Video | Monitory

Jak vybrat monitor: nenechte se zlákat nepodstatnými parametry

  • Jak vybrat monitor. Na jaké parametry se zaměřit a kde vás výrobci chtějí nachytat
  • Monitory se stále více specifikují pro konkrétní určení
  • Náročný hráč nebo profesionální grafik mají různé požadavky

Výrobci monitorů rozhodně nelení, ostatně ani nemohou. Snad v žádném jiném počítačovém příslušenství není tak silná konkurence, jako u monitorů. Na českém trhu napočítáte 18 různých výrobců. Jak z této nabídky vybrat monitor? Modely se obměňují velmi rychle a výrobci musí vymýšlet, jak uživatele přimět k investici do nového kousku. Dnes vám pomůžeme s výběrem monitoru!

Vysoké rozlišení – hlavní lákadlo jménem 4K – zatím stěžejním lákadlem výrobců bohužel není, ač bychom si to nesmírně přáli. Ve srovnání s minulým rokem se ceny nejlevnějších „ne-TN“ 4K monitorů dostaly jen mírně pod desetitisícovou hranici. Výrobci proto zkouší různé úhybné manévry, ne vždy však mají na mysli blaho zákazníka. Během následujících řádků na konkrétní případy upozorníme.

Monitorové inovace

Abychom ale nezačínali pesimisticky, podívejme se na nejnovější trendy. Monitor Philips Brilliance 258B6QUEB přináší připojení prostřednictvím rozhraní USB-C.

Kabelem USB-C jej propojíte s notebookem a tento jediný kabel se postará jak o nativní přenos obrazu, tak o přenos dat (v monitoru je USB rozbočovač), přenos síťových dat a konečně i o napájení. Uživatelům, kteří pracují s notebookem na cestách i doma, výrazně zvyšuje každodenní komfort. USB-C postupně nabízí i jiné monitory, ale pozor, většinou se jedná jen čistě o obrazový vstup.

Další inovaci v doplňkové výbavě přináší Asus MX27UQ v podobě Bluetooth, prostřednictvím nějž lze pouštět hudbu z telefonu přímo do reproduktorů. Tím však výčet nových technologií ve světě monitorů končí.

Zásadní inovací poslední doby je pak technologie HDR. Ta už se objevuje u televizorů, ale již byly uvedeny i monitory s podporou HDR. Nabídnou daleko větší dynamický rozsah a obraz je daleko „hlubší“. Není to přitom jen marketing, rozdíl zřetelně poznáte. Ale to už trochu předbíháme, HDR výrazněji promluví až příští rok, kdy už bude více obsahu (tzn. především her a filmů).

Výrobci své monitory stále více specifikují pro konkrétní určení, a podobně byste měli při výběru postupovat i vy. Jiné nároky bude mít domácnost s dětmi, jiné vášnivý hráč her a jiné grafik či střihač videa. Které parametry jsou pro danou skupinu uživatelů nejdůležitější?

Monitor do domácnosti

Pro nenáročnou domácnost pravděpodobně nebude investice do monitoru prioritní, a vůbec to nevadí. Kvalita monitorů se v posledních letech výrazně zlepšila, počínaje barevným sladěním a ergonomií konče. Monitor obstojí při běžné práci, surfování internetem, tvorbě dokumentů, výrazné nedostatky nepocítíte ani při hraní her či zpracování fotografií.

Monitory obvykle nabízejí vedle analogového rozhraní D-Sub i jeden digitální vstup (DVI-D či HDMI), a právě ten byste pro propojení s počítačem měli použít.

Dell SE2216H .jpg
Dell SE2216H - skvělý monitor do nenáročné domácnosti, který překvapí použitým VA panelem i povedeným designem. Nabízí vysoký kontrast a nepostrádá jeden digitální vstup. Nic dalšího ale nečekejte

I nenáročná domácnost by však neměla slevit pod dva požadavky: úhlopříčku 22–24“, Full HD rozlišení a technologii VA či IPS. Je známé TN trpí na špatné pozorovací úhly, a právě v rodině „hrozí“, že se na obsah obrazovky bude chtít dívat více očí současně. A ti se nebudou muset tisknout těsně za toho, kdo sedí přímo před obrazovkou.

