Twitter | Donald Trump

Jak to bylo s hacknutím Trumpova twitteru? Prolomení je potvrzeno, stačilo uhodnout triviální heslo

Hádka mezi Bílým domem a bezpečnostním výzkumníkem Victorem Geversem o tom, zda v říjnu došlo k hacknutí twitterového účtu odstupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, dospěla k rozuzlení. Nizozemská prokuratura potvrdila, že byl účet skutečně nabourán, ačkoli americká strana to dlouho odmítala. Geversovi se podařilo k údajům Trumpa dostat tak, že uhodl jeho heslo, navíc ne poprvé. 

Heslo na Twitteru, které Trump v říjnu používal, bylo totiž mimořádně špatné, vezmeme-li v potaz, že svého času šlo o nejmocnějšího muže světa. Twitterový účet měl chráněný výrazem „maga2020!“, tedy zkratkou svého volebního sloganu „Make America Great Again“. Gevers tento výraz po několika pokusech odtušil, do účtu se dostal a poté informoval americké úřady.

Jeho cílem totiž nebylo škodit, ale upozornit na možný bezpečnostní problém. Bílý dům však jakýkoliv úspěšný pokus o útok popřel a místo toho nechal Geverse prověřit tajnými službami. Záležitost se posléze dostala k nizozemskému soudu, jelikož muž pochází z této země.

Tamní prokuratura nyní potvrdila, že Geversovi se opravdu podařilo twitterový účet Donalda Trumpa nabourat, informuje The Washington Post. A opravdu se výzkumník nemusel ani výrazně snažit, jen uhodl velmi hloupé heslo. Soud se proto rozhodl, že ho neobviní z žádného trestného činu, ke škodě ve výsledku nedošlo, celou akci lze zařadit do kategorie etického hackingu. 

Bílý dům se k tomu zatím nevyjádřil, jen uvedl, že neexistují důkazy. Profily vysoce postavených politiků na sociálních sítích, včetně Donalda Trump, jsou dle jeho slov „speciálně zabezpečeny“. Ale opravdu tomu tak je? Gevers již dříve podotkl, že když vynecháme zmíněné špatné heslo, nejvíce ho zarazilo, že účet neměl dvoufázové ověřování. Přitom patřil člověku, který měl přístup k jadernému tlačítku. 

Je to navíc stav, který podle Geverse trvá delší dobu. Tvrdí, že Trumpův Twitter se mu podařilo poprvé nabourat před šesti lety, ani tehdy neměl lepší zabezpečení. Jen heslo bylo jiné, a opět naprosto špatné - Trump se přihlašoval pomocí výrazu „youarefired“, slavnou hláškou z jeho reality show The Apprentice. 

Diskuze (22) Další článek: Nvidia RTX A6000: konec řady Quadro a Tesla je tady. Profesionální karta má 48 GB paměti

Témata článku: , , , , , , , , ,