IT Česko – Tomáš Hofer, Grisoft: Uživatelům nabídneme plně integrované řešení

Společnost Grisoft, potažmo tři písmenka symbolizující antivirový program AVG zná snad každý český uživatel, který kdy přišel do styku s počítačem. V loňském roce přišla expanze firmy na americký trh, letos akvizice firmy ewido produkující prostředek proti malware. Na současnost i budoucnost firmy jsme se ptali obchodního ředitele Tomáše Hofera.

Rozhovor s Tomášem Hoferem představuje druhý díl ze seriálu rozhovorů IT Česko. Každý týden budeme představovat zástupce českých IT firem a lokálních zastoupení mezinárodních společností. Pokud máte kolegu či obchodního partnera, o kterém si myslíte, že by měl být vyzpovídán, napište nám. Nemusí se nutně jednat o zástupce vrcholného vedení firmy. Stačí nám, když půjde o člověka se zajímavými názory, který bude ochotný podělit se o své zkušenosti.

Nebýt toho, že Grisoft vznikl v Brně, vypadala by jeho historie jako klasický americký sen. Kolik lidí stálo u jeho založení v roce 1991 a co bylo jejich hnacím motorem pro uskutečnění tohoto projektu?

Historie Grisoftu měla své prapočátky již před rokem 1989, nicméně společnost s ručením omezeným byla založena v roce 1991. Tehdy ji tvořili dva lidé – Jan Gritzbach a Tomáš Hofer. Co bylo hnacím motorem? Hmmm, dobrá otázka. Tehdy se z jednorázových a jednoúčelových programů na detekci a odstraňování jednotlivých počítačových virů začal vyvíjet klasický antivirový program.

V té době lidé považovali problematiku počítačových virů, respektive programů na obranu proti nim, za značně obskurní obor. Nebylo jednoduché v tehdejších možnostech náš program vyvíjet, ani nabízet, často chybělo to podstatné – zákazníci. Ale možná to byla právě naše víra v budoucnost tohoto oboru, společně s existenční závislostí na tehdejších aktivitách. To nás hnalo vpřed. Snažili jsme se nabídnout uživatelům spolehlivý antivirový systém, který dokáže předejít všem problémům, jež viry způsobují. Bez ohledu na to, jak se na naše snažení někteří lidé tvářili.

Obdobně jako většina vývojářů, kteří pracují na vlastních projektech, bereme AVG Anti-Virus jako „své dítě“ a věnujeme se mu s maximální péčí. Stejný přístup máme ke svým zákazníkům i dnes, i když je nás o nějakých 148 více než v roce 1991. Nedostanete „jen“ krabici, ale produkt a s ním neoddělitelně spojené služby v podobě pravidelných aktualizací, nových verzí a nepřetržité technické podpory.

Tomáš Hofer

Narozen v šedesátých letech minulého století v Brně. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou, fakultu lesnickou tamtéž. Poté pracoval několik let v Akademii věd ČR a v roce 1991 se stal jedním prvkem tehdy dvoučlenného týmu Grisoft, s.r.o. Počet manželek, dětí, koček a rybiček nesdělil, protože to prý nejsou relevantní údaje.

Po deseti letech existence vstoupil Grisoft na americký trh. Bylo to záměrně v tuto dobu nebo je to souhra náhod?

Skutečnost, že jsme v roce vstupu na americký trh oslavili jubileum, je částečně náhoda, částečně přirozený vývoj. Na našich tradičních trzích jsme neměli výraznější prostor k růstu a přitom jsme věděli, že náš produkt je vysoce konkurenceschopný v celosvětovém měřítku.

První „exportní“ aktivity začaly v roce 1996, úspěšný vstup na americký trh v roce 2001 byl řekněme jejich vyvrcholením. Je nutno si uvědomit, že musíte firmu úplně změnit, chcete-li se z lokálního hráče stát hráčem mezinárodním. Jazyková vybavenost, znalost zahraničních trhů, vyhledávání obchodních partnerů, založení kanceláře v USA, infrastruktura firmy a spousta dalších věcí rozhodne o vašem úspěchu či neúspěchu. Zdá se, že se nám to povedlo. Klíčovým prvkem byli lidé: bez jejich obrovské snahy a schopnosti se v dobrém slova smyslu změnit bychom neuspěli.

