Testy | Fotoaparát

Jak vybrat fotoaparát: Otestovali jsme 6 foťáků do 30 tisíc korun a zjistili rozdíly

Cílem prakticky každého fotografa při nákupu vybavení je dosáhnout kombinace perfektní obrazové kvality a funkčnosti v kombinaci s přiměřenou cenou. Pouhé srovnání na základě technických parametrů však může být značně zavádějící.

Chcete-li v současné době koupit nový fotoaparát, je nabídka na trhu opravdu široká a sáhnout můžete prakticky po jakémkoli typu fotoaparátu. Ne vždy se ale takový výběr setká s úspěchem, zvláště v okamžiku, kdy si nejste příliš jistí, co vlastně potřebujete.

Otestovali jsme šest fotoaparátu různých výrobců, konstrukcí a cen, abychom nalezli klíčové rozdíly a mohli zhodnotit, který směr vývoje dává největší smysl. Více než srovnávací test to je spíše průřez současné nabídky pro amatérské fotografy. Cenově jsme test omezili na 30 tisíc korun.

V tomto článku analyzujeme současnou nabídku, hledáme klíčové technologické parametry a prozradíme, jak fotoaparáty testujeme. V příštím Premium článku uveřejníme podrobné výsledky srovnávacího testu. 

Když se však na aktuální nabídku fotoaparátů podíváme blíže, je jasné, že má smysl vybírat pouze ve třech kategoriích: zrcadlovky, bezzrcadlovky a pokročilé kompakty. Ostatní skupiny fotoaparátů, do nichž se řadí jednoduché kompakty a ultrazoomy, totiž využívají mnohem menší plochu obrazového snímače než zmíněná trojice, což se značným způsobem odráží v obrazové kvalitě.

Snad jedinou výhodou jednoduchých kompaktů je jejich nízká cena, ovšem pro běžné fotografování vám dnes stejně dobře poslouží mobilní telefon, a pokud přidáte k ceně mobilu cenu kompaktu, můžete pořídit mobil s opravdu kvalitním výstupem – ano, budou zde limity v podobě fotografování za zhoršených světelných podmínek, ovšem s nimi se budete potýkat i v případě levného kompaktu.

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (3) Další článek: Microsoft kupuje část Movialu. Bude si tak vyvíjet vlastní Android přímo ve firmě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,