Jak postavit počítač: návod, postup, video

Postavit počítač, to není žádná věda. Jednoduchou stavebnici při dodržení pár logických pravidel zvládne poskládat každý a bude pak aspoň pyšný na výsledek.
Kapitoly článku

V prodejích nových počítačů už několik let jasně převažují notebooky. Nicméně skládané stolní počítače zdaleka nevymřely a stále si klasickou „bednu” můžete postavit sami. Dnes uvidíte, jak na to. Ale možná to pro vás bude více než návod ukázka, jak se staví moderní počítače dnes oproti tomu, co jste kdysi sami zažili. Než jste si pořídili notebook...

Stavění počítačů není úplně pro každého. Musíte se trochu vyznat v hardwaru a promyslet si výběr komponent pro vaše konkrétní požadavky na výkon, ticho či spotřebu a přehlédnutí detailu, třeba hlučného ventilátoru, se může negativně promítnout na celém výsledku. A také to chce dávku zručnosti. Nicméně máte možnost si koupit sestavu již hotovou, a tu už jen v budoucnu vylepšovat.

Videonávod krok za krokem

Jedna taková hotová sestava posloužila i pro náš modelový příklad. Vybrali jsme herní počítač eSuba Challenger, který nabízí CZC.cz. Rozebrali jsme jej a znovu sestavili. Pokud budete stavět od píky svůj vlastní počítač, ukážeme vám, jak je to náročné. Jen komponenty budete mít nejspíše jiné, vybrané přesně na míru vašim požadavkům. Základy se ale nemění.

Jak vybírat komponenty

Vždy začněte výslednou částkou rozpočtu, do které se chcete vejít, a účelem, k čemu chcete počítač používat. V druhém kroku vyberte skříň. Levné skříně jsou z tenčích plechů, tedy spíše drnčí a nepočítá se s jejich častým otevíráním. Hledáte-li tichý počítač, kupte skříň s vnitřními tlumícími výplněmi a prostorem pro velké ventilátory. Miniaturní skříně se možná dobře přenášejí, ale omezí vás při výběru použitelných komponent.

65180476 519654120
Čím větší skříň, tím menší omezení • výběru desky věnujte zvlášť pozornost a pokud váháte, raději si připlaťte za lépe vybavený model - je to komponenta, na které jsou závislé ostatní

Vyberte si procesor. Doporučíme Core i3 nebo i5 generace Haswell, tedy s číslem 4 na místě tisíců v číselném označení. Core i3 je na kancelář, i5 víc na hry. Chladič přibalený k procesoru jej uchladit dokáže. Jestli chcete ale větší ticho, kupte i samostatný chladič. Čím větší, tím lepší, musí se ale vejít do vybrané skříně a neohrozit grafickou kartu a paměti.

Podle patice procesoru (u Haswellu je to Socket 1150) vyberte základní desku. Takovou, která se vejde do skříně, současně takovou, která má vše, co vyžadujete. S novými procesory s grafickým jádrem už nebudete v kancelářském nasazení potřebovat samostatnou grafickou kartu. Proto na základní desce oceníte DVI či HDMI pro výstup na monitor. Osobně bych volil desku se čtyřmi sloty pro paměti, přičemž slot pro grafickou kartu mi stačí jeden. I levné desky přitom mají gigabitové síťovky a rychlé 6Gb/s SATA rozhraní.

V popisu procesoru se dočtete i jak rychlé paměti podporuje. Vždy to dnes budou DDR3 paměti a obvykle už 1600 MHz. Stačit vám bude 8 GB, tedy 2× 4 GB, a případně si do desky dokoupíte časem víc.

735513148 656004686
Chcete-li ticho, dkupte si k procesoru pořádný samostatný chladič • kvalitní zdroj zajistí bezpečný provoz počítače a efektivní využití spotřebované energie

Na výběr grafické karty není jednoduchý recept. Někdo rád AMD Radeon, někdo Nvidia GeForce. Každá má své výhody i nevýhody. Navíc různí výrobci nabízejí různě tiché chladiče. U AMD je lepší střední volbou Radeon R7 260X u Nvidie Geforce GTX 650 Ti nebo novější úspornější GTX 750 Ti. Jsou ale výkonnější karty i levnější karty.

Pokud nemáte nejnáročnější komponenty, bude vám stačit zdroj s maximálním výkonem něco nad hranicí 500 W. Neznamená to, že by počítač spotřeboval v zátěži 500 W, dnes se to pohybuje tak kolem 150 W, je tam ale rezerva pro náhlé špičky. Když jste vybrali skříň, která má zdroj dole, pamatujte i na delší napájecí kabely do základní desky. Lepší zdroje to většinou mají.

Klasické pevné disky se dnes většinou kombinují s rychlými SSD jednotkami. SSD na systém a disk na data aplikací můžeme jen doporučit. Na rychlost systému má SSD větší vliv než procesor či paměť. Optickou mechaniku už dnes většinou ani nepotřebujete, DVD vypalovačky jsou už ale velmi levné, takže není od věci ji tam dát pro strýčka Příhodu. Dejte si jen pozor na ty nejlevnější, které dokáží rozvibrovat skříň. Většinou pomůže nahlédnout do komentářů u jednotlivých produktů na e-shopech. U delších mechanik, typicky Blu-ray, hrozí kontakt mechaniky se základní deskou. U miniaturních skříní si na to musíte dát pozor.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,