psát zpravidla poslepu.

11.jpg12 (1).jpg 13 (1).jpg 
Tesoro Durandal Ultimate

Pokud nemáte nějaké speciální požadavky a hledáte dobrou univerzální herní klávesnici, zkuste třeba Tesoro Durandal Ultimate. Je osazena prvotřídními mechanickými spínači Cherry MX a jako nejvhodnější se nám jeví verze se spínači typu Brown. Mají precizní chod, jasnou hmatovou zpětnou vazbu, ale nejsou až tak hlučné. Klávesnice je robustní, díky masivním pryžovým podložkám vám na stole jen tak neuklouzne a nemá žádné zbytečnosti navíc. Nechybí podsvícení s nastavitelnou intenzitou a potěší přítomnost USB hubu a audiokonektorů pro připojení sluchátek. Klávesnice sice nemá žádná speciální tlačítka pro makra, ale můžete si ji přeprogramovat a makra si libovolně nastavit na standardní rozložení. Obslužný software zvládne do klávesnice nahrát až pět herních profilů a 50 maker. Potěší, že jako jedna z mála dražších herních klávesnic, má tato kompletní české popisky.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,