Windows 10

Jak pracovat s virtuálními plochami ve Windows 10: Poradíme užitečné klávesové zkratky

Virtuální plochy ve Windows 10 slouží k lepší organizaci vašeho počítače. Snadno si tak můžete vytvořit oddělené prostředí pro práci a zábavu zároveň, přičemž jednotlivá okna zůstanou oddělená.

Základní zobrazení virtuálních ploch najdete v Zobrazení úloh, tedy tlačítku nacházejícím se na hlavním panelu. Zde v horní části je tlačítko pro přidání nové plochy, případně pro přepínání mezi nimi.

image.png 
Tlačítko na přidání nové plochy najdete v Zobrazení úloh

Mezi jednotlivými plochami můžete snadno přecházet – stačí na ni najet myší a přepne se zobrazení otevřených oken. Ta jsou totiž pro každou plochu oddělená a můžete si tak snadno roztřídit programy třeba dle zaměření. Jakmile na plochu kliknete, přepnete se na ni.

Programy také můžete mezi plochami přesouvat a to velmi jednoduše – v Zobrazení úloh jej stačí na novou plochu přetáhnout. Pouze si dejte pozor, že jej uchopíte za náhled, ne za titulek. Tažením titulku se totiž nic nestane.

Snímek obrazovky (3).pngSnímek obrazovky (4).png 
Na stejném místě najdete i přehled otevřených ploch

Samotné virtuální plochy si můžete pojmenovat dle své libosti a nastavení se uchová i po restartování počítače. Bohužel si ale systém nezapamatuje (a ani zde není žádná podobná volba v nastavení), zda chcete některý konkrétní program spouštět na dané ploše. Vždy se tak spustí tam, kde se zrovna nacházíte, což je docela škoda. Neumí ani uložit rozložení či další detaily.

79c455e4-5f02-4c4a-bfa0-f01c3cfa1917 
V nastavení Windows příliš možností nečekejte

V rámci nastavení Windows pak najdete možnost volby chování klávesové zkratky Alt+Tab, která slouží pro přepínání mezi otevřenými okny. V základu totiž přepíná pouze mezi okny v rámci otevřené virtuální plochy, umí ale procházet i všechny ostatní. Stejně tak si můžete nastavit, zda chcete na hlavním panelu zobrazit zástupce všech otevřených programů, či jen těch pro danou plochu.

Užitečné klávesové zkratky

Většinu funkcí virtuálních ploch lze ovládat i skrze klávesové zkratky, pro které budete potřebovat, společně s dalšími, klávesu s logem Windows.

Win+Tab slouží k otevření přehledu otevřených oken. V jeho horní části najdete přehledně zobrazené virtuální plochy.

Win+CTRL+D vytvoří novou virtuální plochu a ihned vás na ni přenese.

Win+CTRL+F4 naopak aktuálně zobrazenou plochu zavře.

Spojení Win+CTRL a směrových šipek vlevo a vpravo zase umožní mezi plochami listovat. Šipka vlevo vás tak posune na předchozí, vpravo zase na následující plochu.

Diskuze (5) Další článek: V Německu mají digitální poštovní známky. Kupují se v mobilní aplikaci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,