Technologie

Jak si BBC před 36 lety představovala dnešní technologie. Docela to vyšlo, jen s tiskárnou trochu přestřelili

V roce 1965 představila BBC pořad Tomorrow's World. Přinášel technologické novinky a nebál se ani futuristických konceptů, které současnému publiku servíroval jako „reportáže z budoucnosti“. Formát se divákům tak líbil, že se ve vysílání udržel neuvěřitelných 38 let.

V následujícím tweetu najdete pěknou, 36 let starou ukázku takové předpovědi budoucnosti. Nakolik se tehdejší tým strefil?

Jak se tehdejší technologické predikce povedly? Pojďme si je rozebrat jednu po druhé:

  1. „Mám chemicky upravený oblek, který udržuje stálou tělesnou teplotu.“ K té myšlence má blízko třeba dnešní Gore-Tex, i když ten řeší spíše vlhkost. Dá se koupit i aktivně vyhřívané oblečení napájené akumulátorem. Ale něco tak elegantního a funkčního, jako má moderátor, dnes patrně nemáme.
     
  2. „V kapse mám pár chytrých karet a hologram rodiny.“ Škoda, že neřekli, k čemu by takové karty měly sloužit. Chytré karty dnes opravdu nosíme, ale postupně se jich zbavujeme a schováváme je do mobilu. Hologram byla tehdy populární představa, ale řešení stejného problému dnes vypadá úplně jinak – prostě s sebou nosíme fotky uložené v mobilu.
     
  3. „Konečně jsme vyřešili problém se ztrácením klíčů. Žádné nemáme. Dveře si otevíráme otisky prstů na speciální destičce.“ Skvělá predikce. Kupodivu to není technologie, která by se masivně rozšířila, ale když chcete, takový zámek si můžete koupit a ani není přehnaně drahý.
     
  4. „Také s sebou nosím lékaře. Malý senzor pod jazykem analyzuje mé sliny a zjištěné změny indikuje změnou barvy kravaty.“ Základní myšlenku kontinuálně sledovaného zdraví dnes naplňují chytré hodinky a v lékařství najdeme i řadu dalších senzorů. Jen se výstupy neprezentují barvou kravaty – prostě se podíváme na displej, nebo do mobilní aplikace.
     
  5. „Tohle nejsou jen tak obyčejné hodinky, nebo televizní telefon. Jsou připojené k satelitu, takže můžu přijímat informace z libovolného počítače na celém světě.“ Hmm, tady je toho více. Chytré hodinky máme, videohovory také zvládají, ale také nemám pocit, že by se to úplně uchytilo – smartphony nabízejí lepší kvalitu i ergonomii. Různé informace do hodinek opravdu stahujeme, ale ne přes satelity – spíše přes pozemní síť vysílačů a ještě častěji přes Bluetooth z mobilu. Satelitní komunikace si cestu do mobilů opravdu našla, ale teprve před pár měsíci a zatím jen pomalu.
     
  6. „…a v kufříku nosím tiskárnu, abych si ty informace mohl vytisknout. Takže dostanu zprávu a tahle se mi vytiskne.“ To jsou ty nenápadné filozofické posuny – v reálném čase nejsme schopní je pozorovat, ale s odstupem čtyř dekád působí úsměvně. I tuhle technologii máme, ale jen málo koho dnes napadne v terénu tisknout dokumenty – prostě s nimi zacházíme v elektronické podobě.
     
  7. „A co tohle jako budoucnost zábavy? Tohle je moje 3D televize. Díky ní se můžu odříznout od okolního světa, zatímco sedím v MHD.“ Představa různých videobrýlí se objevuje už celou řadu dekád. Dnes konečně máme technologii, která nabídne obstojný audiovizuální zážitek. Displeje jsou ultrajemné, sluchátka aktivně potlačují okolní hluk, takže se opravdu můžete odříznout od okolního světa a ani ceny už dávno nejsou astronomické, ale opět je to jedna z technologií, která prostě masově nezapadla do našich životů. Nakonec i dnes předpovídáme zářnou budoucnost metaverzu, ale nedoplatí na stejný problém? Copak lidé za 5, 10 nebo dalších 36 let budou chtít nosit jakési postroje na hlavě, jakkoliv budou odlehčené?
Diskuze (7) Další článek: Elektrický obytný vůz Grounded ujede na nabití 400 km. Má internet přes Starlink a soláry na střeše

Témata článku: , , , , , , , , , , ,