Video | Hacking | Hudba, filmy, seriály

Jak se hackuje v televizních seriálech: akce především, věrohodnost stranou

Údajně mezi scénáristy televizních seriálů probíhá soutěž, kdo z nich dokáže vymyslet větší počítačový úlet. Někteří by si cenu opravdu zasloužili.

Natočit hackování počítačů, aby to bylo pro diváky atraktivní, není rozhodně jednoduché. A jak to už bývá, tvůrci se často na nějakou věrohodnost zcela vykašlou.

Už legendární je scéna z NCIS, kdy hacker útočí tak rychle, že je nezbytně nutné, aby proti němu bojovali dva na jedné klávesnici. Však víte, standardní praxe:

Novější seriál Limitless k hackování přistupuje s potřebným nadhledem. Otevřeně přizná, že hackování je nutná záležitost, takže místo běžícího kódu raději ukáže vybuchující auta a melouny.

Na druhou stranu ani Limitless se s tím zrovna nepáře. Asi poznáte, že to, co drží detektiv vítězoslavně v ruce, není pevný disk, jak se snaží přesvědčit diváky.

738113610

Novým přírůstkem mezi letošními seriály je MacGyver, snažící se oživit legendární klasiku osmdesátých let. Jestli ale budou hackovat přístup k datům na pevném disku zašifrovaného počítače jako v této ukázce, moc fanoušků nezískají:

Pokud ještě nemáte od facepalmů omlácené čelo, stačí si pustit následující ukázku ze seriálu Supergirl. Monitorovací magnetické zařízení se nepodaří umístit na počítač, protože je jeho kryt vyrobený z plastu! Naštěstí ale vše dobře dopadne a podaří se svítící kostku chytnout na chladič, ze kterého se už data získají.

Už hodně za vlasy přitaženou zápletku pak nabídl seriál Bones. Někdo do kostry zabitého implantoval malware kód, který se spustí při oskenování kostí snímacím paprskem. V laboratoři z toho až dokonce začne hořet. Nevěříte? Věřte:

Akční seriál Scorpion je pak celý zaměřený na hackery. Už bychom čekali nějakou promyšlenost, to aby ale nebylo akční. Jako třeba hackování počítače v přistávajícím letadle přes RJ45 LAN kabel vytažený z podvozku letadla do notebooku v jedoucím Ferrari. Prostě akce především:

Zcela bez uzardění pak vznikl seriál CSI Cyber, který sází IT pojmy bez ladu a skladu a snaží se (marně) budit zdání nějaké sofistikovanosti. Naštěstí tu hrůzu utnuli po první sezóně, takže další hořící tiskárny zapálené HTML kódem neuvidíme.

Pokud se ale bavíme o hackerech v televizních seriálech, pochopitelně na čestné místo musíme dát Mr. Robot. Je ale osamocený. Hackování v něm natočili zcela věrohodně a používají metody, které mají svůj předobraz v realitě a buď je někdo použil nebo popsal jejich využití jako možné způsoby útoku. Odvysílaná druhá série pak například v prvním díle ukázala URL, které, pokud jste si ho prověřili, vedlo na IP státní organizace překvapivě odhalené až o několik dílů později. Mr. Robot ale také používá předem nahrané videosekvence hackování, takže herci aktivně na klávesnici nic nepíší. To je ale pochopitelně nutné, pokud chcete nějaký záběr rychle natočit znovu.

A pokud si chcete sami vyzkoušet, jaké je to být hackerem v televizním seriálu, zkuste si server GeekTyper. Vyberete si styl obrazovky, zapnete případně doplňková okna a bušením do klávesnice začnete vytvářet sofistikovaný kód, který by v mnoha seriálech bez problémů obstál.

358549578
GeekTyper z vás udělá televizního hackera
Diskuze (35) Další článek: Zprávy Živě: Google chystá telefony, Elon Musk cestu na Mars

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,