IT divizi České pošty povede bývalý šéf armádní tajné služby

Někdejší ředitel Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík bude zřejmě už od příštího měsíce jmenován vrchním ředitelem IT České pošty. Serveru E15.cz to potvrdily důvěryhodné zdroje blízké státní firmě. Podle nich dosavadní hlavní šéf informačního oddělení Tomáš Ječný, jehož Krejčík vystřídá, oznámil ke konci září rezignaci.

Nové angažmá brigádního generála ve výslužbě může být příkladem toho, jak by se stát měl postarat o zpravodajské důstojníky, když například u bývalého šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Karla Randáka selhal. Faktem ovšem je, že Krejčík už Vojenské zpravodajství neřídí od roku 2007, takže nelze vyloučit to, že jde vzhledem k jeho politickým aktivitám o trafiku.

Součástí státních struktur

Krejčík prakticky okamžitě po odchodu z čela sloučené armádní rozvědky a kontrarozvědky začal pracovat pro ČSSD, kde řídí Ústřední odbornou komisi pro bezpečnost. Navíc je poradcem předsedy poslaneckého klubu strany Jeronýma Tejce. Vedle práce pro Lidový dům je společníkem a jednatelem firmy IMK Solution, která nabízí audity systému řízení bezpečnosti informací. Krejčík vystudoval Vysokou vojenskou technickou školu v Liptovském Mikuláši.

Krejčík měl být navíc podle informací Connect.cz jednou z hlavních postav, která měla za případné nové levicové vlády stát u rozvoje eGovermentu a ICT. Právě Česká pošta postupně buduje silnou IT divizi, která má sloužit jako hlavní dodavatel těchto technologií a služeb státní správě.

Po deseti letech služby u spojovacího vojska nastoupil k vojenským zpravodajcům, kterým v letech 2004 až 2007 velel. Krejčík odešel do civilu po sporu s ministryní obrany Vlastou Parkanovou, která reagovala na nařčení Krejčíkova podřízeného Pavla Adama, že tajnou službu zneužívá. Veddle práce pro sociální demokracii je Krejčík členem řídícího výboru Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost.

Diskuze (5) Další článek: A je to tady: Microsoft koupí stěžejní část Nokie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,