Jak dostat maximum z USB pamětí

Pokud patříte mezi majitele tolik oblíbených USB flash klíčenek, můžete jejich funkčnost rozšířit několika různorodými aplikacemi. V článku se dozvíte o softwarových řešeních, která dokáží toto oblíbené médium v mnoha ohledech zdokonalit a efektivněji využít.
Kapitoly článku

Zálohování

JumpVault Backup Software

Související odkazy

Slovník
DVD
freeware
komprimace
open source
shareware
USB
utilita

Tato zálohovací aplikace se nainstaluje přímo na USB disk a po prvním spuštění (doplněném o restart systému) nabídne možnost ochrany heslem. Vlastní zálohování dat pak probíhá tak, že uživatel vybere ty adresáře a složky pevného disku, které chce pravidelně zálohovat na flash paměť.

K dispozici jsou jak jednorázové zálohy na požádání, tak plánované. U posledně zmiňované varianty lze přitom nastavit přesný čas a periodicitu provádění (denně, týdně, po spuštění aplikace apod.). Užitečnou funkcí je možnost automatické zálohy dat při startu programu v případě, kdy takto naplánovaná úloha nemohla proběhnout – například z důvodu nepřipojeného USB disku. Provozovat lze vícero zálohovacích profilů, v programu je předdefinované kopírování souborů DOC, XLS, grafických formátů apod. Tímto popisem prakticky končí výčet všech funkcí programu, takže je jasné, že se nejedná o nikterak robustní softwarový počin.

Homepage: www.jumpvault.com
Licence: shareware
Cena: 35$
+ snadná obsluha
- poměrně málo možností

Smart USB

Prográmek Smart USB od společnosti Zamov Software volí cestu zálohování cenných dat pomocí nadefinovaných pravidel. V praxi tento přístup vypadá tak, že si uživatel nejprve zvolí potřebný profil a v něm pak nastavuje složky a v nich obsažené soubory, které se mají kopírovat. Takovýchto pravidel lze v rámci jednoho profilu vytvořit více a žádné z nich není nikterak závislé na ostatních.

Kromě tohoto jednoduchého zálohování Smart USB nabízí také automatické kopírování nastavení některých hojně rozšířených aplikací – profily oblíbeného IM klienta Mirandy, e-mailové zprávy poštovního klienta MS Outlook a dalších. Kopírovaná data mohou být navíc šifrována anebo komprimována. Pravidelné zálohování v předem určenou dobu sice nastavit nelze, zato však mohou být potřebná data automaticky kopírována na USB disk při jeho každém připojení.

Homepage: www.zamovsoft.com
Licence: shareware
Cena: 20$
+ automatická záloha na pozadí při vložení USB disku
- zkušební verze nutí uživatele po spuštění čekat
- neumožňuje plánované zálohování

Synchronize Folders

Zajímavým nástrojem zálohování může být také aplikace Synchronize Folders, která volí odlišný přístup, než její v této kategorii doposud představení soupeři. Jejím jediným cílem je zprostředkovat synchronizaci souborů dvou adresářů a své funkce tudíž neomezuje pouze na USB paměti.

Uživatel nejprve zvolí složky A a B, které chce vzájemně synchronizovat, a následně může provést porovnání jejich obsahu. Synchronize Folders zjistí, které soubory jsou novější a nabídne jejich aktualizaci. Aplikace je jednoúčelová, nicméně díky tomu i přehledná a snadno použitelná. Vadu na kráse představuje absence plánování pravidelných synchronizací.

Homepage: www.oak-systems.co.uk
Licence: shareware
Cena: 10$
+ snadnost použití
- málo funkcí

Ostatní

Deep Burner Free Portable

Pokud chcete mít vypalovací software stále po ruce, respektive na USB klíčence, můžete vyzkoušet tento prográmek z dílen společnosti Astonsoft. Podle očekávání nevyžaduje žádnou instalaci, stačí jej pouze zkopírovat a spustit. Další dobrou zprávou je konstatování faktu, že se jedná o odlehčenou freeware variantu verze Pro, takže je k dispozici zcela zdarma – stačí překousnout nepříliš vtíravou a snadno přehlédnutelnou reklamu v hlavním okně aplikace.

