Jaká je nová Opera 9.5? Hezčí, rychlejší a bezpečnější

Nová Opera je po dvou letech vývoje konečně dostupná. Mezi hlavní novinky patří vyšší rychlost zobrazování stránek, e-mailů a RSS čtečky, prohledávání navštívených stránek a lákavý vzhled.
Kapitoly článku

Bezpečnost: Ochrana proti podvodným stránkám a nově i virům

Již od roku 2006 disponuje Opera ochranou proti podvodným stránkám, které mají za úkol vylákat od uživatelů citlivé údaje. V Opeře 9.5 byla tato anti-phishingová ochrana značně vylepšena, především v oblasti rychlosti a spolehlivosti.

Protože si ale vývojáři Opery byli vědomi i dalších nástrah, které na uživatele číhají na každém rohu, tak do nové Opery implementovali ochranu proti malwaru, což je jakýkoliv program nebo soubor, který je pro uživatele počítače škodlivý. Malware tedy obecně zahrnuje počítačové viry, červy, trojské koně a také spyware.

malware.jpg
Integrovaná ochrana proti malware v Opeře 9.5

Pokud bude webová stránka označena službami Haute Secure, Netcraft a PhishingTank za nebezpečnou, místo požadované webové stránky vám bude vypsáno upozornění s varováním (obrázek výše). Tato funkce je součástí anti-phishingové ochrany, proto pokud máte tuto volbu aktivovanou, což je standardní nastavení, tak jste automaticky chráněni i proti malware. Vývojáři tímto nechtějí nahradit běžné antivirové systémy, považují to ale za další bezpečnostní vrstvu, která je v dnešní době pro běžné uživatele zajisté užitečná.

Informace o zabezpečení www.servis24.cz.jpg
 O bezpečnost se starají Haute Secure, Netcraft a PhishingTank

Nová Opera také přináší podporu pro Extended Validation certifikát (EV), automatickou aktualizaci kořenových certifikátů a několik grafických vylepšení v adresním řádku, které upozorňují na šifrovaný přenos a přítomnost certifikátů. Opera nově rozlišuje mezi lokálními servery localhost, servery intranetu a vzdálenými servery internetu.

Synchronizace: Opera mezi více počítači a mobilními zařízeními

Jednou z novinek Opery 9.5 je služba Opera Link, která umožňuje synchronizovat záložky, osobní lištu, stránky umístěné v rychlém přístupu (Speed Dial) a poznámky. Po registraci a přihlášení přímo z Opery budou tyto položky synchronizovány se servery Opery, pokud se později přihlásíte k Opeře z jiného počítače či pomocí mobilní Opery, budete mít k dispozici stejný obsah, což je užitečná vlastnost především pro mobilní uživatele, kteří často přechází mezi více počítači. K záložkám a Speed Dial můžete kdykoliv přistoupit přes webové rozhraní Opera Link.

opera-link-1.jpg opera-link-2.jpg
 Registrace do služby Opera Link a přihlašovací dialog
opera-link-3.jpg opera-link-4.jpg
Přístup k přes web k synchronizovaným záložkám a Speed Dial

Přihlášení k synchronizaci je trvalé, zůstává zachováno i po ukončení Opery. Až do odhlášení probíhá automatická synchronizace, o této skutečnosti jste informování v levém dolním rohu Opery zelenou ikonou, v případě odhlášení ikona zešedne.

opera-link-5.jpg
 Levá dolní ikona informuje o stavu synchronizace

Rychlé hledání: Obsah všech stránek na dosah ruky

Vývojáři Opery 9.5 přicházejí se zajímavou funkcionalitou, umožňující prohledávání textů (obsahu) na internetových stránkách, které jste dříve navštívili. Pokud si například vzpomenete na určitý text webové stránky, kterou jste před měsícem zobrazili, tak pro její zpětné dohledání nebudete muset využít služeb vyhledávačů, ale postačí vyhledávání v Opeře.

find.png
 Při zadání libovolného textu do adresního řádku začne prohledávání obsahu navštívených stránek

Veškeré údaje jsou zaznamenávány do lokálního indexu Opery, uloženého na pevném disku počítače. Delší dotazy mohou být náročnější na výkon, přičemž požadavky jsou především kladeny na operační paměť a procesor. Stejný engine indexu využívají i další části Opery, jako například zmíněný e-mailový klient nebo integrovaná RSS čtečka.

Stačí začít psát libovolný text do adresního řádku, přičemž vám budou následně nabídnuty webové stránky, které toto slovní spojení obsahují. Při zadávání slov do adresního řádku jsou prohledávány navíc i titulky navštívených webových stránek a jejich URL adresy.

opera kestrel zive — Hledání v historii - Opera.jpg
Hledání v historii na adrese opera:historysearch

Hledání v obsahu je také možné uskutečnit přes panel historie nebo na adrese opera:historysearch, kde vám bude vyhledaný obsah zobrazen podobně, jako u běžných vyhledávačů webových stránek. Vyhledávaní není citlivé na velikost písmen, ale bere ohled na přítomnost diakritiky.

Výsledek? Uživatelé novou Operu zajisté ocení!

Kompletní výčet všech nových funkcionalit Opery 9.5 naleznete v oficiálním seznamu změn, novinek a oprav je skutečně požehnaně. Hlavní novinky, které uživatel uvítá, jsme popsali výše, jedná se o prvky, které usnadní a zpříjemní procházení internetu – je to tedy kvalita zobrazování webů, přívětivost ovládání a rychlost prohlížeče.

Opera 9.5 je i velkým přínosem pro webové vývojáře, které díky vylepšené podpoře webových standardů a nových technologií již nemusí trávit čas vymýšlením kliček, jak kterou funkcionalitu zprovoznit. Příkladem může být již plně funkční FCKEditor, který se používá v redakčních systémech jako WYSIWYG editor.

Bohužel, nadále zůstávají weby, které nejsou pod Operou 9.5 plně funkční, nelze v ní tedy plně využít potenciál, které takové weby nabízejí. Jedná se například o druhou verzi Gmailu, tabulky Dokumentů Google nebo e-mailové Microsoftí řešení Mail Live. Nechme se překvapit, jak si vývojáři s novou Operou poradí.

Trocha uvolnění: Několik čísel na konec

Vývojáři si pro nás také připravili několik čísel, které tak trochu popisují vývoj Opery 9.5.

  • Opera je nyní k dispozici ve 29 jazycích, tedy o 6 více, než tomu bylo v případě Opery 9.27. Další jazykové lokalizace jsou dle slov vývojářů na cestě.
  • Dle statistiky je počet uživatelů dvakrát více, než tomu bylo při uvedení Opery 9.0 na trh.
  • Vývojový tým snědl 12 pizz během opravování chyb v Opeře 9.5 Release Candidate.
  • IMAP je nyní čtyřikrát rychlejší, než tomu bylo v případě Opery 9.27.
  • Téměř půl milionu uživatelů testovalo beta verze Opery 9.5.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,