Jack Kilby: Jak překonat tyranii množství

Vynález polovodičových součástek byl úžasný objev. Tranzistory usnadnily vývoj rychlejších počítačů, ale objevil se jiný problém – jak je všechny propojit? Řešení našel Jack Kilby.

Sám tranzistor na revoluci nestačil

V padesátých letech se při stavbě počítačů a dalších náročných elektronických zařízení objevila zcela nová komplikace. Technici sice měli k dispozici donedávna nevídané miniaturní součástky, tedy především tranzistory, ovšem objevil se tzv. „propojovací problém“, nebo „bariéra množství“, případně poeticky „tyranie množství“.

Tento zapeklitý háček přitom normální lidi nijak netrápil. Vědělo o něm jen pár špičkových vědců a inženýrů. Svět rozkvétal, natáčely se skvělé filmy, začínal rokenrol, objevovala se první tranzistorová rádia. Všichni od moderní vědy očekávali nové a nové zázraky. Objev tranzistoru přinesl obrovské možnosti, ale na zázraky nestačil. Třeba proto, že se objevila právě tyranie množství. Zneškodnit ji a uvolnit prostor pro další vývoj dokázal až Jack Kilby.

Zamiloval se do vysílačky

Jack Kilby se narodil v roce 1923 a mládí strávil v malém městečku Great Bend v Kansasu. Jeho otec byl elektroinženýrem a založil si malou společnost na výrobu elektrické energie Kansas Power Company. Vlastnil několik malých elektráren a elektřinu prodával malým firmám i domácnostem.

Jack Kilby

Elektroinženýr, vynálezce integrovaného obvodu. Držitel Nobelovy ceny za fyziku.

  • narození: 8. listopadu 1923
  • úmrtí: 20. června 2005
  • původ: USA

Kilby byl už od dětství zaujat technikou, ale k jeho životnímu zájmu o elektrotechniku ho přivedla sněhová bouře v roce 1937. Ta strhala dráty v širokém okolí, no a aby si Kilbyho otec udržel přehled o situaci, začal využívat amatérskou vysílačku, kterou kontaktoval radioamatéry a ti mu předávali informace. Na jejich základě pak posílal své lidi opravovat vedení. Čtrnáctiletý mladík byl tímto kouzlem učarován.

Zatímco otec bral spolupráci s radioamatéry jen jako nutnost pro svůj byznys, jeho syn je považoval za fascinující zařízení, které stojí za to pořádně pochopit. To se mu podařilo a za nějaký čas si postavil z porůznu získaných součástek vlastní vysílačku. Od té chvíle se chtěl celoživotně elektronice věnovat.

Po dokončení střední školy se přihlásil na slavný MIT, jenže neuspěl. Trpkost z této první životní prohry jej nikdy neopustila a vzpomínal na ni i po letech jako slavný muž. Nezbylo mu tedy nic jiného, než studium na mnohem méně prestižní University of Illinois.

Sen o vlastním tranzistoru

Pouhé čtyři měsíce po začátku prvního semestru zaútočily japonské bombardéry na Pearl Harbour. Kilby byl jakožto ceněný radioamatér povolán do US Army Signal Corps, jakožto technik.

Kilby se nespokojil pouze s opravami existujících armádních radiostanic, které byly velké, těžké a nespolehlivé. Podařilo se mu na černém trhu získat součástky a pracoval v týmu, který pro speciální jednotky vyráběl vysílačky mnohem lehčí a výkonnější. Tato rádia, na rozdíl od jiných, fungovala i v džungli a s velmi pochybnou údržbou.

276903446
Jack Kilby od mládí obdivoval elektroniku. Nakonec to byl on, kdo vytvořil první integrovaný obvod. Foto: Texas Instruments

Po skončení války se vrátil na univerzitu, kde dokončil inženýrský titul v roce 1950. Nastoupil do laboratoří Centralab firmy Globe Union, která vyráběla součástky rádií, televizí a dalších elektronických výrobků. Zde se věnoval vývoji miniaturních elektronických obvodů.

V roce 1952 se zúčastnil semináře, organizovaném Bellovými laboratořemi, kde byly diskutovány detaily teorie a výroby tranzistorů. Centralab ho tam poslala, protože byla u Bellových laboratoří zakoupena licence na výrobu. Kilby byl z tranzistorů nadšený a sotva se vrátil zpět, pustil se do vývoje vlastního typu.

Diskuze (4) Další článek: Tentokrát Dotcom nad soudci nevyzrál. Rozhodnou o jeho vydání do USA

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,