Jaké koupit příslušenství k počítači [Vánoce]

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 27

Názory k článku

13. 12. 2015 19:01

výběr herních myší a klávesnic je tragédie

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 12. 2015 12:18

Synology jsou predrazene sunty, proti low cost NASum treba od Zyxelu nema vyznamne vice funkcnosti, casto nizsi rychlosti v testech a pritom stoji dvojnasobek. Pokud laciny domaci NAS, tak Zyxel, pokud neco kvalitnejsiho tak rozhodne ne entry level Synology pro dva disky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 12. 2015 10:25

Z článku: "Se zrcadlovou zálohou na druhém disku máte data uložena opravdu bezpečně, pak už vám je sebere leda živelná pohroma nebo zloděj, chyba disku ne."Ach bože! Za podobné nesmysly na technických webech bych navrhnul trest utětí pravé ruky. Jenom navádíte lidi k tomu, že si myslí, že s RAIDem 1 mají data v naprostém bezpečí a není třeba to více řešit. Nikoli, není tomu tak! Krom zmiňované živelné pohromy (a k tomu stačí i třeba přepětí v síti, nemusí se jednat zrovna jenom o "barák v plamenech") můžete přijít o svá data nejčastěji třeba vlastní blbostí - omylem si je smažete (vy, nebo vaše neznalé ratolesti apod.). Anebo vám k tomu dopomůže vir v počítači, který nejdřív zašifruje všechna data, ke kterým má přístup s možností zápisu - takže také data typicky nasdílená z NASu samozřejmě s povoleným zápisem. A následně bude chtít za šifrovací klíč tučnou odměnu.RAID 1 jsem nikdy moc pro domácí použití nepochopil. Určitě má svůj velký význam na serverech, kde ale jde primárně o to, že server funguje nadále i po umření některého disku - a je možné takový disk i za běhu vyměnit za nový, bez toho, aby po danou dobu nebyl server svým uživatelům k dispozici. Toto ale běžný franta uživatel doma neřeší. Pro něj by bylo mnohem lepší v NASu mít klasicky oddělené dva svazky na dvou discích a z toho jednoho veřejného si nastavit pravidelné automatické a především verzované zálohování dat na druhý disk. Na něm by byla data veřejně nepřístupná, takže je nemůže omylem smazat a taky ten vir na ně nedosáhne. Ten dosáhne jenom na veřejně sdílená data, ale díky verzování je velká pravděpodobnost, že ve starších verzích v záloze svá ještě nezašifrovaná data najdete. Jednoduché ale funkční takové zálohování ostatně je součástí i toho Synology.Samozřejmě ani tak ale nejsou data úplně v bezpečí - je třeba mít zálohu ideálně úplně mimo byt, odpojenou od sítě atd. Nicméně jako ochrana dat je takové zálohování přímo v NASu rozhodně lepší řešení. A pokud umře v NASu zrovna ten první disk, na kterém jsou uložena veřejná data, tak halt s tím bude více práce s obnovením ze zálohy, ale zas takový problém to není. Ostatně, disk, který je na umření, se dá mnohdy odhalit ještě zavčas - stačí sledovat údaje S.M.A.R.T - v tom Synology se dá snadno nastavit, aby tyto údaje sledoval za vás a v případě problému poslal report na mail.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (2)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
09. 12. 2015 10:01

