Islámští teroristé rádi hostují své weby v Americe

Webové prezentace islámských extrémistů a teroristů nejsou hostované na serverech v Pákistánu ani v drobných a flexibilních zemích karibské oblasti. Například propagandistický web almarah1.org – Islamic Emirate of Afghanistan provozovaný členy Talibanu, kteří se zde chlubí útoky na koaliční vojáky v Afghánistánu, byl donedávna hostovaný u houstonské webhostingové společnosti The Planet, odkud zmizel až poté, co se o něm objevila zmínka na vlivném americkém blogu The Jawa Report. Netrvalo dlouho a celý web se přesunul do sousední Kanady, kde jej nyní hostuje služba Canadian Web Hosting.

Islamistům Západ vyhovuje, zdejší webový hosting je totiž levný, nabízí napojení na páteřní rychlou síť, je tedy dostupný a především je i zárukou „bezpečí“ pro extrémisty. V sousedním Pákistánu by totiž Taliban neměl šanci – přinejmenším z toho důvodu, že zdejší policejní složky mají mnohem větší kontrolu nad přístupem k internetu.

almarah1.png  almarah1.png
Talibanský Almarah1.org hostuje u kanadské Canadian Web Hosting

Jak píše magazín Ars Technica, obchodování s nepřítelem (včetně komerčního webového hostingu) je dnes v Americe přirozeně ilegální (protiteroristická dohoda International Emergency Economic Powers Act), americké zpravodajské a bezpečnostní služby ale proti podobným praktikám příliš nevystupují, takto totiž mají nad extremisty paradoxně mnohem větší kontrolu a mohou studovat třeba jejich poštovní výměnu na Gmailu a na komunitních službách.

Diskuze (15) Další článek: Gmail: Integrovaný prohlížeč zobrazuje soubory TIFF a PowerPoint

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,