Island nemá Netflix, tamní ISP tedy nabízí Lúxusnet, který obejde pravidla

Pokud chcete z České republiky používat některé zahraniční internetové služby, které jsou blokované jen pro určitý geografický region, musíte se skrýt za adekvátní IP adresu z dané oblastí. V takových případech poslouží proxy server a VPN připojení.

Podobný problém řeší i hromada Islanďanů. Sice jsou relativně bohatí a jazykově vzdělaní, ale ještě k nim nedoputovala ani jedna pořádná multimediální služba jako Netflix, Hulu a iTunes.

Bylo tedy jen otázkou času, kdy tamní poskytovatelé internetu začnou prodávat nějaký speciální balíček, který jim toto vše zpřístupní. Příležitosti se chopil operátor Tal, který spustil službu s poměrně vypovídajícím názvem Lúxusnet.

Lúxusnet.png!
Pokud nevládnete islandštině, vězte, že na stránkách operátora se píše: „Dobrá zpráva pro ty, kteří si oblíbili Netflix.“

Lúxusnet schová surfaře za zahraniční IP adresu a rázem mu zpřístupní všechny oblíbené služby z USA. To se pochopitelně nelíbí autorským svazům, které chtějí Tal pohnat k zodpovědnosti, poněvadž dle jejich slov operátor pobízí k porušování pravidel. Operátor se sice brání, že nemůže být zodpovědný za to, co dělají jeho zákazníci, kritici ale upozorňují na to, že se i na svém webu chlubí tím, že surfařům zpřístupní třeba právě Netflix.

Diskuze (30) Další článek: Průměrný český ajťák si aktuálně vydělá 42 237 Kč

Témata článku: , , , , , , , , , ,