IT Česko – Richard Kubát, Borland s.r.o.: Konkurence je motorem pokroku

Diskuze čtenářů k článku

vandrovnik  |  26. 06. 2006 19:55

Coby one-man-firm si stejně zkusím počkat na další verze... Velké aplikace, psané v D5 a D6, se mi nechce celé přepisovat do .NET a zároveň ještě do C#, to by bylo na několik let... Pokud budou Delphi konečně (!) podporovat .NET 2.0 a Compact Framework, budu opět spokojený a získám důvod nové verze pořídit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cb  |  10. 08. 2006 06:31

Neni problem prepsat aplikaci z pascalu do C#. Problem je prepsat aplikaci z VCL do .NET. Takze pokud chces prechazet na .NET 2, tak to prepis hned do VS2005  a C# a necekej na dalsi verze Delphi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_xdrm_, _xdrm_  |  08. 06. 2006 13:35

Trochu mne ten clanek zklamal. Cekal jsem nazory na obecnejsi veci a sirsi rozhled. Takto to spise pripomina produktovou prezentaci DevCo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  07. 06. 2006 10:43

Také jsem odchován TP, Paradox, TurboVision, D1, D2, D3, D6, D7. Končí to pak D2005, to je poslední co jsme si koupil. Pro Win32 stačí bohatě D7. Pro NET, Borland zoufale nestíhá. Plus NET je již sama o sobě tak veliká změna, že když už se ji věnovat, tak klidně v novém jazyce a tím je jasně C#. MS má lepší cenovou politiku než Borland a jasně dává k dispozici řádově víc materiálů. (Upgrady, fumkční příklady, MSDN Library a hlavně si člověk nemusí na každou novou technologii předělávat C++ hlavičky na pas - tak tomu bylo za D1 - D7). Borland například nenabídl GDI+ pro D6, D7 i když by to v pohodě běželo. Takových příkladů je mnoho. Jo a Delphi bylo geniální svou podporou databáz. Pak ale přišlo ADO od MS, kterému Borland zpočátku dělal u Delphi obstrukce (pamatuji, že jsem používal ADO, ale nemohl jsem používat DbGrid a spol., protože podpora ADO jako dbExpress byla až za šílené peníze Enterprise edition, nebo jak se to jmenovalo). Také aktuálně zaostává podpora Net 2.0. Tu ztrátu, nemají šanci dohnat. Dnes se již připravuje C# 3.0 (LINQ - query přímo v C#). Jak dlouho to bude zase Borland dohánět ? Možná by fakt stálo za to aby MS koupil Delphi a táhl ho spolu s C# a VBasic, snad jen tak z nostalgie. Koupené Foxpro snad jede dodnes.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dotaz  |  07. 06. 2006 01:30

Tak u Borlandu uz se jednou prejmenovavali tusim InPrise nebo jak a velmi rychle to stornovali
A to co udelal Kubat pred lety, kdy se rozhodl prodavat BORLAND sam, aby vic videlal asi, a stahli to ze standardich prodejnich distribucnich kanalu (predtim byla zaminka ze to kdosi komusi prodal na cerno zkopirovane CD nebo co), tak to jsem taky nepochopil
Jaka je vyhoda ze si to koupim tady v CR? Copak se to neda koupit v USA levneji? Ptam se, nevim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quake  |  06. 06. 2006 13:55

Programuji od verzí Turbo Pascalu 3.0, Borland C++ 2.0, Delphi 1.0 a databázemi Paradox, Oracle, MySQL, Interbase, Firebird. Aplikace musí chodit na všech verzích Windows od 95 až do XP. To co po mě chtěli uživatelé jsem vždy zvládnul jen díky kompilovaným nízkoúrovňovým jazykům jako je C++ a ObjectPascal, objektovému programování a komponentám. Doma mám schválně starý počítač Celeron 366 Mhz se 128MB RAM a na něm Delphi 6. Chodilo by mi na něm Visual Studio ? To co na něm zkompiluji jako WIN32 aplikace, pak chodí na kdejaké šlupce bez problémů. Ted mám v práci asi týden Borland Developer Studio 2006 ve verzi Architect a zatím mi ani jednou nespadlo a kompilace je rychlá, jako za starých dobrých časů, tak doufám, že to tak bude i u dalších verzí. Bohužel musím uznat, že z vývojových prostředí se obecně stávají strašné molochy. To je, ale dáno operačním systémem. Nedivím se nikomu, že používá třeba PHP, MySQL pro aplikace středního rozsahu, ale zkuste si v tom naprogramovat informační systém, který má tak 500 formulářů, kdy většina má ještě záložky, má to chodit i na počítačích s Win95 a 32MB RAM, napojovat se přes FTP, HTTP, SQL do všech možných informačních systémů a databází. Pak se nedivte firmám, když mají vyškolené programátory a napsané knihovny a komponenty, že se jim nechce přecházet na něco jiného. Jinak Delphi 1.0 za cca 5.000 Kč a Delphi 6 Professional za cca 15.000 Kč (upgrade) nebo kolik to tehdy stálo mi na živnosťák bokem mimo práci za ty roky už vydělaly asi 250.000 Kč :).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
herodes  |  06. 06. 2006 16:19

