Intel | Procesory | Čipy

Jak přežije moderní procesor Intel bez chladiče? Video ukázalo, proč to nezkoušet

Vtipných videí o vyhoření procesoru v důsledku absence chladiče už vzniklo mnoho, ale většinou jde o velmi staré kousky. Tentokrát se Fritzchens Fritz rozhodl tuto situaci otestovat s moderním procesorem Intel Core 11. generace (Rocket Lake) a to dokonce s úsporným šestijádrovým modelem Core i5-11400 s TDP 65 W (špičkové PL2 ale až 154 W).

Všechny testy prováděl s termokamerou schopnou rozpoznávat výkyvy teplot a na záznamu nechybí ani přesné zobrazení teplot pomocí softwaru přímo v operačním systému. Tvůrce nenechal procesor odpočinout, právě naopak – pomocí zátěžového programu Prime95 ho cíleně namáhal. Avšak nejdříve omezil řadu věcí (snížené VCCSA, nižší takt pamětí, vypnutý HyperThreading, AVX i integrovaná grafika) a zkoušel jen zátěž jednoho jádra, protože při využití více jader docházelo k automatickému vypnutí systému.

Zároveň si u toho hrál s přepínáním výkonu na jednotlivá jádra, což je částečně vidět i na kamerových snímcích vyzařování tepla v konkrétních místech čipu, kde se jednotlivá jádra nachází.

Jak je vidět na videu, procesor se snažit zajistit ochranu omezením výkonu při dosažení maximální teploty 100 stupňů Celsia, která při zátěži nastala okamžitě. Po pár takových testech se ale posléze počítač zasekl a po startu už základní deska pouze diodou oznámila chybu procesoru. Ten nejspíše odešel do křemíkové nebe, kde bude přebývat se základními deskami, které majitelé přišroubovali do skříně bez distančních sloupků.

Diskuze (13) Další článek: Pan-koronavirová vakcína zabírá nejen proti novým variantám SARS-CoV-2, ale i proti dalším koronavirům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,