Roky 2001-2005 byly ve znamení velkého nárůstu obratu, až o 100 % ročně. Proč ten náhlý úspěch? Pouze díky vstupu na americký trh?

Úspěch Grisoftu nebyl náhlý, stabilní růst obratu jsme dosahovali i na původních trzích, ale ten výrazný nárůst přinesl opravdu vstup na mezinárodní scénu a spolupráce s partnery v řadě zemí. Nejde jen o americký trh; silní jsme i ve Velké Británii, Austrálii, Itálii, Francii, Německu či Brazílii.

Vše je samozřejmě svázáno s produktem a jeho podporou – předprodejní i poprodejní. Nelze očekávat, že prostým umístěním produktu na nějaký celosvětový e-shop dosáhnete 100% růstu a současně se budete pohybovat pouze mezi postelí a golfovým klubem. Čím více zákazníků oslovujete, čím více jich máte, tím tvrdší pád může nastat, pokud je nezvládnete kvalitně a rychle obsloužit.

V současné době máte asi 150 zaměstnanců. Kolik z nich je soustředěno v Brně a kolik v USA?

Vedení společnosti, vývoj, technologie a celosvětová technická podpora je soustředěna do Brna. Nově otevřené centrum uživatelské podpory nyní zaměstnává 50 lidí, do konce roku plánujeme tento počet zvýšit o dalších dvacet. V USA dnes pracuje do deseti zaměstnanců s převážně obchodním zaměřením.

Nedávno proběhla akvizice německého výrobce antispywarového nástroje, společnosti ewido networks. Vznikne další pobočka v Německu nebo plánujete přesun vývojářů do Brna?

Vývoj všech našich produktů probíhá v Brně. To se nyní týká i ewida. Klíčoví pracovníci společnosti ewido networks již v Brně pracují.

Proč padla volba právě na ewido networks? Hledali jste cíleně nějakého výrobce antispywarového nástroje?

Již pár let si uvědomujeme, že uživatelé potřebují kromě antiviru i obecněji orientovaný nástroj, jednotnou ochranu proti rozrůstajícímu se počtu druhů škodlivého nebo obtěžujícího software. Proto jsme již nabídli AVG doplněný o integrovaný firewall, proto jsme vstoupili do Anti-Spyware Coalition a proto jsme koupili ewido networks. O ewidu jsme se dozvěděli při hledání technologického partnera. Technologie i lidé z ewida nás zaujali natolik, že jsme se rozhodli pro spolupráci právě s nimi. Po zvážení všech variant dalšího vývoje jsme se rozhodli pro přímou akvizici.

Za jak dlouho se toto spojení promítne do vašich produktů? Představíte už na letošním Invexu kompletní balík antiviru, firewallu a antispywaru?

První výsledek akvizice přijde již v prvním květnovém týdnu v podobě veřejné betaverze ewido anti-malware 4.0. Další kroky budou následovat. Co chystáme na Invex si v tuto chvíli ještě necháme pro sebe, na výstavišti ale chybět nebudeme.

Současný trend, který lze pozorovat již delší dobu, je spojování antivirových programů s nástroji proti spywaru, adwaru, s firewallem atd. Zdá se, že AVG již brzy dožene své konkurenty. Plánujete i ochranu proti spamu nebo phishingu?

Ano, nejen plánujeme, ale už na ní pracujeme. Trend směřující k produktům komplexní ochrany je skutečně patrný a my děláme vše proto, abychom svým uživatelům nabídli plně integrované řešení co nejdříve. Akvizice ewida je jen jedním z několika kroků.

Váš zástupce jednou na Invexu prohlásil, že vás v Grisoftu konkurence nezajímá a nesledujete ji. Změnili jste svůj názor?

Nejsem si jistý, v jakém kontextu tato věta zazněla, odpovím tedy trochu obecně. Grisoft sleduje trendy v oblasti počítačové bezpečnosti, účastní se odborných konferencí a je členem mezinárodních organizací jako Anti-Spyware Coalition, EICAR, ICSA AVPD a další. V takové situaci je zřejmé, že víme poměrně přesně, co dělá naše konkurence. Neznamená to však, že bychom k jiným výrobcům AV systémů posílali špiony a opisovali.

