Jak rozjet TV kartu v DVB Viewer

Návod krok za krokem, jak zprovoznit televizní tuner s alternativním softwarem DVB Viewer. Bonusový článek pro předplatitele Computeru.

Spousta majitelů digitálních tunerů si stěžuje, že jim dodaný software nevyhovuje a rádi by tuner zprovoznili s některým z alternativních programů. Velmi oblíbeným a rozšířeným je DVB Viewer, a tak si postup ukážeme právě na něm.

Základním předpokladem je, aby DVB Viewer daný tuner podporoval, oficiální seznam najdete na prejdi.cz/DVBViewerSL, ale reálná podpora čítá podstatně více tunerů. Prakticky všechny DVB-T tunery, které jsme kdy testovali, s DVB Viewerem spolupracovaly. Podporu obvykle zajistí univerzální BDA ovladače, kterými je vybavena velká většina dnešních modelů. Pokud je váš tuner výjimkou, zkuste na stránkách výrobce takové ovladače dodatečně vyhledat.

  1. Po instalaci tuneru s dodanými ovladači a softwaru DVB Viewer vyberte v jeho okně z nabídky Settings položku Options (obr. 1) a v nově otevřeném okně vyberte sekci Hardware (obr. 2). V pravé části je zobrazen seznam dostupných zařízení, kde by neměl chybět ani váš tuner. Ten označíte (v ukázkovém příkladu je jím AverMedia BDA Digital Tuner) a z nabídky Tuner type vyberte možnost Terrestrial. Ta označuje digitální pozemní příjem (DVB-T), ale v případě využívání kabelového (DVB-C) nebo satelitního (DVB-S) příjmu zvolíte jinou odpovídající možnost. Volbu potvrďte stiskem klávesy OK, čímž se také vrátíte do základního okna.

    DVB01.pngDVB02.png
    obr. 1obr. 2
  2. Nyní je třeba naladit digitální kanály. V základním okně vyberte z nabídky Channel položku Channel scan (obr. 3). V novém okně a v poli Target Root (obr. 4) si skupinu nových stanic vhodně pojmenujte a ověřte, zda je typ příjmu stále nastaven na Terrestric. Poté zvolte příslušnou frekvenci místního digitálního vysílání a pokud ji neznáte, najdete ji např. na prejdi.cz/CZDVB-T. Obě pole nastavte na stejnou frekvenci a stiskněte klávesu Scan Frequency. Můžete v těchto polích také nechat předvolený počáteční rozsah (Frequency: 50 MHz) a koncové frekvence (End Frequency : 858 MHZ) a klávesou Scan Range prohledat celé frekvenční pásmo. To samozřejmě zabere více času.

    DVB03.pngDVB04.png
    obr. 3obr. 4
  3. Pokud ladění proběhlo úspěšně, jste na závěr informováni o počtu nalezených programů (obr. 4). Nyní můžete stisknout tlačítko Close.
     
  4. Seznam naladěných kanálů (obr. 6) zobrazíte v nabídce Channel položkou Channellist... (obr. 5). Chcete-li nalezené kanály upravovat, klepněte na tlačítko Channel editor.

    DVB05.pngDVB07.png
    obr. 5obr. 6
  5. V levé části editoru kanálů jsou zobrazena veškerá nalezená vysílání (televizní, rozhlasová, testovací apod.) (obr. 7) a pravá část okna sdružuje detailní informace o každém kanálu. Přetažením myši v levé části můžete měnit pořadí stanic, tlačítkem Delete nepotřebné vymazat, případně po ručním nastavení stanice přidávat (tlačítko Add).

    DVB06.pngDVB08.png
    obr. 7obr. 8
  6. Pokud se v anglických označeních příliš neorientujete, lze nastavit dostupný jazyk na češtinu. Český datový soubor, který je součástí, ale přeloží jen některé části programu, proto je vhodnější stáhnout povedenější češtinu z adresy prejdi.cz/DVBViewerCZ. Stažený archiv s češtinou příslušné verze (lze i podobné verze) rozbalte a obsažený soubor Czech.lng nakopírujte (případně jím přepište původní soubor) do složky, kam jste instalovali DVB Viewer. Ta je obvykle umístěna v C:\Program Files\DVBViewer\Language. Nastavení na tento jazyk provedete opět přes nabídku Settings položkou Options (obr. 1) a v seznamu okna nastavení zvolíte jazyk Czech (obr. 8). Stisknete tlačítko OK a tím je změna úspěšně dokončena.
Váš názor Další článek: Plná taška (3,5 GB) muziky ze slavného festivalu zcela zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,