Vyznejte se v LCD technologiích

LCD technologie se v klíčových parametrech liší, ideální není žádná. U každé technologie existuje spousta odnoží (e-IPS, AH-IPS, PLS, mVA, A-MVA atd.) mírně vylepšujících určité nedostatky.

TN (Twisted Nematic)

Klady
- Velmi nízká cena
- U některých přechodů stále nejkratší doba odezvy
- Dobré rozlišení tmavých odstínů šedé

Zápory
- Špatné pozorovací úhly, především ze spodní strany
- Vzhledem k ceně výrobci nedbají tolik na barevné sladění
- Prosvítání okrajů, nízký reálný kontrast (do 1 000:1)
- Opomínání moderních technologií (například PWM, Low Blue Light)

IPS (In-plane Switching)

Klady
- Široké pozorovací úhly
- Obvykle dobré barvy
- Dnes již rychlé doby odezvy

Zápory
- Nižší kontrast (okolo 1 000:1), u některých technologií mírně lepší (1 200:1)
- Horší rozlišení spodních odstínů šedé
- Občas prosvítání podsvícení u okrajů
- Ve srovnání s TN vyšší cena

VA (Vertical Alignment)

Klady
- Vysoký reálný kontrast (až 5 000:1), černá je skutečně černá
- Dobré pozorovací úhly
- Nulové prosvítání okolo okrajů
- Ve srovnání s TN vyšší cena

Zápory
- Pomalejší doby odezvy
- Špatné rozlišení tmavých odstínů šedé způsobuje horší vyhlazení písma
- U větších úhlopříček trpí na off-center color/contrast shift. V přímém pohledu se shodná barva zobrazuje odlišně uprostřed a po stranách monitorů. To tuto technologii diskvalifikuje u grafiků a fotografů.

Rodina s různě vysokými členy domácnosti by měla zvážit investici do monitoru s dobrou polohovatelností, ta bohužel bývá výsadou až dražších modelů s cenou okolo pěti tisíc korun. Za vyšší cenu však získáte obvykle i lepší výbavu v podobě více vstupů či USB portů.

V poslední době útočí výrobci různými módy pro šetření zraku, především snížením vyzařování modrého světla (Low Blue Light, Reading Mode apod.). To má dle některých průzkumů způsobovat nespavost po večerní práci před obrazovkou. Při aktivaci obrazovka více či méně zežloutne a obraz je pro oči „stravitelnější“. V souvislosti s tím potěší i taková drobnost, jako přímá volba pro úpravu jasu.

Současný trh přinesl dvě příjemná zjištění: ceny „ne-TN“ monitorů s úhlopříčkou 22“ klesly výrazně pod hranici 3 000 Kč, například AOC i2276Vwm nabízí vše, co nenáročná domácnost potřebuje. A za druhé, výrobci u všech monitorů eliminovali PWM, tedy řízení intenzity podsvitu blikáním, které citlivějším uživatelům mohlo vadit.

Pro starší uživatele, nebo uživatele s horším zrakem, se skvěle hodí monitory s úhlopříčkou 27“ a klidně i s Full HD rozlišením. To znamená automaticky zvětšení veškerých prvků na obrazovce a jejich lepší obsluhu. Velký test 27“ Full HD monitorů jsme přinesli v Computeru 10/16, avšak i za tu krátkou dobu stihla jejich cena příjemně klesnout hluboko pod hranici 6 000 Kč.

Eizo FlexScan EV2450-WT.jpg
Za 24“ monitor můžete utratit čtyři, nebo i necelých osm tisíc, což je i případ Eizo FlexScan EV2450-WT. Získáte však skvělou polohovatelnost, perfektně vyladěné barvy a třeba i snímač přítomnosti uživatele před monitorem. Jakmile se vzdálíte, monitor sníží jas a tím šetří energii

Vyšší rozlišení pro pohodlnou práci

Uživatelé, kteří toho potřebují vměstnat více na pracovní plochu monitoru, se musí zaměřit na rozlišení. To by však mělo růst s úhlopříčkou displeje: 24“ monitor se 4K rozlišením sice nabídne perfektně ostré písmo, jednotlivé prvky však budou poměrně malé. A jejich zvětšením se o původní výhodu připravíte.

