Jak chránit děti před temnou stránkou internetu

Internet je plný zajímavých informací a zábavy, má ale i své stinné stránky. Poradíme vám, jak ochránit svoje děti před nebezpečím internetového světa.
Kapitoly článku

Rodičovské desatero

Programů, které dokážou kontrolovat přístup dětí k internetu, existuje celá řada, žádný z nich vám ale nedá stoprocentní jistotu. Všechna omezení lze pochopitelně obejít a je pak už na uvážení rodiče, zda si takový výkon dítěte zaslouží pochvalu, či pokárání. Nezapomínejte ale, že rodičovská úloha rozhodně nekončí nastavením softwarové kontroly, s dětmi je třeba o pravidlech a obsahu diskutovat a zajímat se o jejich očekávání.

1. Poznávejte internet spolu s dětmi – pokuste se nalézt zajímavé stránky, možná spolu s dítětem najdete pozitivní vztah k bádání na internetu, který vám usnadní sdílet kladné i záporné zkušenosti.

2. Dohodněte si pravidla používání internetu – týkat se mají například používání osobních údajů (jméno, adresa, telefon, e-mail), chování k ostatním (chat, e-mail) či vhodnosti jednotlivých webových stránek.

3. Upozorněte dítě, aby bylo opatrné při sdělování osobních údajů – mnoho stránek pro děti požaduje registraci pro přístup k jejich obsahu. Dítě by nemělo nikomu dát své jméno, telefon nebo fotku bez vašeho souhlasu.

4. Mluvte o možném riziku osobní schůzky s internetovým „kamarádem" – je důležité, aby děti nechodily samy na schůzky s cizími lidmi, které poznaly na internetu. V každém případě by rodiče měli předem takovou schůzku povolit.

5. Naučte své dítě být zdravě kritickým k internetu – většina dětí užívá internet k obohacení svých znalostí. Ne všechny informace jsou však správné. Naučte své děti, jak je ověřovat porovnáním alternativních zdrojů na stejné téma.

6. Nebuďte příliš kritičtí k internetovému bádání svého dítěte – dítě se může náhodou dostat na webové stránky určené dospělým. Pokud takové stránky vyhledává úmyslně, uvědomte si, že je pro ně přirozené být zvídavé. Zkuste to využít k rozhovoru o jejich obsahu.

7. Informujte odpovědné orgány o obsahu na internetu, který považujete za nezákonný – lze tím předcházet nezákonným aktivitám, jakými jsou dětská pornografie či pokusy lákat děti prostřednictvím chatu a e-mailů.

8. Posilujte dodržování etikety – netiketa je soubor neformálních pravidel chování na internetu (například být zdvořilý a neobtěžovat ostatní). Děti by stejně jako dospělí neměly číst cizí poštu a měly by respektovat autorská práva.

9. Poznávejte, jak dítě používá internet – je třeba vědět, jak se vaše dítě chová na internetu a co preferuje, abyste ho byli schopni vést.

10. Pamatujte, že kladné stránky internetu převažují nad těmi zápornými – internet je vynikající nástroj pro vzdělání i oddech dětí. Pobízejte je, aby byly zvědavé a odhalovaly jeho možnosti.

 

Článek původně vyšel v časopisu Computer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,