Programování | Pojďme programovat elektroniku

Jak „vykrást“ jakýkoliv web. Vyzkoušíme si to na Doprácenakole.cz

  • Mnohé webové služby nabízejí API pro vývojáře
  • Většina ale nic takového nemá
  • Jak strojově vytáhnout prakticky cokoliv z libovolného webu

Je tu neděle a s ní další pokračování našeho programovacího seriálu. Minule jsme si postavili funkčního hlasového asistenta Živáka, který byl díky napojení na Wikipedii chytřejší než vaše máma, no a tentokrát budeme krást.

Cože? Krást? No, vykrademe web, který jste během května možná také navštívili a který nemá API pro strojové čtení dat.

„Krademe“ data z webu Doprácenakole.cz

Oním webem bude dopracenakole.cz a týmová statistika kolegů. Pokud jej neznáte, jen připomenu, že se jedná o tradiční květnovou soutěž, do které se zapojují firmy z celého Česka, vytvářejí týmy, no a ty týmy soutěží v tom, který se bude pravidelněji dopravovat na pracoviště pěškobusem, na koloběžce anebo třeba právě na kole.

Jen pro představu, letos se zapojilo 21 925 podnikových sportovců, což je dosavadní rekord, a účastníci mohou po přihlášení nahrávat zaznamenané trasy ručně, nebo skrze propojené sportovní aplikace – třeba oblíbenou Stravu.

Podívejte se na video, jak jsme si vytáhli data o týmu z webu Dprácenakole.cz. Níže v článku si popíšeme, co jsme k tomu všechno potřebovali a samozřejmě nebude chybět ani zdrojový kód:

Rozdrtit a ponížit kolegy

Byť některé firmy ocení podnikového vítěze nějakou tou odměnou (náš CNC, a.s. proplatí nejlepším sportovcům startovné), hlavní motivace je samozřejmě vítězství v rámci týmu a naprosto zdrcující likvidace soupeřů na kilometry.

Jak na tom je každý v týmu, se mohou jeho členové kdykoliv podívat na webové adrese https://dpnk.dopracenakole.cz/dalsi_clenove_vysledky/, která po přihlášení zobrazí tabulku se základní statistikou.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Na pokec s robotem. Rozhovor s Richardem Baarem, zakladatelem společnosti Daktela, která se zabývá chytrou komunikací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,