WQHD rozlišení (2 560 × 1 440 bodů) se nám líbí na 25“ monitorech a stále dostatečné je i na 27“. 4K rozlišení (3 840 × 2 160 bodů) si skvěle rozumí s úhlopříčkou 27“ a větší. Bohužel ceny příliš neklesají a nejlevnější „ne-TN“ 4K monitor LG 27UD68-W stojí stále okolo 12 000 Kč. To je dvojnásobek ceny Full HD monitoru a chápeme, že ne každý bude ochoten takový příplatek obětovat. Rozdíl v jemnosti obrazu je však propastný.

LG 27UD68-W.jpg
LG 27UD68-W představuje nejlevnější 4K IPS monitor s rozumnou úhlopříčkou 27“. Vyniká rychlou dobou odezvy a ideálním poměrem mezi velikostí a rozlišením

Uživatelé vyžadující kvalitnější monitor jsou ale postaveni před nesnadný úkol: ty parametry, které výrobce udává v technické specifikaci, souvisí s kvalitou zobrazení jen zčásti. Ze specifikace se nedozvíte přesnou barevnou odchylku, která je důležitá především pro grafiky a fotografy. Ač se situace výrazně zlepšila a excesy se u ne-TN modelů objevují jen zřídka, stále jsou zde monitory lepší a horší. Grafici by však měli zvážit investici do kalibrační sondy.

Kde se vzalo Full HD

První monitor s nativním Full HD rozlišením představila a na trh přinesla společnost Benq v půli roku 2008. Model E22HDA ale nevzešel z HD rozlišení (1366 × 768 bodů), nýbrž vznikl zmenšením tehdy luxusního rozlišení 1 920 × 1 200 bodů. I po osmi letech jsme na stejné metě, Full HD je nyní nejrozšířenějším rozlišením na trhu.

S rostoucí cenou monitoru obvykle roste i konektorová výbava. U monitorů s rozlišením nižším než 4K je nemusíte řešit, avšak přenést vysoké rozlišení v minimální možné obnovovací frekvenci 60 Hz zvládá jen rozhraní HDMI 2.0 a DisplayPort 1.2. První ze jmenovaných přitom stále není u 4K monitorů samozřejmostí a není samozřejmostí ani u mírně starších grafických karet. Spolehlivou volbou je právě DisplayPort 1.2, který je naštěstí ze strany grafik i monitorů podporován již dlouho (zhruba od roku 2012). Před investicí do 4K monitoru si ale raději ověřte, že vaše grafická karta toto rozhraní má.

V souvislosti s rozlišením však výrobci v poslední době vyrukovali i s některými, mírně řečeno zvěrstvy. V nabídce obchodů najdete například 28“ modely i s cenou pod pět tisíc (třeba Benq GC2870H) a rozlišením Full HD. Ty lze s velkým přimhouřením obou očí ještě akceptovat pro hůře vidící uživatele. Objevily se však i modely s cenou okolo 10 000 Kč, které nedávají vůbec žádný smysl.

A to je teprve začátek, s Full HD rozlišením najdete i velmi levné 32“ obrazovky (např. Philips 323E7QDAB za 6 690 Kč). Zde jemnost klesá pod 70 DPI, a to je skutečně velmi málo. Takto velkým obrazovkám s nízkým rozlišením se vyhněte obloukem.

Herní monitory: odpustíte i TN

Vášniví hráči mohou na vše doposud uvedené s klidem zapomenout. Dokonce i na poslední větu předchozího odstavce. Ve světě, kde jediné, na čem záleží, je velikost obrazovky a počet snímků za vteřinu, jdou veškeré zvyklosti stranou.

Volba jiného, než nativního rozlišení ve hře znamená zbytečné zhoršení kvality obrazu a snížení ostrosti. Avšak s vyšším nativním rozlišením rostou i nároky na grafickou kartu. Chcete-li hrát nejnovější herní pecky přímo ve 4K, musíte do grafické karty investovat alespoň 10 000 Kč, a to není málo. Současně chtějí být hráči herním světem obklopeni co nejtěsněji, proto logicky upřednostní co největší obrazovku. Zde proto lze akceptovat větší monitory s nižším rozlišením.

