eGovernment | eObčanka

Kde požádat o eObčanku a jak ji získat

O elektronický občanský průkaz (eObčanka) požádejte na stejném místě jako o klasický průkaz bez kontaktního čipu. Obraťte se tedy na libovolný obecní úřad obce s rozšířenou působností. Kdybyste občanku potřebovali rychleji, můžete se obrátit také na Ministerstvo vnitra. Pouze tam lze pak také převzít občanku vydávanou v nejrychlejší lhůtě do 24 hodin.

Tip: Seznam obcí s rozšířenou působností najdete na Wikipedii

Jaké doklady jsou pro eObčanku potřeba

Od 1. července 2018 obsahují čip všechny nové občanské průkazy. Není o něj nutné speciálně žádat. Výjimkou jsou dočasné občanské průkazy vydávané na jeden nebo tři měsíce.

Podmínky vydání jsou složitější, když jde o váš první občanský průkaz, když se vracíte z ciziny nebo vám byla omezena svéprávnost. U běžné výměny občanky potřebujete předložit:

  • Dosavadní občanský průkaz
  • Doklady o změnách nebo doklady potvrzující nové údaje, jako je třeba trvalý pobyt nebo diplom

Jestli žádáte o elektronický občanský průkaz kvůli ztrátě předchozího průkazu, musíte prokázat svoji totožnost a předložit potvrzení o občanském průkazu vydané při ohlášení ztráty.

Elektronické funkce eObčanky je potřeba aktivovat. Když o ně nemáte zájem, aktivaci nemusíte provést. Dokonce můžete požádat Správu základních registrů o trvalou deaktivaci identifikační funkce na již aktivovaném průkazu.

Jak probíhá žádost o eObčanku

Na různých úřadech obce s rozšířenou působností může být postup drobně jiný, ale základ by se neměl měnit. Přijdete na úřad, vezmete si lístek s pořadovým číslem a čekáte, až na vás přijde řada. Případně se někde můžete objednat na konkrétní hodinu.

Úředníkovi řeknete, že chcete vyměnit občanský průkaz. Že v něm nebudou žádné změny, chcete to kvůli nové eObčance. Začne vypisovat formulář, mezi tím si odskočíte do pokladny zaplatit 200 Kč. Po návratu si vás úředník digitálně vyfotí, fotku odsouhlasíte. Formulář vytiskne, dole se podepíšete elektronickým perem na dotykové destičce, podpis opět vidíte na monitoru.

Asi rovnou dostanete informaci, abyste si na převzetí připravili bezpečnostní kódy. Potom už nezbývá než čekat: až 30 dnů na standardní vyhotovení, případně kratší dobu při zkrácené výrobě.

Žádost o eObčanku online

Existuje možnost, jak se k eObčance dostat, aniž byste museli chodit se žádostí na úřad. Podmínkou je, abyste aktuální průkaz neměli déle než rok a nesmíte vypadat výrazně jinak než tenkrát. V takovém případě vyplňte formulář, který stáhnete z webu Ministerstva vnitra a pošlete ho datovou schránkou obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.

Jak a proč si pořídit eObčanku:

Diskuze (8) Další článek: Nové video brilantně vysvětluje, proč jsme nevznikli z opic

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,