Co bude s hlavními představiteli ewido networks, tedy mladými studenty Tobiasem Grafem, Peterem Klapprodtem a Andreasem Rudykem? Jaké pozice v Grisoftu obsadí?

Všichni tři mají manažerské funkce v rámci Grisoftu. Andreas bude mít na starosti marketingové aktivity Grisoftu pro Evropskou unii, Tobias a Peter vedou vlastní projekty v rámci integrace technologií ewida do nové generace jádra AVG a podílí se výrazně na řekněme základním výzkumu.

Přišla podle vás již doba pro nasazení antivirového programu na linuxových stanicích (nikoli serverech)?

Nemůžeme si dovolit zanedbat žádnou oblast, ve které se může situace během poměrně krátké doby radikálně změnit. I když dnes existuje jen několik životaschopných virů pod Linuxem, které se ze známých důvodů nijak výrazně nešíří, jsme to my – výrobci – kteří musíme být připraveni. Jestliže má dnes zákazník pocit, a může být zcela oprávněný, že AV na linuxových stanicích je nesmysl, nemusí si ho kupovat / instalovat. Ale to neznamená, že ho zítra potřebovat nebude. Těžiště obchodních aktivit je a zřejmě ještě i nějakou dobu bude v serverových řešeních. Ale znáte to rčení: nikdy neříkej nikdy…

A ze stejného důvodu se soustředíme i na další populární a (zejména na poli serverů) rozšířené operační systémy, aktuálně pracujeme na verzi AVG pro FreeBSD. Samozřejmě pozorně sledujeme situaci na trhu *NIXových operačních systémů všeobecně. Otevřeně říkáme, že se jim v budoucnu nebudeme bránit, bude-li si to situace na trhu s bezpečnostním softwarem žádat.

Stejně se díváme i na trhy s mobilními/PDA zařízeními – to, že jsme ještě s žádným řešením otevřeně mezi zákazníky nepřišli, neznamená, že se na těchto řešeních v našich laboratořích dlouhodobě nepracuje. Nechceme však nic uspěchat a ani nechceme (na rozdíl od konkurence) nutit zákazníkům něco, o čem sami víme, že to aktuálně nepotřebují.

Jak moc je pro vás důležitá platforma Linux? Jak odhadujete, že se bude vyvíjet dostupnost antivirových řešení pro servery a pracovní stanice běžící na Linuxu?

Nevím, zda si dnes nějaký výrobce bezpečnostního software může dovolit nemít ve své nabídce řešení pro linuxové servery. Před několika lety byla situace trochu jiná.

Zatím je přirozenou ochranou tohoto operačního systému jeho různorodost. Ta však zároveň ztěžuje jeho nasazení na úroveň klientských stanic nejen v sítích. Nikdo nemáme křišťálovou kouli, která by nám ukázala, jaký operační systém bude na světě nejkrásnější za další tři roky. Díváme-li se však na rychlý rozvoj Linuxu a aplikací pro Linux, je obrázek budoucnosti jasnější i bez křišťálové koule.

Navíc se bavíme pořád jen o virech. Z virů se stala taková nejasná kategorie. Pokud se budeme držet striktně definice, že se jedná o „škodlivý kód, který je schopen sebereprodukce“ (což je právě v heterogenním prostředí Linuxu pro viry problém), zbývá nám dále zařadit desetitisíce dalších „škodlivostí“, které se takto nechovají, ale působí nám nemenší trable. A jaké další formy škodlivých kódů budou převažovat za pár let? Jestli mluvíme o veškerém škodlivém kódu – malware, a zároveň říkáme, že uživatel Linuxu může být v absolutním klidu, nejspíš se pleteme.

A ještě doplnění odpovědi na váš dotaz – spolupracujeme s VUT Brno na open source projektech, které se podobají spíše základnímu výzkumu než vývoji nějaké konkrétní aplikace. Konkrétně jde o projekt RedirFS (www.redirfs.org), který vede kolega František Hrbata z našeho linuxového týmu.

Ve zbrusu novém brněnském centru Platinium jste začátkem dubna otevřeli nové středisko technické podpory pro své produkty. Jaké jsou hlavní požadavky kladené na nové zaměstnance?

