Jak se prodává bezdrátová síť

V České republice je více přípojek bezdrátového internetu než v celé Evropské unii. Některé sítě se slučují, prodávají se, nakupují. Připravili jsme rozhovor se soudním znalcem, který prozradí, jak vyčíslit hodnotu bezdrátové sítě před jejím prodejem.
Kapitoly článku

Takový odhad ceny jistě není otázkou několika hodin. Je proto vůbec možné popsat stav sítě, který se neustále mění, k určitému datu?

Vlastimil Trávník: Zachycení aktuálního stavu sítě ke dni ocenění bývá někdy úskalím, hlavně u větších sítí. Většina sítí prochází neustálým rozvojem a změnami. Je velkou výhodou, pokud je datum prodeje či vkladu předem znám a o stavu sítě je k tomuto dni pořízena dokumentace. Měla by obsahovat výčet fyzických částí sítě. U rozlehlých sítí je to velký úkol, avšak v mnohých případech je možné použít „typizované části“ a obvyklé náklady na jejich pořízení.

Jedná se například o rozvody realizované tzv. kroucenou dvoulinkou ze střechy panelového domu do jednotlivých bytů. Jistě nemá smysl počítat či odhadovat délku jednotlivých vedení, protože cena samotné dvoulinky tvoří velmi malou část celkových nákladů na připojení zákazníka.

Zde a v mnoha dalších případech je nezbytné použít odhad průměrných nákladů. V tomto případě lze např. vytvořit paušální prvek s pracovním názvem „střecha – byt, kroucená dvoulinka“, do něhož se zahrnou průměrné náklady na materiál, práci technika, cestování k zákazníkovi a pod. Zní to složitě, ale tyto odhady je většinou možné efektivně zjistit. Je to totéž, jako když se zeptáte ve stavební firmě, kolik stojí čtvereční či kubický metr užitného prostoru novostavby určitého standardu. Obvykle vám na to dokážou dost přesně odpovědět.

Není požadavek na pořízení přesné dokumentace o síti přehnaný? Nebylo by jednodušší to spočítat nějak paušálně?

Vlastimil Trávník: Seznam typových prvků v síti a jejich množství jsou potřebné pro stanovení tzv. neúplné substanční hodnoty. Znamená to zodpovězení otázky, jaká by byla tržní hodnota pouze fyzických částí sítě bez ohledu na uzavřené smlouvy a možnosti budoucích výdělků. Pokud jsou k dispozici množství jednotlivých prvků sítě, je to základna pro stanovení kvalifikovaného odhadu hodnoty celé sítě. Samozřejmě je ale také možné pokusit se odhadnout cenu všech fyzických součástí sítě jako celku, například podle počtu aktivních uživatelů, použité technologie a pod.

Existuje nějaký opravdu jednoduchý způsob, jak zjistit cenu celé sítě?

Vlastimil Trávník: Nejvíce průkazný postup je získání alespoň dvou konkrétních nabídek blízkých k datu ocenění. V praxi se výše těchto nabídek často udává v násobcích měsíčních hrubých tržeb. V současnosti lze na trhu zachytit rozmezí přibližně od sedminásobku až do patnáctinásobku. Takže jednoduchý recept neexistuje. Navíc při hledání tržní hodnoty znalcem se jedná o zvážení všech okolností ke konkrétnímu datu možného prodeje.

Zkuste být trochu konkrétnější. Dejme tomu, že mám síť, u které sedminásobek hrubé tržby představuje 196 tisíc a patnáctinásobek 420 tisíc. Které faktory mají největší vliv na to, u které hranice uvedeného rozmezí se cena pohybuje?

Vlastimil Trávník: Trh je někdy nevyzpytatelný, ale pokud bychom se měli zmínit o obecných faktorech, tak je to například infrastruktura sítě. Pokud je síť vybudována převážně na technologii 2,4 GHz, bude mít zřejmě nižší hodnotu než síť postavená kompletně na technologii 5,8 GHz. Jedná se o to, zda kupec bude muset v budoucnu investovat do výměny zařízení datových rozvodů, nebo jestli koupí síť v takovém stavu, že ji bez větších investic napojí na své stávající rozvody.

Dále do určité míry záleží i na „hustotě“ vysílačů a počtu uživatelů připojených na jeden vysílač (AP). Velký vliv na cenu má i poloha sítě a možnost jejího dalšího rozvoje. Dále je důležité ještě uvést vliv rozvoje ostatních technologií, konkrétně CATV a ADSL. Šíření služby připojení k síti Internet s použitím technologie ADSL bylo odstartováno na počátku roku 2003 prakticky z nuly a dnes se počet těchto přípojek pohybuje okolo čtyř set tisíc. I laikovi je zřejmé, že tato konkurence bude mít vliv na tržní hodnotu Wi-Fi sítí.


Rozhovor pokračuje v další kapitole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,