Microsoft | macOS | Edge

Jablíčkáři už mohou vyzkoušet Edge na macOS. Microsoft vydal první betaverzi

Microsoft aktuálně vypustil k testování svůj prohlížeč Edge, tentokrát ale ne pro Windows, ale pro konkurenční macOS. Prohlížeč je, stejně jako na ostatních platformách, postavený na Chromiu a dodržuje zajetý vzhled.

Ještě před pár lety se jevilo jako nemožné, aby Microsoft vydal svůj prohlížeč i pro jiné platformy, než Windows. Internet Explorer se totiž stal úzce navázaný na systém, a tak by bylo i pro firmu obtížnější jej portovat na jiné platformy. Edge na tom byl podobně, byť firma vydala aplikace pro Android i iOS, každá si ale převzala vykreslovací jádro pro danou platformu. Zcela jiná situace ale nastala v momentě, kdy se v Microsoftu rozhodli, že přejdou na Chromium. Edge tak bude dostupný nejen na Windows 10, 8 a 7, ale i na macOS.

9e95482e-e3cb-4f4e-b010-87c0fea8fa2c 
Donedávna nemyslitelné se stalo skutečností – na macOS zamířil prohlížeč Edge.

Aaktuálně můžete stahovat Canary verzi, což je nejranější beta verze aktualizovaná denně. Je zároveň nejméně stabilní, proto není vhodná pro každodenní používání, hodit se tak bude třeba pro vývojáře na otestování kompatibility či na vyzkoušení nových funkcí. Brzy by měla následovat verze pro vývojáře a betaverze. Kdy se dočkáme plné verze zatím firma nespecifikovala.

Vzhledově i funkčně jinak prohlížeč dodržuje linku nastolenou z Windows, na první pohled jej tak nepoznáte. Samozřejmě nechybí ani nové Kolekce, které umožňují ukládat si webový obsah do skupin.

Jak vypadá nový Edge od Microsoftu?

Diskuze (21) Další článek: Kilogram má po více než sto letech jinou definici. Platino-iridiový válec jde do důchodu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,