Všude jinde prastarou technologii TN pomluvíme, tady ji však vezmeme na milost. Výrobcem udávané době odezvy 1 ms nevěřte, v praxi se součet přechodu černá–bílá a bílá–černá tolik neliší od IPS. Přechod bílá–černá má však TN technologie bleskový a v některých scénách tak monitor působí menší rozmazání. A hlavní nevýhoda v podobě užších pozorovacích úhlů hráčům vadit určitě nebude.

Acer Predator XR34A.jpg
Acer Predator XR34A je herní monitor pro opravdové fajnšmekry: velká prohnutá obrazovka, jemné rozlišení, 100Hz s adaptivní synchronizací Nvidia G-Sync. Vzhledem k rozlišení se však skvěle hodí i na běžnou práci

Společným jmenovatelem herních monitorů ale zůstává podpora adaptivní synchronizace a u těch dražších modelů vyšší obnovovací frekvence. Adaptivní synchronizace zajistí, že se obnovovací frekvence monitoru sladí s grafickou kartou a její rychlostí vysílání jednotlivých snímků. Například pokud FPS grafiky klesne pod 60 snímků za sekundu, kterými obnovuje svůj obraz monitor, dochází buď k zasekávání obrazu (jeden snímek z grafiky se na monitoru vykreslí dvakrát), nebo k roztrhnutí obrazu (vykreslení půlky starého a půlky nového snímku při vypnuté vertikální synchronizaci).

Levné herní monitory nabízí obnovovací frekvenci jen 60 Hz, případně 75 Hz, což může nenáročnému uživateli stačit. Profíci však chtějí víc a výrobci jim vycházejí vstříc, rychlost 144 Hz není ničím neobvyklým. Adaptivní synchronizace je i u nich velkým pomocníkem.

V souboji technologií AMD FreeSync a Nvidia G-Sync jednoznačně vítězí první. Řešení od AMD výrobce takřka nic nestojí, řešení od Nvidie vyžaduje dodatečný hardware a tím výrazně roste i cena monitoru.

Adaptivní synchronizace byla doposud doménou rozhraní DisplayPort 1.2, nově však funguje i přes HDMI. Pokud se rozhodujete pro novou grafickou kartu, vezměte v potaz i volbu monitoru. Peníze ušetřené za příplatek do monitoru s G-Sync můžete lépe utratit za výkonnější grafickou kartu od AMD.

LG 34UM68.jpg
LG 34UM68 nabízí ohromnou obrazovku s úhlopříčkou 34“, avšak jen s rozlišením 2 560 × 1 080 px. Na hry ideální kombinace, nepotřebujete tak výkonnou grafiku. Navíc podporuje 75 Hz a FreeSync

Pokud můžeme přidat jednu vlastní zkušenost, pak pro hráče jsou skvělé monitory s poměrem stran 21:9 a ideálně prohnuté. Nabízí hodně široký rozhled ve virtuálním světě, který může přinést i konkurenční výhodu. Minimem je však úhlopříčka 29“, takový širokoúhlý monitor je zhruba stejně vysoký jako běžný 23“ monitor s poměrem stran 16:9. Výrobci nabízejí dokonce 34“ modely za velmi příjemnou cenu, například 34“ LG 34UM58-P za 10 500 Kč. Při běžné práci vám ale nízké rozlišení pravděpodobně bude vadit.

A jak vypadá herní nirvána? Monitor s adaptivní synchronizací, rozlišením 3 440 × 1 440 bodů, samozřejmě výrazně prohnutý. Vyzkoušeli jsme ty nejlepší od Asusu i Aceru a už přemýšlíme, kde na ně našetřit. Bohužel stojí minimálně 20 tisíc korun.

Vybírejte opatrně

Monitor byste měli vybírat podle hlavního pracovního nasazení, dbát na klíčové parametry a nenechat se zlákat nabídkami, za kterými se obvykle skrývá jiný nedostatek. Vyrojila se spousta levných monitorů s velkou úhlopříčkou, ale s neadekvátním rozlišením anebo lacinou TN technologií.

Výrobci zkrátka hledají cesty, jak prodat levné zboží v novém kabátě. Bohužel ty skutečně zajímavé, atraktivní a komfort práce zlepšující monitory si cenu meziročně udržují na podobné hladině. Vybírejte proto pečlivě.

Diskuze (34) Další článek: Nefunguje vám Skype? Nejste sami, velký evropský výpadek trvá už od včerejška

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,