Jak vypadají datacentra Googlu, Facebooku a dalších

Velké internetové společnosti mají i obrovský počet serverů umístěných v datacentrech po celém světě. Jak to v nich vypadá?

Stále větší část výpočetního výkonu, který stojí za moderními aplikacemi, jež používáme každý den, je umístěna mimo klientské zařízení - na vzdáleném serveru. Postupný přechod od lokálních výpočtů na externí výpočty umožnil internet s nízkou odezvou a vysokou rychlostí.

I když je dnes pro mladé startupy výhodné si servery pronajmout u velkých cloudových hráčů, vlastnit hardware je z dlouhodobého hlediska samozřejmě nejvýhodnější, ale závisí to od velikosti a nákladů na správu. Všechny velké internetové společnosti proto mají vlastní datacentra, na kterých běží nejen všechny jejich služby a aplikace, ale také servery a data zákazníků.

A jak to vypadá uvnitř těch největších z nich? Na to se podíváme v přehledu.

Apple

Apple používá datacentra pro vše, co se točí kolem operačních systémů iOS, OS X a iCloudu – hudba a multimediální obsah iTunes, záloha dat a fotografií, App Store (obchody s aplikacemi), iMessage pro posílání rychlých zpráv, nebo videokonference přes Facetime.

 2014-05-28 v 10.34.00.jpg
Datacentrum Applu v Maidenu

S velkým úspěchem Applu přišla ale i nutnost velkého datacentra. Apple má datacentra v Kalifornii, Newarku, jedno z nejnovějších a „nejzelenějších“ v Severní Karolíně (Maiden) a chystá stavbu i v Oregonu.

icloud-data-center-maiden-main.jpgicloud-data-center-maiden-servers.jpg

Podobně jako své produkty Apple tají, jak vypadají jeho datová centra uvnitř. A tak se dá kouknout leda na to, jak datacentrum a jeho stavba vypadá zvenku díky záběrům z dronu:

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,