> Já sobě nebo ostatním kupuji pouze to co dohraje, není aktuální (nové žádané funkce) atd., kupovat něco pro něco je hovadina. Klávesnice se kupuje pokud neselže až, když už jsou vyleštěná písmenka (kdo na to stejně kouká, že?), myš pokud již není přesná nebo chybují mikrospínače a další.
> Routery pokud se někdo ukájí bezdrátem já vždy vyžadoval "khábl" a nikdy jsem neprohloupil, mám rád "full speed" co linka dá plus "stabilita", ve vlaku a na ulici nepočítám to je "nouzovka".
> Data, tak na doma stačí ideálně obyčejné WD 2 - 5 TB disky, kdy připojeno jich může být hafo a rychlost USB stačí (využívá přibližně možnosti ploten, SSD při 1 TB stojí kolem "desítky" takže to asi aktuální zatím není), pokud ovšem někdo přístup NASu potřebuje pak jistě kvalitní, HW, a self-diagnostické řešení, a stejně zálohu jinam - u XXX není třeba.
> Tiskárna, zde stačí barevná, inkoust typ EPSON L550 a vyšší (rychlý, levný i foto tisk), obří náplně za hubičku.
> Sluchátka jednak podle kapsy, ale hlavně - vyzkoušet. U muziky v každém případě u her a PC - hlídat aby byla kvalitně provedená, ne "smradlavé lepenky" co divně chrastí, když se vytáhnou basy. Určitě vyšší třída SONY, Phillips, KOSS, Sennheiser, Beyerdynamic a dříve dělal dobré Panasonic nevím jak nyní. Přičemž platí při správném zacházení je výměna sluchátek otázkou +10 let a více.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
09. 12. 2015 09:56

pod pojmem "velký enter" si představuji trochu něco jiného, než je představený úzký enter, a sice klávesu ve tvaru opačného "L". Klávesa se svislicí a lomítkem mi stačí v horní řadě vedla malého backspace a využiji raději široký levý shift.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 12. 2015 09:38

Laserovou tiskárnu od Samsungu bych teda rozhodně nedoporučil! Životnost osvitového válce, trhající se zapékací fólie a drahý spotřební materiál... Raději něco od HP kde je osvitový válec součástí kazety...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 12. 2015 07:52

Tradiční výprodej ležáků, tentokrát od TS. A tradiční věta o redakčním výběru. Kdyby to bylo uvedený jako inzerce, dejme tomu... Kolik hodin trávili redaktoři s jednotlivými výrobky a kolik s konkurenčními, aby mohli udělat tento "výběr"?
U klávesnic a myší byly stanoveny rozumné požadavky, které nesplňuje ani jeden z doporučených produktů.
Router je celkem průměrnej krám, kterej gigabit nedá vzduchem ani náhodou.
Synology mi nesmí do domu, první verze vydávaly zvuk jako vrtulník (v noci snadno slyšitelné i přes zeď), když překopali chlazení, začaly v tom odcházet disky (pokusnými králíky bylo několik desítek zákazníků) - tolik reklamací disků jsem nikdy nezažil a je úplně jedno, jestli v tom byl WD RED, nebo něco staršího ze šuplíku.
Co se týče tiskáren, ten inkoust od HP, no dejme tomu, ale ten Samsung, škoda mluvit, k tomu je potřeba mít osobního technika, aby to průměrně jednou týdně učil znovu tisknout. Jinak, na tiskárny se celkem dost vyplatí udělat si alespoň hrubý odhad potřeb a kalkulaci a nekoupit první levnou kravinu z letáku.
Poslední kapitola - no dejme tomu, ale jsou to věci dost preferneční, každá z nich by zasloužila vlastní srovnávací testy (proboha jen ne na živě). Doporučit hned ze startu volant za 11 tisíc je opravdu úlet. A ještě ho někomu kupovat pod stromeček, aby si ho předem neosahal... Celkově velmi špatně udělaný výprodej TS a jako bonus je to maskováno za blbost redaktorů... jen tak dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (9)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
09. 12. 2015 07:19

Shodou okolností mám zkušenost se všemi periferiemi z první kapitoly, krom myši od Logitechu, a bál bych se je někomu doporučit. Klávesnice Fujitsu má dost nepříjemný stisk kláves a celá se klepe. MS má zase hodně naňahňané klávesy, kterým korunu nasazují malé zapuštěné funkční + ESC - pokud používáte zkratky (a to se při práci předpokládá), budete ji proklínat. Myš je v pohodě (upřímně, nepoznal jsem rozdíl od Geniusky za 100,-), ale baterka na můj vkus odchází celkem rychle.A pokud se nemýlím, ovladač pro Xbox one se dá připojit k PC (zatím) jenom přes kabel (prodávaný zvlášť).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor