Počítače | Znečištění | Přetaktování

Jak pořádně umýt základní desku, grafickou kartu nebo paměti? Expert doporučuje myčku nádobí

Když chcete umýt počítač, asi běžně použijete hadr, případně ho vyfoukáte vzduchem ve spreji nebo použijete vysavač (pozor na statickou elektřinu). Co když je ale špína na mnohem horší úrovni? To řeší například fanoušci extrémního přetaktování.

Jedním z nich je i známý Der8auer, který se na svém youtube kanále podělil s tím, jak on provádí pořádné čištění. Jak totiž můžete vidět na videu, základní deska ale i další komponenty jsou v některých částech zcela pokryté vazelínou.

Do myčky na 5 hodin

Důvodem použití je právě extrémní přetaktování, kdy se na specifické části jako je procesor nebo grafický čip používá chlazení pomocí kapalného dusíku, které má teplotu kolem -195 stupňů Celsia. Na desce se ale nachází komponenty a vodivé části, které jsou dále od procesoru a nepravidelně se zahřívají (například napájecí kaskáda) a s vlhkostí vzduchu by na nich snadno vznikl zkrat. Kvůli tomu se tyto části mažou nevodivou vazelínou. Co ale dělat po dané akci, aby komponenty zase byly jako nové?

Zmíněný Der8auer doporučuje jednoduše použít myčku na nádobí a program zapnout na přibližně 5 hodin, což by mělo stačit na odstranění veškerých nečistot a to i takových, které jsou způsobené extrémním přetaktováním. Rozhodně ale nesmíte použít žádnou čistící chemii, myčka musí používat pouze vodu.

U základní desky je nutné před „koupáním“ odstranit baterii a vybít dodatečnou elektřinu (zkusit zapnout desku), zaslepit socket pro procesor (nemýt s procesorem) dodávaným plastovým krytem, který ochrání piny před případným příliš silným tryskem vody.

U grafické karty i paměťových modelů bez chladiče je to jednoduché, není nic potřeba udělat. Všechny díly je nutné správně umístit do jednotlivých částí myčky, aby došlo k efektivnímu umytí. V průběhu se samozřejmě doporučuje otočit.

Hlavně pořádně vysušit

Po dokončení je nutné vše pořádně vysušit, jak hadrem, tak i fénem s teplým vzduchem. Nejen v socketu, ale například i pod grafickým čipem je obvykle trocha vody. Po dokončení ještě nechat přes noc v suchém prostředí a poté ještě ošetřit případné kontakty speciálními přípravky proti korozi.

Tímto procesem pochopitelně přijdete o případnou záruku, ale jak Der8auer upřesňuje, jde o extrémní řešení pro extrémní podmínky, které ale používá řada fanoušků podobného přetaktování. On sám se nikdy nesetkal s tím, že by komponenty po takovém čištění nefungovaly, ale upozorňuje, že šance na poškození je vždy.

Experti na přetaktování navíc dostávají komponenty na extrémní testy bez záruky, takže vlastně nemají co ztratit.

Diskuze (47) Další článek: Vědci využívají hru Fortnite k šíření informací o změnách klimatu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,