Jaká je nová Opera 9.5? Hezčí, rychlejší a bezpečnější

Nová Opera je po dvou letech vývoje konečně dostupná. Mezi hlavní novinky patří vyšší rychlost zobrazování stránek, e-mailů a RSS čtečky, prohledávání navštívených stránek a lákavý vzhled.
Kapitoly článku

Dvacátého dubna 2007 vývojáři oficiálně oznámili práce na vývojové větvi zvané „Kestrel“, tedy Opery 9.5. Počátkem září 2007, po více než ročním vývoji, byla vypuštěna veřejná alpha verze, kterou následovala v říjnu stejného roku první beta verze a později, v dubnu roku 2008, ještě druhá beta verze.

Během celého vývoje vývojáři vydali nespočet týdenních sestavení, kde uživatelé měli možnost postupně sledovat nejrůznější novinky z chystaného prohlížeče. Konečně včera, 12. června, nastal dlouho očekávaný den, kdy vyšla finální verze Opery 9.5.

S webovým prohlížečem Opera jsme vás nedávno seznámili v rozsáhlém článku, popisující jeho nejrůznější možnosti. Přestože článek popisoval verzi 9.27, tak veškeré zmíněné možnosti v nové Opeře 9.5 zůstaly zachovány.

Nejnovější stabilní verzi Opery 9.5 (sestavení 10 063) můžete stáhnout z oficiálních stránek pro operační systémy Microsoft Windows, Linux a Mac OS X. Pro Windows je dodávána i mezinárodní varianta ve velikosti 8,5 MB, která obsahuje dvacet devět jazykových lokalizací, což je o šest více, než Opera 9.27. Součástí je samozřejmě i čeština, která je oficiálně dostupná již delší dobu.

Začínáme: Instalace a první spuštění

Již po spuštění instalátoru jste přivítání moderní podobou designu, který umocňuje pocit z nové Opery. Instalace je tradičně rychlá a bezproblémová, pokud využíváte starší verzi Opery, instalátor vám nabídne možnost její aktualizace.

1-instalace.jpg
 Instalátor Opery 9.5 v moderním tmavém designu podobající se novému skinu

Prvotní spuštění Opery přináší uvítací obrazovku ve tmavém designu, stejně jako je podobně zpracovaný nový skin opery. Je konec časů, kdy byl standardně nabízen pro mnohé ošklivý modrý vzhled. Nový skin je v jasných a čistých tmavých barvách, ve spojení se zjednodušeným uspořádáním panelů přidává na přehlednosti ovládání. Pro mnohé novinkou může být usídlení Opery v prostoru hlavního panelu u hodin (tray).

2-Get started using OPERA - Opera.jpg
 První spuštění Opery 9.5 s uvítací obrazovkou

První pohled: Nový vzhled, zjednodušené panely a uživatelské rozhraní

Do jisté míry bylo zpřehledněno rozhraní Opery, je již tak téměř srovnatelné se základní instalací Firefoxu, který si klade za cíl oslovit uživatele Internet Exploreru. Každá nová verze Opery dotahuje uživatelské rozhraní k jednoduchosti, nyní tedy zobrazuje horní menu, záložky s tlačítkem pro vyvolání bočního panelu a koš, umožňující zobrazit zavřené stránky. Dále obsahuje horní panel, ve kterém se nachází tlačítka pro přechod mezi stránkami, znovu načtení stránky a zobrazení domovské stránky. Následuje tlačítko pro předvyplnění přihlašovacího formuláře z manažeru hesel, adresní řádek a vyhledávací pole pro nejrůznější vyhledávače. Způsob modifikace tohoto pole jsme vám přinesli v nedávném článku.