Pravdu díš. Na starym Pentiu bych nerozjel z toho novýho nic a i na průměrnym novym kompu se CPU 2Ghz a s 512 RAMky je Visual Studio pomalý jako hlemejžď. Pokud potřebuju napsat win32 aplikaci, která poběží bez problému na win95 a cpu do 100Mhz, Delphi 6 nebo 7 to jistěj...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Papouch  |  06. 06. 2006 18:04

k informacnimu systemu v Delphi - pokud to je v ramci jedne LAN, proc ne, ale pokud mate tisice instalaci nad kterymi nemate absolutni kontrolu (nekd i protoze je proste ridi jine oddeleni, na druhem konci sveta), je tlusty klient a jeho deployment nocni mura (a z hlediska nakladu hodne draha sranda)

tech 500 nebo kolik formularu proste udelame jako webovou aplikaci (JSP+aplikacni server+Oracle) - nefunguje to o tolik hur a pobezi to na cemkoli, co ma browser

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Johnie  |  06. 06. 2006 22:41

Dělám na docela velkém projektu psaném v Delphi 7, který má sice tlustého klienta, ale deployment je velmi jednoduchý. Objednavatel aplikace si hned na začátku stanovil, že klient musí fungovat na Windows 95, 98, 2000, 2003, XP. Nic se nesmí zapisovat na lokální disk stanice, nic se nesmí zapisovat do registru. Klient se připojí jednomu z aplikačních serverů pomocí TCP protokolu a data si předávají v XML formátu. Klient je jedno jediné 30megové exe plus jeden ini soubor (ano lze to udělat jinak, ale je určitě jednodušší zkopírovat jeden jediný soubor, než řešit závislosti mezi stovkou bpl a dll souborů).

Takové ty webové aplikace psané v Javě znám dost dobře. Obecně jsou problémy s rychlostí a komfortem GUI. Ještě jsem neviděl žádnou browser based aplikaci, která by měla použitelné GUI. On je opravdu velký rozdíl mezi naťukáním jednoho příkazu k úhradě do internetbankingu a mezi vystavením stovky faktur denně jedním člověkem ze skladu který má deset tisíc položek. Argument, že to poběží na cokoliv co má browser beru, ale proč je spousta aplikací, které znají jediný browser a to MSIE !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Quake  |  07. 06. 2006 08:10

Mame cca tisic instalaci v Praze + jeste v kazdem kraji tak 10 az 100 instalaci. Po startu pocitace se spusti program, ktery zkontroluje jestli na mistnim krajskem serveru je nova verze, pokud je, tak si ji behem 5 sekund stahne. Uz vidim jak nekdo dela graficke planovani vyroby jako webowou aplikaci. Jenom tento modul ma v ObjectPascalu 30.000 radku. Uz vidim, jak to nekdo smoli pro web a umi delat takove veci jako presne formatovane graficke proporcionalni reporty pro tisk soucasne na A4 i A3. To bych chtel videt jak webovska aplikace umi mit v ramci aplikace otevreno vice formularu, prechazet mezi nima a aby si mezi sebou umely predavat data. Pokud vim tak webovske aplikace MDI neumi a zadnou takovou aplikaci jsem zatim nevidel. Vsechno je to pro web jenom o tom zobraz data, neco s nima udelej, posli data na server a ziskej dalsi obrazovku. Jinak i tlusty klient muze bezet na terminalovem serveru, coz se u nas v mensim meritku take pouziva.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  06. 06. 2006 10:52

Při rozhodování o používaných nástrojích jsem udělal jednu velkou chybu - že jsem se snažil věřit Borlandu až do konce. Možná to bylo z nostalgie, možná z blbosti, ale jisté je, že používání jejich nástrojů byl fatální omyl, který stál spoustu peněz.

