Jak bude fungovat akcelerace v nitru prohlížeče Internet Explorer 9

Pár dnů před uvedením betaverze devátého Internet Exploreru se programátoři na svém blogu pochlubili s podobou hardwarové akcelerace. Článek je zároveň odpovědí na výtky ostatních výrobců, kteří postupně také začínají zavádět akceleraci pomocí grafického čipu. Jak se zdá, do roka může být alespoň částečná podpora GPU samozřejmostí u všech velkých hráčů na trhu.

Internet Explorer 9 má ovšem zatím přeci jen náskok. V čem? Hardwarovou akceleraci používá prakticky pro celý životní cyklus zpracovávání webového kódu, zatímco ostatní si pohrávají jen s částečnou akcelerací některých elementů. Příkladem budiž třeba Firefox. To se ale může brzy změnit a akcelerace jako taková už nebude marketingovou výhodou.

Zpracování webové stránky v IE9 lze rozdělit do tří základních kroků. Po stažení zdrojového kódu, obrázků a zpracování Javascriptu se nejprve zapojí technologie Direct2D a DirectWrite, které pomocí GPU vykreslí text a další vektorovou grafiku.

hardwarová akcelerace IE9.png
Akcelerace stránek v IE9 se skládá ze tří kroků: vykreslení elementů, složení stránky a zobrazení v okně

V druhém kroku se už zapojí Direct3D a v GPU paměti sestaví všechny díly dohromady. Zároveň se vykreslí rastrová grafika. Hotová podoba stránky se nakonec musí zobrazit v okně prohlížeče a i o to se postará GPU. Internet Explorer9 totiž bude dostupný pouze na Windows Vista a vyšších verzích Windows, které obsahují kompozitor – hardwarově akcelerovaný desktopový manažer. Kompozitor se stará o to, aby okna na ploše nepřekresloval hlavní procesor, který se má věnovat smysluplnější práci, vše se tedy děje na GPU čipu. Kompozitor používá vedle Windows Vista/7 také Mac OS X a oba nejpopulárnější linuxové desktopy KDE a Gnome.

Jelikož IE9 používá DirectX, může snáze zaslat data z mezipamětí GPU přímo do kompozitoru Windows (který je také postavený na DirectX) a vykreslit definitivní podobu stránky v prohlížeči na váš displej.

A to je celé. Více informací o různých fázích akcelerace uvnitř IE9 najdete na stránkách IEblogu.


Samozřejmě se nabízí otázka, jestli je kompozitor nutný a zdali jeho absence výrazně nezpomalí finální zobrazení stránky. Ačkoliv Windows Aero dnes zvládne každý současný počítač, nebo levný notebook, zvláště Windows Vista stále může běžet na starších počítačích s grafickými čipy, které nesplňují základní požadavky. Jakmile se k nám IE9 Beta dostane, rozhodně to vyzkoušíme.

Diskuze (33) Další článek: Office for Mac 2011 je hotov, vyjde 26. října. Známe české ceny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,