Zbývající plocha je věnována zobrazení samotné stránky a stavovému řádku, který se tradičně nachází u dolního okraje Opery. Stavový řádek byl doposud využíván pro zobrazení adres po najetí myší na odkaz, nyní ale své možnosti rozšiřuje. V levé části informuje o synchronizaci Opery se službou Opera Link a pravá strana nabízí tři ovládací prvky, umožňující přizpůsobit stránku šířce okna Opery, což využijete při ne zcela korektně napsaných webových stránkách, dále tlačítko pro zobrazení či skrytí obrázků na stránce a lupu pro přiblížení stránky.

Výhoda Opery spočívá v možnosti modifikace veškerých ovládacích prvků, můžete si tak Operu v maximálně možné míře upravit dle vlastních představ.

Drobné změny se dočkal Speed Dial, který již jako výchozí vyhledávání nenabízí Yahoo!, ale vyhledávací službu Ask.com, nicméně, hlavním a standardním vyhledávačem Opery nadále zůstává Google.

Rychlý přístup - Opera.jpg
 Výchozím vyhledávačem Speed Dial je nyní web Ask.com

Pokud používáte standardní nastavení klávesových zkratek, budete novou verzí nemile potěšeni. Vývojáři provedli přemapování některých kláves, takže očekávané zkratky buď fungují jinak, nebo vůbec. Pokud jste zvyklí na původní klávesové zkratky a nechcete se učit nové rozložení, můžete v nastavení Opery, v pokročilých volbách u položky Myš a klávesnice nastavit rozložení klávesnice dle předchozí verze Opery, jedná se o profil Opera 9.2 Compatible.

Výkon a standardy: Rychlost, rychlost a ještě jednou rychlost

Doposud byla Opera považována za jeden z nejrychlejších prohlížečů, přesto se s tím vývojáři nespokojili a zapracovali na značně vylepšeném vykreslovacím jádře, na kterém pracovali již od vydání Opery 9.0. Výsledkem je vylepšená podpora pro SVG, CSS3, ACID3 test a také nový JavaScriptový engine s podporou ECMAScript 4, který využívá mnohem méně systémových zdrojů. Vývojáři také opravili několik známých problémů, mezi kterými byl „sekaný“ scrolling myši při fixním pozadí webové stránky.

Pokud při prohlížení stránek vykonáte znovu načtení stránky (klávesou F5), nenastane známé probliknutí bílé stránky, ale překreslí se pouze změněný obsah, stejně tak se děje při procházení stránek. Díky optimalizacím je tak Opera rychlejší než kdykoliv dříve, evidentní to je i na moderních AJAXových aplikacích.

Přestože již v dnešní době není mnoho webových stránek, které by měla Opera problém korektně zobrazit, nová verze přináší lepší podporu zobrazování ne zrovna nejlépe napsaných webových stránek, snižuje se tím riziko, že narazíte na nekorektně zobrazené stránky.

The Second Acid Test - Opera.jpg The Acid3 Test - Opera.jpg
 Opera 9.5 test ACID2 splňuje, z testu ACID3 získává 83 bodů

Výrazné zvýšení výkonu poznají uživatelé e-mailového klienta a čtečky novinek (RSS). Opera 9.5 používá pro tyto funkce nové úložiště a novou indexaci dat, které využívají menší množství paměti s méně častým přístupem na disk. Již tedy nedochází k dočasnému zamrznutí Opery při kontrole nových e-mailů a novinek. Nedílnou součástí zvýšení výkonu je i optimalizace přístupu ke schránkách využívající IMAP, které je nyní dle slov vývojářů až čtyřikrát rychlejší, než tomu bylo u předchozí stabilní verze Opery.

Opera 9.5 také přichází s podporou MathML, což je matematický značkovací jazyk, umožňující zápis matematických vzorců. MathML je zanesen v dokumentech mezinárodního konsorcia W3C. Další novinkou je podpora pro XSLT funkci document(). XSLT je XML jazyk umožňující převádění XML dokumentů do jiných datových formátů.

MathML Torture Tests - Opera.jpg
 Podpora pro matematický značkovací jazyk MathML

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,