Outlook.com

Jak v rodinném účtu Outlook.com nastavit e-mail na vlastní doméně. Microsoft nechce, ale jde to

  • Přijdete o bezplatné Google Apps? Tady je alternativa
  • Na vlastní doméně můžete rozjet povedený Outlook.com
  • Nastavení je trochu komplikovanější, ale víme, jak na to

Úroveň služeb webu Outlook.com se liší podle toho, co si zaplatíte. Základ je zdarma, ale ve webovém e-mailovém klientu se musíte smířit s reklamami, menší diskovou kapacitou a nebudete mít k dispozici pokročilé služby. S firemním účtem Microsoft 365 Business je pak nabídka nejširší včetně nastavení vlastní domény k e-mailovým adresám.

Cenově výhodné tarify Microsoft 365 pro rodiny nebo jednotlivce jsou někde uprostřed. Mimo jiné se liší omezením e-mailových adres na vlastní doméně. Ne, že by to nešlo, Microsoft ale vlastní doménu k e-mailu oficiálně nabízí jen ve spolupráci s registrátorem GoDaddy.com. Když máte doménu jinde, v Outlook.com ji nemůžete nastavit.

image.png
Microsoft to ve svém FAQ říká jasně

Jenže tato spolupráce je pouze obchodní, nikoli technická. Když znáte postup, ke svému rodinnému Outlooku si můžete nastavit doménu, kterou vám spravuje jakýkoli registrátor. Ověřili jsme návody, které najdete na internetu, třeba tady na Redditu.

Stačí nastavení u registrátora

Potřebujete vlastní doménu a přístup k nastavení jejích DNS záznamů. Dostanete se k němu přes klientskou zónu registrátora své domény. V Outlook.com přejděte do nastavení funkcí Premium (přímý odkaz), kde vás bude zajímat sekce Individuální e-mailová adresa. Klikněte na tlačítko Začínáme.

03.png
Nastavení Outlook.com, vlastní e-mail je v sekci Premium

V dalším dialogu zvolte, že chcete Získat doménu. Otevře se okno na webu GoDaddy.com, ve kterém přejděte do adresního řádku a zkopírujte si z něj číslo za parametrem mxRecordValue. Na mém obrázku začíná 76623… Okno zavřete.

02.png
Z adresy zkopírujte číslo MX

U svého registrátora přidejte do nastavení DNS své domény následujících šest záznamů. Hodnotu TTL jsem ve všech případech nastavil na 3600:

Typ: MX
Název: @
Priorita: 0
Hodnota: vasecislo.pamx1.hotmail.com.

Do hodnoty místo vasecislo vložte číslo zkopírované z adresy GoDaddy.com. Tedy například 12345678.pamx1.hotmail.com. Tečka na konci adresy v tomto i dalších záznamech není chyba, musí tam být. Mnozí registrátoři ji ve formuláři doplní sami.

Typ: CNAME
Název: _domainconnect
Hodnota: _domainconnect.gd.domaincontrol.com.

Typ: CNAME
Název: autodiscover
Hodnota: autodiscover.outlook.com.

Typ: TXT
Název: @
Hodnota: v=spf1 include:outlook.com -all

Typ: TXT
Název: _outlook
Hodnota: vaše číslo z adresy GoDaddy.com, zde bez domény

Typ: TXT
Název: _dmarc 
Hodnota: v=DMARC1; p=none;

Možná budete mít štěstí napoprvé

Teď musíte počkat, než se záznamy rozkopírují po serverech DNS. Také samotný Microsoft si na nastavování nechává 24 hodin a v mém případě mu to opravdu trvalo tak dlouho.

image.png
Outlook.com informuje, co se kolem nastavování vlastní domény zrovna děje

Nyní může nastat několik věcí. Když budete mít štěstí, v nastavení Outlook.com si rovnou k propojené doméně zvolíte jmennou část svého e-mailového účtu a všechno hned začne fungovat.

image.png
Podařilo se, moje testovací doména je propojená s Outlook.com
17.png
Výsledek nastavení jmenné části domény

Já jsem napoprvé takové štěstí neměl a Outlook hlásil, že se něco nepovedlo.

image.png
Když to zpětně hodnotím, nejspíš stačilo jen zrušit nastavování a zahájit ho znovu. Nebo ještě chvíli počkat

Kroky, které jsem následně dělal, nedokážu úplně přesně zrekonstruovat, protože jsem u každého nečekal na výsledek.

Napřed jsem zrušil jsem nastavování a zahájil ho znovu. Kromě toho jsem se registroval na GoDaddy, kam jsem zadal tuto svoji testovací doménu v části My Domains / Add DNS hosting. Služba vygeneruje, jaké DNS záznamy je potřeba k doméně nastavit. Jsou stejné, jako jsem psal výše. Podle mého názoru i jiných zkušeností s tímto postupem ale registrace není nutná.

V každém případě Outlook najednou ukázal, že je k němu doména připojená. Možná by stačilo jen počkat.

Další problémy se objevily při nastavování jmenné části adresy. Prostě to nešlo. Tady se vyplatí zkontrolovat aliasy v nastavení účtu Microsoftu, případně je promazat a zkusit nastavení jména znovu. Případně ještě jednou, dvakrát…Stejně jako v předchozím případě to najednou začalo fungovat.

14.png
Ani tady se mi dlouho nedařilo

Se stejným chováním jsem se setkal u nastavování dalších e-mailů v rámci rodiny přiřazené k licenci Microsoft 365. V jejich Outlook.com už bylo vidět, že je přiřazený k mé testovací doméně, stačilo zadat jmenou část adresy. Opět jsem ale potřeboval pár pokusů, než najednou všechno začalo fungovat.

K jedné rodinné licenci Microsoft 365 může být přiřazená pouze jedna doména. Není možné nastavit, že různí členové rodiny mají e-mailové účty na různých doménách.

V nastavení Outlook.com se potom hodí nastavit výchozí adresu, ze které chcete zprávy posílat:

22.png
Nastavení výchozí e-mailové adresy, ze které bude Outlook.com posílat zprávy

Může Microsoft někdy toto neoficiální nastavení, kterým jsme obešli jeho spolupráci s GoDaddy.com zrušit? Technicky ano, může si vyžádat seznam domén, které jsou skutečně registrované přes jeho partnera. Ale není pro to asi důvod. Doména je navíc vaše, a kdyby se něco takového stalo, bez problémů ji během chvíle můžete nasměrovat na jiný mailserver.

Diskuze (34) Další článek: Ajťák si postavil ultimátní kufřík poslední záchrany. Obsahuje několik počítačů a celou kopii Wikipedie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,