iTunes 11: přehled novinek a vylepšení

Apple představil novou verzi svého přehrávače, který kombinuje i možnost nákupu a organizace multimediálních souborů i aplikací pro iOS.

Minulý týden Apple po dlouhém čekáním a několika posunutí konečně zveřejnil novou a výrazně přepracovanou verzi svého rozšířeného přehrávače a správce multimediálních souborů – iTunes 11.

Zatímco starší verze byla postupně vylepšována pouze kosmeticky, s jedenáctou verzí Apple sjednotil nejen design samotného obchodu App Store, ale nabídl i nový elegantnější a čistší design, který však umožní používat i nové funkce platformy iCloud.

Apple program zcela přepsal, což ve výsledku znamená i rychlejší běh na operačním systému Windows, kde byl program iTunes velmi pomalý po dlouhou dobu, zatímco verze pro OS X byla rychlá.

Žádné cover flow, ale efektní náhled alb

iTunes 11 již neobsahuje známé cover flow, které se vyznačovalo horizontálním seřazením obalů alb, mezi kterými lze přecházet. Místo toho lze v rámci pohledu alb vidět klasické čtvercové obrázky a po kliknutí dojde k rozevření podrobného soupisu obsažených písniček.

 2012-12-06 v 22.54.47.png
Podrobnosti o albu mají podklad vycházející z designu obrázku alba

Rozevřený prostor se navíc barevně přizpůsobuje grafickému stylu obrázku alba, takže tento prostor působí velmi dobře k dané grafice. Pokud by se vám ale tato funkce i přes to nelíbila, lze ji v nastavení iTunes vypnout.

redesigned_player_albumview_2x.jpg

V přehledu můžete i snadno vidět jaká alba máte v rámci iTunes Match na iCloudu, lze je tedy streamovat a nejsou na samotném zařízením.

Společné hledání

Oproti minulým verzím iTunes, které hledaly v odlišných sekcích například aplikace nebo hudbu zvlášť, je nyní hledání společné a univerzální. Prohledávání tak probíhá skrze hudbu, filmy, nebo podcasty, rozlišuje se pouze mezi knihovnou nebo obchodem iTunes.

  2012-12-07 v 11.47.36.png
Z hledání lze se skladbami přímo pracovat

Výsledky vyhledávání jsou roztříděny dle dané kategorie, takže lze velmi rychle nalézt danou položku například ze sekce skladeb.

Historie i budoucnost přehrávání

Při přehrávání hudby lze rychle zjistit, jaká aplikace bude následovat, ale i historii již přehraných skladeb. V případě potřeby lze skladby přesouvat myší.

redesigned_store_history_2x.jpg
Historie přehrávání v obchodě iTunes

Díky technologii iCloud se synchronizuje i historie přehrávání ukázek z iTunes Store, takže se lze rychle vrátit na skladbu, kterou jste si zkoušeli poslechnout včera, ale zapomněli jste, jaká to byla. Synchronizace je napříč zařízení s přihlášením účtem iCloud, takže lze zpětně dohledat i skladby, které jste zkoušeli například na iOS zařízení.

Synchronizace stavu přehrávání

iCloud hraje důležitou roli i při synchronizace stavu přehrávání filmů, audioknih, multimediálního obsahu z iTunes U nebo televizního pořadu či podcastu.

icloud_integration_play1_2x.jpg
Přehrávaný film můžete dokoukat i na jiném zařízení přesně od místa, kde jste skončili

Pokud jste na jednom zařízení (třeba na Macu) dali pauzu při přehrávání nějakého filmu, můžete pokračovat ve sledování od stejného okamžiku na jiném zařízení s přihlášeným účtem iCloud, ať už se jedná o iPad, iPhone či jiné zařízení.

Synchronizace zakoupených skladeb či jiného obsahu z iTunes Store je samozřejmě taktéž synchronizováno.

Minipřehrávač plný funkcí

Apple v iTunes 11 přepracoval i minipřehrávač, který má mnohem více funkcí, než v předchozích verzích. Kromě klasických ovládacích prvků pro přehrání, zastavení či přeskočení skladby na předchozí či další je k dispozici i hledání. Podobně jako u jiných seznamů, lze připravené pořadí přehrávání smazat.

redesigned_player_miniplayer_2x.jpg
Nový design mini přehrávače nabízí spoustu funkcí

Následující skladby, které budou přehrány lze přidávat a měnit bez nutnosti otevření celé knihovny iTunes:

 2012-12-07 v 11.40.15.png  2012-12-07 v 11.40.59.png
Ukázky následujícíh skladeb a vyhledávání přímo z minipřehrávače

Stejně tak lze ovládat hlasitost AirPlay, pokud hudbu bezdrátově přenášíte na jiné zařízení.

Společný vzhled obchodu iTunes

Apple v iTunes 11 sjednotil vzhled svého obchodu tak, aby byl na všech zařízeních stejný. V novém iTunes je tak design, který se již dříve objevil u zařízení s operačním systémem iOS. Přehledná struktura a upozorňování na populární obsah je tak nyní společný pro Macy, iPady, iPhony a další zařízení.

redesigned_store_design1_2x.jpg
Stejný vzhled iTunes store na všech zařízeních

Dárkové poukázky rozpozná kamera

Dárkové poukázky „iTunes gift card) jsou kromě elektronické verze s kódem, který obdržíte například emailem, k dispozici i v papírové podobě. Pokud se vám nechce opisovat kód ručně, můžete využít rozpoznání pomocí kamery.

V iTunes 11 lze tak přes položku Redeem zvolit použití kamery a iTunes se pokusí pomocí OCR rozpoznat a přepsat kód za vás. V české verzi iTunes 11 se nám ale tato funkci nepodařilo najít.

Starý vzhled na pár kliknutí

Pokud příliš neoceníte nový vzhled alb a nespokojíte se s absencí levého bočního menu, které v základním nastavení není k dispozici, je možné vše vrátit do starých kolejí.

 2012-12-07 v 11.19.08.png  2012-12-07 v 11.19.47.png
Pokud chcete mít starý boční panel, lze ho zapnout

Boční menu lze zapnout s hlavního menu, stejně tak lze zapnout status bar nebo přepnout na klasické zobrazení skladeb pod sebou. Zůstalo i nastavení sloupců, takže si můžete nechat skladby setřídit podle vaší informace, ať už jde o počet přehrání, oblíbenosti, délky nebo dalších desítek různých parametrů.

Pro OS X i Windows

iTunes 11 je k dispozici pro operační systémy OS X (minimální systémové požadavky zahrnují verzi OS X 10.6.8), kde by se měl objevit i v sekci aktualizace systému.

redesigned_store_design2_2x.jpg

Nové iTunes lze stáhnout i pro počítače se systémem Windows XP SP2 a novější, včetně nového Windows 8. Stahovat můžete z oficiálních stránek Applu.

 

Diskuze (66) Další článek: Seznam.cz: „Najdu tam, co neznám“ a Ivo Lukačovič jsou zpět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,