Jaká je spolehlivost pevných disků? Seagate napravuje reputaci

Statistiky poruchovosti pevných disků ukázaly v minulých letech nelichotivé výsledky pro Seagate (viz Zive.sk). Jeho pevné disky vykazovaly vysokou míru selhání. Teď nám ale společnost Backblaze servíruje nové údaje , podle kterých si Seagate napravuje pošramocenou reputaci.

Jak ukazuje názorný graf, disky Seagate v globálu sice nedosáhly na vrchol, ale oproti předešlým výsledkům jde o velké zlepšení. Z disků čtyř výrobců si v míře poruchovosti drží třetí příčku, přičemž za druhou Toshibou už příliš nezaostávají. Nejlepší jsou na tom disky HGST (Hitachi, aktuálně vlastněné společností Western Digital).

738043998 
Míra poruchovosti pevných disků podle výrobce v období mezi dubnem 2013 a prosincem 2015 (zdroj: Backblaze)

Následující grafy porovnávají rozdíl mezi množstvím provozovaných disků a počtem hodin jejich provozu. Backblaze ve svých datacentrech používá nejvíce disků značky Seagate, ovšem v „najetých“ hodinách mají navrch disky HGST.

 

Seagate je zpět ve hře

V datacentrech společnosti Backblaze, která je nemalým hráčem v oblasti cloudového zálohování, se ke konci roku 2015 točilo celkem 56 224 pevných disků. Ještě počátkem téhož roku jich bylo jen 39 690. Celkově se za loňský rok zvýšila kapacita datacenter společnosti o úctyhodných 65 petabajtů (PB). Kromě zvyšování počtu disků firma v roce 2015 přistoupila i k rozsáhlému nahrazování starších modelů novými.

I tento fakt se podepsal na výrazném zlepšení v průměrné spolehlivosti disků značky Seagate. Backblaze se totiž navzdory špatným zkušenostem se staršími modely tohoto výrobce rozhodla nakupovat jeho novější disky. A nové modely se ukazují jako spolehlivější.

805229581 
Míra poruchovosti 4 TB disků podle výrobců (zdroj: Backblaze)

 

Do datacenter přitom nakupuje primárně 4TB modely, ačkoli je běžně dostupná kapacita 6 TB. Z hlediska míry poruchovosti vychází sice o něco lépe 6TB modely, ale cena za jeden TB je vyšší než u 4TB sourozenců. A těm hrála do karet i jejich nižší spotřeba energie a dostupnost v požadovaném množství. 

Z hlediska výkonu a ekonomické atraktivity byly největšími soupeři 4TB disky od HGST (Hitachi, aktuálně vlastněné společností Western Digital), které vykazovaly ještě nižší míru selhání. Jejich výroba však byla ukončena, k dispozici byly už jen jejich novější a dražší nástupci.

Poruchu lze předpovědět

Statistiky z praxe jsou cenným zdrojem informací i pro běžné spotřebitele, kteří hledají spolehlivé úložiště pro svá data. Novější modely disků Seagate s kapacitami 4 TB a více jsou ve srovnání se staršími modely evidentně spolehlivější. 

Nutno brát ohled ale na to, že disky mají v datacentrech optimální podmínky a statistiky nezohledňují odolnost například proti změnám teploty nebo virbracím. 

Zlepšení reputace značky Seagate ale přesto nelze ignorovat. Backblaze navíc uvádí, že blížící se selhání disků Seagate bylo možné v mnoha případech úspěšně předpovědět. Posloužily k tomu nástroje pro sledování prostřednictvím SMART. Blížící se selhání disků ostatních výrobců podle Backblaze nebylo možné předpovědět s tak vysokou úspěšností.

Diskuze (8) Další článek: Britský operátor chce blokovat reklamu a vybírat od zadavatelů desátky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,