Deep Burner ve své volně šiřitelné podobě dokáže vytvářet datová a hudební CD, DVD i vypalovat ISO obrazy médií. V těchto ohledech se jedná o plnohodnotný software, podporuje dokonce i ukládání projektů ve svém vlastním formátu. Na první pohled viditelným nedostatkem bohužel zůstává nemožnost přímého 1:1 kopírování CD nebo DVD, což nabízí až bohatší ale placená verze Pro.

Homepage: www.deepburner.com
Licence: freeware
Cena: zdarma
+ snadnost ovládání
+ portabilita
- neobsahuje některé funkce běžně dostupné v ostatních vypalovacích programech

Portable Firefox

Nepatříte-li mezi zaryté vyznavače „standardního“ Internet Exploreru a používáte spíše „alternativní“ prohlížeče, pak je tu Portable Firefox (PF) – mobilní varianta oblíbeného browseru. Ani PF nevyžaduje instalaci, opět tedy postačí prosté zkopírování a spuštění.

Díky této verzi prohlížeče má uživatel svá internetová nastavení a historii neustále po ruce. Více asi netřeba dodávat, protože se jedná o plnohodnotnou variantu klasického Firefoxu. Jak je uvedeno na stránkách projektu, můžete si stáhnout také další mobilní řešení: poštovního klienta Portable Thunderbird, editor webových stránek Portable NVU či kancelářské aplikace Portable OpenOffice.

Homepage: www.johnhaller.com
Licence: open source
Cena: zdarma
+ známý prohlížeč v mobilním hávu

Portable Sweeper

Další z celé řady čistě mobilních aplikací, která se tentokráte zaměřuje na mazání stop užívání počítače. Pokud často střídáte počítače, asi jste se již někdy setkali s problémem odstranění historie otevřených dokumentů, historie navštívených internetových stránek apod. Právě tyto a další funkce nabízí Portable Sweeper, a to velice pohodlně během několika málo kliknutí tlačítkem myši.

Mazat lze celou škálu stop, přičemž Portable Sweeper nabízí tři profily (Home, Office, Other) konfigurace. Pro každý z těchto typů si uživatel může zvlášť nastavit promazávané lokality (viz screenshot) nebo odstranit všechna „citlivá“ data naráz volbou Clean All.

Homepage: www.keynesis.com
Licence: shareware
Cena: 19$
+ snadné a rychlé použití

 

Závěr článku patří utilitě společnosti Microsoft, kterou si můžete zdarma stáhnout zde. Její název je USB Flash Drive Manager (UFDM) a nabízí hned několik funkcí pro zpříjemnění práce s flash pamětí. Pro její úspěšné provozování musíte mít nainstalované také rozhraní .NET Framework minimální verze 1.1 (viz opět stránky Microsoftu). S pomocí UFDM uživatel může provádět zálohu souborů z flash paměti na pevný disk i naopak, pojmenovávat USB disk a dostupná je také volba, která zajistí automatické spuštění UFDM ihned po připojení média. Díky svým možnostem a především volné dostupnosti stojí počin Microsoftu určitě za vyzkoušení.

Řádky a odstavce obou kapitol nastínily různorodé možnosti využití populárních USB flash pamětí a ve zkratce představily odpovídající aplikace. Jejich přehled samozřejmě není ani zdaleka vyčerpávající, k dostání je celá řada buď specializovaných utilit nebo prostě těch aplikací, které se hodí pro použití s tímto typem disků. Máte-li nějakou svou oblíbenou, jež stojí za zmínku, pak neváhejte a přispějte do diskuse pod článkem.

Aplikace Kategorie Licence Homepage
Natural Login Pro Zabezpečení PC Shareware www.palcott.com
Parentel Key Zabezpečení PC Shareware www.parentalkey.com
Rohos Welcome Zabezpečení PC Shareware www.rohos.com
Lockngo Ochrana dat Shareware www.keynesis.com
Remora USB File Guard Ochrana dat Freeware www.richskills.com
Take-Away USB Flashdisk Encryption Ochrana dat Shareware www.edev.no
JumpVault Backup Software Zálohování Shareware www.jumpvault.com
Smart USB Zálohování Shareware www.zamovsoft.com
Synchronize Folders Zálohování Shareware www.oak-systems.co.uk
Deep Turner Free Portable Ostatní Freeware www.deepburner.com
Portable Firefox Ostatní Open source www.johnhaller.com
Portable Sweeper Ostatní Shareware www.keynesis.com

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,