Jaké koupit příslušenství k počítači [Vánoce]

  • Vybrali jsme nejzajímavější příslušenství k PC ze současné nabídky
  • Klávesnice, myši, Wi-Fi router, NAS, tiskárny a další
  • Ceny jsou od několik stovek po jednotky tisíc

Myš a klávesnice na hraní

U klávesnic a myší na práci se s cenou jen zřídka přehoupnete přes dva tisíce. To mezi herními zařízeními tak úplně neplatí. Především za kvalitní klávesnice můžete jednoduše utratit i přes čtyři tisíce korun.

Pokud jste se rozhodli, že herní příslušenství bude ideálním dárkem, pak je třeba mít na paměti individuální potřeby každého hráče. Požadavky se můžou lišit u hráče RPG, který na myši ocení víc tlačítek a pařana stříleček, kde rozhoduje především přesnost, jistý stisk tlačítek a celkové pohodlí. I proto jsme se v této kategorii snažili nalézt modely, které by měli vyhovovat většině běžných hráčů a nevybírali jsme pro žádnou specifickou kategorii.

Myš: Logitech Gaming Mouse G502

Cena: 1 890 Kč

Logitech svoje herní produkty již nějakou dobu označuje písmenem G a v případě modelu G502 jde o nejvyšší model drátové myši v nabídce výrobce. Jde o typické herní příslušenství, které se snaží zaujmout netradičním vzhledem, jenž kombinuje segmenty lesklého i matného plastu a kus poznávací modré barvy. Nesmí chybět ani dostatek programovatelných tlačítek, kterých je včetně kolečka na myši celkem 11.

Nastavení jejich funkcí je prováděno v dodávaném softwaru, kdy jde pro každou hru uložit jiný profil. Ten se poté přenese do paměti myši a při připojení k druhému počítači není třeba tlačítka nastavovat znovu.

g51.jpg
Hernímu hlodavci nesmí chybět nějaké to programovatelné tlačítko navíc

Logitech také vybavil myš technologií, která má za úkol změnit vlastnosti snímače tak, aby dosáhl co nejlepších výsledků na daném povrchu. Kalibrace probíhá jednoduše opisováním osmičky po podložce. I když nemusí být poznat rozdíl v přesnosti myši, rozhodně docílíte toho, že bude fungovat myš na většině povrchů.

g5.jpgg53.jpg
G502 je čistě pravorukou myší, levákům nenahrává ergonomií ani umístěním tlačítek

U správné herní myši by neměla chybět možnost změnit její hmotnost a Logitech tedy zapracoval na systému závaží. Ta se ukrývají pod šestiúhelníkovým krytem na spodní straně a zaumou svým placatým tvarem. Ten zajistí to, že se při zvýšení hmotnost myši nijak zásadně nepřesune těžiště.

Klávesnice: Corsair Gaming K70 RGB Cherry MX Brown

Cena: 5 850 Kč

Pokud chcete některému z hráčů udělat opravdovou radost, pak mu pod stromek zabalte klávesnici od Corsairu. Kombinuje snad všechny vlastnosti, které by high-endová herní klávesnice měla mít. Tou první z nich je samozřejmě poctivé zpracování, které odolá i horšímu zacházení. Corsair K70 to splňuje díky hliníkové konstrukci, která je zárukou opravdové pevnosti.

cors.png
Hliníkové tělo, mechanické spínače, podsvícení každé klávesy, anti-ghosting. Co víc si od herní klávesnice přát?

Corsair zvolil trochu netypické rozložení kláves, kdy levý sloupec zasahuje až těsně k okraji klávesnice. Tím se liší od řady herních klávesnic s přidaným levým sloupcem funkčních kláves, které však mohou mnohé uživatele plést. Navíc je jen několik multifunkčních kláves pro ovládání hudby; hlasitost je přitom možné regulovat skrolovacím válečkem vedle signalizačních diod pro Caps Lock a další.

Herní klávesnice musí samozřejmě svítit, proto nechybí vlastní podsvícení pro každou klávesu, přičemž barvy lze regulovat v dodávané aplikaci a mohou se lišit podle aktuálně spuštěné hry. Pro řízení podsvícení mimochodem klávesnice obsahuje procesor ARM. Mezi další důležitou funkci patří anti-ghosting, který umožňuje stisknutí více než tří tlačítek najednou a také protiskluzový povrch tlačítek.

cors2.png
Podsvícení se může měnit podle spuštěné hry. A lze jej taky zcela vypnout

Ať už se ale jedná o podsvícení, zpracování nebo úpravu kláves, stále jsou to spíše kosmetické vlastnosti, tou nejdůležitější jsou kvalitní spínače. Corsair zde zvolil mechanické Cherry Brown, které nabízí mnohem přesnější, rychlejší a jistější stisk než běžné membránové klávesy. V nabídce Cherry se jedná o druhé nejměkčí spínače, na rozdíl od nejměkčích Red ale nemají zcela lineární chod. Těsně před samotným sepnutím je odpor klávesy o něco vyšší a až poté dojde ke stisku.

Levné řešení: set CoolerMaster Storm Devastator

Cena: 790 Kč

Utratit několik tisíc za herní periferie není jen tak a mnohem více uživatelů sáhne po levnějším řešení. V tomto případě se může vyplatit nákup setu, který obsahuje jak klávesnici, tak myš. Opět však platí, že by ani jedna součást sady neměla být ochuzena a kvalitativně by měly být na stejné úrovni. Model od CoolerMaster tento požadavek splňuje a přidává i typické herní vlastnosti.

cm.jpg
Ani chudší hráči se nemusí spokojit s obyčejnou klávesnicí a myší

Klávesnice používá tradiční layout a běžné vysoké klávesy, které jsou pro hraní často pohodlnější. Mechanické spínače v této cenové kategorii nečekejte, i přesto však podávají dobrý výkon. Sada je dostupná ve třech barevných provedení – nejde však o barvu materiálu, ale LED diod, které jsou použity pro podsvícení kláves. Pořídit můžete zelenou, červanou a modrou verzi. V horní hraně potom nechybí sada multimediálních tlačítek pro ovládání hudby a regulaci hlasitosti.

cm1.jpeg
Horní hrana klávesnice je vybavena multimediálními tlačítky pro ovládání hudby

Dodávaná myš je symetrická a může být použita i leváky. Boční tlačítka jsou však určena pro palec praváka. Snímač je laserový s nastavitelným rozlišením ve střech krocích – 1000, 1600 a 2000 DPI. Podobně jako klávesnice je podsvícena stejnými barvami.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,