Jejich nástroje jsou od jisté doby nekvalitní, drahé, padavé, pomalé, bezkoncepční, opožděné za konkurencí, produkující nesprávný kód. Nedá se s tím pořádně pracovat. Žijou jen z toho, že tu je spousta firem, které stále oprašují historické Delphi programy a neumí si říct dost a přejít jinam.

Tahle firma je podle mě mrtvá, i když se podesáté přejmenuje. Je to škoda, ale musíme být realisti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  06. 06. 2006 13:55

Původně jsem chtěl napsat "Milý pane Kubáte...", ale p. Kubát je jen prodejce... do svého autobazaru taky nepíšu. Tedy:
"Milý Borlande".
Díky za to, že jsem se naučil programovat právě v Pascalu. TP 6.0, Delphi 1, Delphi 3 a Delphi 7 byly ve své době nejlepší na
světě a já díky nim uživil rodinu, sebe a dělal práci, která mě baví. Jsem kovaný paskalák a uměl bych pomocí for i:= 0 to Items.Count-1
i veršovat, ovšem svět se mění a já ještě nejsem tak starý abych přečkal až do důchodu s VCL a doufal, že pro mě zas něco
vymyslíte. A nejsem jediný.
Stejně jako všichni jsem svorně nadával na M$, jejich praktiky, ceny a kvalitu.  To se ovšem změnilo s příchodem C# 2.0 a
jejich Frameworkem. Výtečný editor (prý licencovaný od Borlandu), MSDN on-line, ASP.NET, cena až podbízivá a features,
které Borland plánuje v roce 2008. A já se do té doby nemůžu pást nebo loajálně fungovat na D7. Rád bych připoměl, že
jsem v zaměstnaneckých poměrech vždy pracoval s legálními verzemi.
Doufám, že se vám dílo podaří a že zas vyjedete s novým a kvalitním "Studiem". Otázkou je, jestli už mezi tím
nepříjdeme na chuť závorkám se zobáčkem. Záleží jen na nás, kdy si to každý z nás dokážeme přiznat
Martin++

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
deda.jabko  |  06. 06. 2006 19:53

problem je spis nekde jinde - microsoft nemel do vydani VS2003, kvalitni RAD nastroj, VS 6.0 a mensi byly oproti delphi chudi pribuzni microsoft se dotahl na konkurenci, az s VS2005. treba takove fundamentalni nastroje (treba pro refactoring), byly do nedavna vicemene jen vysadou javovskych IDE, nyni to microsoft uvadi jako uzasnou inovaci.

btw. smerovani borlandu do ALM je podle me spravny krok a asi vi co delaji - kvalitni IDE se dneska da sehnat zadarmo, ale rizeni vyvojeveho procesu, to je vcelku veda a dobre placena

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TrSek  |  06. 06. 2006 10:29

Ja mam zmysel pre rovnovahu a preto podporujem konkurenciu v pripade ze sa na trchu objavi velky hrac s praktikami monopolu. Nakoniec aj sam pan Kubat pise ze to podporuje rozvoj. A kedze MS si tvori dalsi monopol podporujem Borland ako akusi alternativu a konkurenciu.
Lenze uz dlhsi cas musim konstatovat ze Borland pomaly konci a ze pre MS uz nieje ziadnou konkurenciu. Borland straca a priklon k free scene sa da povazovat ako posledny zufaly pokus. Vytvorenie DevCo moze naznacovat ze tuto cast svojej firmy management odpisal. Najprv ju odcleni financne a potom ju necha padnut. To je skutocna skoda. "Ked pada legenda s ktoru ste vyrastli cloveku je trochu smutno na dusi."
No a neodpustim si este jeden vypad. Prave uz spominany Turbo. Nieje mi jasne preco Borland drzi nastroje ako Turbo Pascal 7.0 a Turbo C++ 3.1 (oboje pre DOS) a nechce ich uvolnit ako free. V ceniku su tieto nastroje za 2700.- Kc! Takto si firma podkopava svoju poslednu bastu a to skoly. Najprv som si myslel ze Borland ticho toleruje tieto instalacie na skolach a u amaterov ale nieje tomu tak. Postupne podnika vypady a snazi sa spenazit aj tieto instalacie. Co samozrejme vedie k migracii bud do free sceny alebo k MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PakoMako  |  06. 06. 2006 08:42

Jezisi, to jsou keci, ... DevCo, optimismus , vono to jiz nikdo nechce, tak se kolem toho musi vytvorit zoufalstvi otpimismu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
melkor, melkor  |  06. 06. 2006 10:00