Technické znalosti. Každý pracovník technické podpory prochází několikaměsíčním školením, než začne samostatně pracovat se zákazníkem.

Jazykové znalosti. S těmi již musí přijít, navíc je nutno je nepřetržitě zdokonalovat.

Odolnost proti stresu, časová flexibilita. Práce lidí v technické podpoře je velmi náročná, i tím, že kolegové zde pracují ve směnném provozu. Oproti běžnému průměru máme naštěstí minimální fluktuaci, za což opět patří dík všem kolegům, od těch, kteří technickou podporu vedou, až po ty nově příchozí.

Prozradíte věkový průměr lidí tvořících tým Grisoftu? Dojde po spojení se společností ewido networks k zásadnímu omlazení?

Tak teď jste mě dostali. Jaký je přesný věkový průměr, to netuším. Nicméně u nás naleznete lidičky, kteří mají pod dvacet, i lidičky, kteří mají nad 40. Řekl bych ale, že na věku tak moc nezáleží. Smazáváme ho nejen obecně používaným „tykáním“, ale i přístupem k pracovně mladším kolegům. Abych ale odpověděl na vaši otázku, odhaduji, že věkový průměr je pod třicítkou.

AVG patří k nejrozšířenějším antivirovým programům u nás. S tím logicky souvisí i velký počet nelegálních instalací a procento nespokojených uživatelů. Jak se s tím vyrovnáváte, jaká podnikáte protiopatření?

Ano, to je pravda: v segmentech od domácích uživatelů ke středním firmám můžeme mít až 50 % trhu. Proti nelegálnímu využívání našeho software v podstatě děláme jedinou věc – nabízíme kvalitní produkt za rozumnou cenu hned na dva roky používání. AVG je často šířen také jako OEM software s novými počítači. Tento způsob distribuce s novým počítačem je samozřejmě výhodný i pro uživatele. Pro domácí uživatele je celosvětově k dispozici volně šířená verze AVG Free Edition, byť český uživatel poněkud nelibě nese, že k dispozici je pouze v anglické verzi.

Procento nelegálních uživatelů je však stále poměrně vysoké. V porovnání s minulostí se výrazně snížilo díky uvolnění AVG Free Edition, ale uživatelé stále berou „kopírování“ software jako normální činnost.

Nespokojené uživatele určitě máme také. Pokud můžeme soudit z počtu stížností nebo vrácených licencí, jsou to spíše promile než procenta, ale v absolutních číslech je to určitě trochu jiné. A z diskusí (i na Živě :-)) vy novináři i čtenáři jistě víte, že stačí i menší než velké množství stěžovatelů (ať již amatérů nebo profesionálů), a vypadá to, jako by proti vám stála celá armáda nespokojených.

Nejlepším protiopatřením je samozřejmě kvalitní produkt a perfektní služby. Náš obor není právě jednoduchý a i s nejlepším možným produktem se jako uživatel dostanete do situace, kdy vám výrobce musí poskytnout pomoc nebo informaci. Tam potom nastupuje naše centrum uživatelské podpory.

Proč je AVG Free Edition k dispozici pouze v angličtině? Máte strach, že český uživatel by pak placenou verzi odmítl?

Bezplatná verze AVG Anti-Virus vznikla zejména jako nástroj, který nám umožnil razantní vstup na nové trhy. Pokud pracujete s armádou desítek milionů uživatelů, je bohužel nezbytné snížit režii nutnou k vývoji a udržování daného produktu. Lokalizace je jednou z podstatných částí režie.

Angličtina je světový jazyk uživatelů počítačů a program sám je jednoduchý k užívání. Český uživatel si nicméně může tuto anglickou bezplatnou verzi také stáhnout. No a v návaznosti na vývoj trhu nelze vyloučit ani možné uvolnění české verze bezplatné AVG Free edice.

Budete časem lokalizovat do češtiny i ewido anti-malware?

Ano, plánujeme lokalizaci nové verze ewido anti-malware. Ta je již dnes k dispozici ve formě beta verze (zatím nelokalizované) prostřednictvím našeho beta-portálu.

Diskuze (51) Další článek: První testy GeForce 7900GX2 – Quad SLI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,