Jaká jsou sluchátka na oči Avegant Glyph [CES]

  • Na CESu jsem si vyzkoušel sluchátka s brýlemi s unikátními displeji
  • Jde o nejlepší brýle pro sledování filmů na cestách, které jsem zkoušel
  • Pro virtuální realitu se nehodí

Avegant Glyph na první pohled připomíná robustní sluchátka a jako sluchátka je můžete používat. V hlavovém mostu se ale ukrývá optika se dvěma displeji pro oči. Stačí tedy překlopit sluchátka do vodorovné polohy a můžete se dívat na obyčejné nebo 3D filmy.

538908078
šoupátky nasavujete rozteč, kolečkem uprostřed výšku opěrky pro nos a otáčením okulárů zaostříte

Už delší dobu se vědělo, že hlavní hvězdou tohoto produktu budou displeje. Problémem podobných videobrýlí je totiž mizerná kvalita miniaturních displejů a případně problémy se zkreslováním obrazu v miniaturní optice. Glyph používá vlastní systém, kde tradiční displej nenajdete. Ze všeho nejvíc to připomíná miniaturní DLP projektor. Světlo z diod dopadá na čip s mikrozrcátky který podobně jako v DLP projektorech vychyluje paprsky, abyste viděli výsledný obraz.

277276102
Miniaturní DLP projektory používají vaše oči jako projekční plátno

Když jsem si sluchátka s brýlemi nasadil, musel jsem z počátku vše nastavit. Upravujete výšku nosní opěrky, vzdálenost očí a zaostření. Bá jsem se, že bez svých silných brýlí se šesti diopriemi na dálku nezaostřím, ale rozsah nastavení mi bohatě stačil.

Obraz v brýlích rozhodně nezabírá celé zorné pole, odpovídá řekněme čtrnáctipalcovému displeji notebooku v běžné pracovní vzdálenosti. Není to tedy malé, ale ani všeobjímající. Pro sledování filmů na cestách by se to ale použít dalo. I s brýlemi vidíte bokem okolní svět, takže zcela odříznuti od okolí nejste. Ale samozřejmě to není nic pro chůzi. Vyšší hmotnost trochu tlačí do nosu, dá se tomu nicméně pomoci doplňkovým hlavovým mostem.

Každý displej má rozlišení 720p, obraz ovšem působil výborně. neviděl jsem žádné zubaté hrany nebo mezery mezi pixely. Díky principu DLP má obraz výborný kontrast a živé podání barev. Duhový efekt DLP obrazu jsem viděl jen při velmi rychlém pohybu očí. Byl tam, ale při běžném sledování si vůbec ničeho nevšimnete.

253243886
Video vstupuje přes konektor microHDMI, napájení není nutné, Brýle vydrží čtyři hodiny

V rámci ukázek jsem zkoušel i prostorové video, brýle mají gyroskop a můžete se tak rozhlížet do stran. Citelné zpoždění mezi pohybem hlavy a pohybem videa ale není vhodné na nějaké aplikace virtuální reality a v ukázce také nefungoval náklon hlavy, jen otáčení ve vodorovné a svislé ose. Brýle musí být v tomto režimu připojené k počítači, na cestách to nevyužijete.

Pro přehrávání videa stačí HDMI vstup. Můžete také připojit jen audio a používat je jako sluchátka. Brýle samy vydrží přehrávat video čtyři hodiny, pak musíte připojit napájení do USB portu.

175527337
Na pohled vypadají jako přerostlá sluchátka Beats,
Při poslechu hudby tak nebudete působit jako cyborg

Glyph především vypadá jako sluchátka. Nepůsobí tak na pohled divokým dojmem a klidně s nimi můžete cestovat jen jako se sluchátky. Pro sledování videa se výborně hodí, jen přenosných zařízení s HDMI výstupem zase tolik není.

Aktuálně jsou v předprodeji za 600 dolarů, od půlky ledna za 700 dolarů. Není to produkt, bez kterého bych nemohl žít, ale cena není nějak extrémní na tak robustní a univerzální produkt. Oproti předchozím videobrýlím, které jsem kdy zkoušel, je Glyph rozhodně na špici.

Diskuze (3) Další článek: Akcie Applu se propadají na nejnižší hodnotu za poslední rok

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,