Cesky to neumi, o financnich vyslecich to prehled nema, hlavne, ze se to tvari jako mistr sveta

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mist  |  06. 06. 2006 12:55

mnoho cizincu cesky pravopis neumi a mozna je to cech, to je jedno, ale ma pravdu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
herodes  |  06. 06. 2006 16:06

Programuj si v čem chceš, já si vesele jedu v Delphi už od verze 6 a nemám jedinej důvod to měnit. A jsem moc rád, že vývoj nekončí, ba naopak.
Delphi btw proto, protože nemám čas se "camrat" v kódu C++, ale to co chci naprogramovat chci hlavně naprogramovat rychle, a to samozřejmě včetně GUI. Na cicmání se s milionem parametrů v procedurách nemám prostě čas (ani náladu).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Forrondur, Forrondur  |  06. 06. 2006 22:49

a okrem toho si C++ v živote nevidel, že ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PakoMako  |  08. 06. 2006 16:59

se sklidni, ja programuji od Pascalu 2 pres Turbo pascal 4, 5.5, pres Delphi 1 ...3. 5, 6, 7 az po D2005 .. a pak C#

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  06. 06. 2006 07:31

No bylo by fajn, kdyby produkty borlandu byly hlavně stabilnější, a opravné balíčky vycházely i pro starší verze i po vydání nové. Mám na mysli pro verzi BDS 2005... ale jinak jim držím palce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hgjhgjh  |  06. 06. 2006 08:32

Ja bych zase uvital vetsi rychlost. Kdyz se u BD2005 a vys preklada Hello world pul minuty (kdezto Delphi6 pul vteriny), tak at si ho strci do prdele

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
--==[FReeZ]==--  |  08. 06. 2006 00:39

toto je kvalitní názor, plně souhlasím.

BD2005 je líný zmetek, obrovský zabugovaný bastl.

Když bych měl tu možnost ovlivnit další vývoj Delphi, tak bych udělal jediné: Vzal Delphi 7 a implementoval do něj nativní support nejnovějších technologií, které jsou již značně zastaralé a přesto je Delphi neobsahuje, jedná se o 3DNow!, SSE, SSE2, MMX, MMX2, DirectX9, nejnovější OpenGL, atd...

Pokud by toto vše bylo v Delphi7, nikdo by neměl důvod přecházet na takový moloch, jakým je vývojářské Studio.

Mám takový pocit, že už jde jen o peníze, dále neznám jediného kvalitního programátora, který by ve studiu vyvíjel své aplikace, dokonce i samotný Microsoft pracuje ve Visual C++ 6.0/7.0 apod. nikoli ve Visual Studiu, které tolik propaguje. A jak to vím? Použijte třeba PEid, což je program, který vám spolehlivě zjistí, v čem byl váš EXEcutable zkompilován.

A pokud někdo z vás s tímto mým názorem nesouhlasí, rád bych tedy věděl proč si myslíte, že Studio má více kladů, než záporů.

Celou dobu se zde bavím o jednotlivci, který vyvíjí, čili nemluvím o firmě, která musí mít týmovou práci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
--==[FReeZ]==--  |  08. 06. 2006 00:40

toto je kvalitní názor, plně souhlasím.

BD2005 je líný zmetek, obrovský zabugovaný bastl.

Když bych měl tu možnost ovlivnit další vývoj Delphi, tak bych udělal jediné: Vzal Delphi 7 a implementoval do něj nativní support nejnovějších technologií, které jsou již značně zastaralé a přesto je Delphi neobsahuje, jedná se o 3DNow!, SSE, SSE2, MMX, MMX2, DirectX9, nejnovější OpenGL, atd...

Pokud by toto vše bylo v Delphi7, nikdo by neměl důvod přecházet na takový moloch, jakým je vývojářské Studio.

Mám takový pocit, že už jde jen o peníze, dále neznám jediného kvalitního programátora, který by ve studiu vyvíjel své aplikace, dokonce i samotný Microsoft pracuje ve Visual C++ 6.0/7.0 apod. nikoli ve Visual Studiu, které tolik propaguje. A jak to vím? Použijte třeba PEid, což je program, který vám spolehlivě zjistí, v čem byl váš EXEcutable zkompilován.

A pokud někdo z vás s tímto mým názorem nesouhlasí, rád bych tedy věděl proč si myslíte, že Studio má více kladů, než záporů.

Celou dobu se zde bavím o jednotlivci, který vyvíjí, čili nemluvím o firmě, která musí mít týmovou práci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor