Jak postupovat při montáži chladiče procesoru

Ve spolupráci s redakcí časopisu Computer jsme pro vás připravili názorný návod na montáž chladiče procesoru krok za krokem. Bude se vám hodit v případě, že hodláte vyměnit svůj hlučný nebo dosluhující chladič za tišší a účinnější model, nebo jste se rozhodli poskládat si počítač svépomocí. K často kladeným dotazům na fóru i v poradně patří zejména otázka, jakým způsobem nanášet teplovodivou pastu na procesor. I na ni zde naleznete odpověď.
Kapitoly článku

Může se vám stát, že při montáži narazíte na nepředvídatelné potíže. Jeden takový problém nastal u chladiče Titan Vanessa S-type. Vanessa je chladič dnes typické věžové konstrukce s heatpipe. Pro uchycení vyžaduje demontáž obou šroubků držících ochranný rámeček a jejich nahrazení delšími. Při upevňování se však ukázalo, že i šrouby dodané k chladiči byly krátké a nedokázaly se zachytit v protikuse na spodní straně desky.

Bez původních šroubů, připraveno k šroubování..

 

ale je to nějaké... krátké.

 

Většina desek pro procesory AMD má pro uchycení chladiče připraven plastový rámeček kolem patice. Ten však pro mnoho chladičů nedostačuje, některé dokonce vyžadují vyměnit tento rámeček za vlastní, důvodem je speciální uchycení ze spodní strany desky.

Nezbytná výměna rámečku..

 

Při montáži tohoto chladiče vějířovité konstrukce je zapotřebí vyměnit plastový rámeček kolem patice a destičku ze spodní strany desky za díly přiložené k chladiči. Poté s citem, ale pevně dotáhněte šrouby ve sponě.

a opatrně dotáhneme.

 

Chladič pro patici 775 se nasazuje úplně jinak. V desce jsou v rozích imaginárního čtverce kolem patice čtyři kruhové díry, chladič je pak opatřen čtyřmi otočnými packami k uchycení. U nového chladiče by mělo stačit packy, jsou-li správně natočeny, jen zacvaknout. Při demontáži je zapotřebí nejdříve otočit packy proti směru hodinových ručiček dle naznačené šipky. V případě, že máte chladič po demontáži, otočte packy po směru hodinových ručiček do krajní polohy proti směru šipky na horním černé plošce pacek. Nasaďte chladič a packy zatlačte do děr. Pozor si dávejte na pořadí, v jakém packy zatlačíte. Celkem logicky je doporučeno zacvaknout vždy dva protilehlé páry, postupujte tedy do kříže.

Usazený AC Freezer 7.

Zkontrolujte přítlak všech čtyř pacek. Především pro výše taktovaná Pentia 4 a Pentia D je účinné chlazení nezbytné a bez dobrého přítlaku chladiče to nejde.

Následuje asi nejjednodušší, ale důležitá součást, a tou je zapojení konektoru ventilátoru do základní desky buď přímo, nebo přes regulátor otáček, který bývá k některým chladičům přiložený. Co se může přihodit, pokud tento krok opomenete, asi nemusím zdůrazňovat.

Bez proudu to nepůjde..

 

Ještě malý dovětek k montáži a demontáži chladičů pro socket A a procesory Intel Pentium III pro socket FCPGA 370 či pro Pentium M. U nich musíte být obzvlášť opatrní zejména na rovné nasazení pasivu. Chladič se přikládá na holé jádro, nemají ochranu v podobě heatspreaderu.

Athlon XP s holým jádrem

 

Velmi snadno se může přihodit, že uštípnete kousek jádra a procesor bude k ničemu. Ani gumové podložky, kterými firma AMD později procesory vybavila nejsou dostatečnou ochranou.

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,