Isaac Asimov: Jak si před 50 lety představoval rok 2014

Isaac Asimov patří mezi slavné autory vědeckofantastických knih. Pro jejich psaní je potřeba velká znalost technologií a možná ještě větší představivost. Jak si představoval rok 2014 v roce 1964?

Potrubní pošta na balíky

Pro lokální dodávku balíků si Asimov představoval zveličovanou formu potrubní pošty, která bude opět využívat stlačený vzduch (byl asi velký fanda této čisté technologie). Takovou realitu sice nemáme, ale jak nedávno ukázal Amazon, možná se dočkáme robotických dronů, které zvládnou přenášet menší balíky na kratší vzdálenosti od lokálního skladu. Dočkáme se jich ale nejspíše až za pár let.

Telefony s videopřenosem

V tomto případě je vše mnohem dál, než si Asimov a další představovali. Zatímco vidina budoucnosti byla v podobě pevných telefonů třeba v domácnosti a zaměstnáních, které budou videokonferenci umožňovat, dnes máme k dispozici tablety a chytré telefony, které mají tuto možnost kdekoli ve volném prostoru, kde je rychlá mobilní síť. Kamery mají stále vyšší rozlišení a zážitek je tak stále kvalitnější.

Rozhodně ale nelze říci, že videhovory se staly revolucí pro pracovní nasazení. Jak se ukazuje, vidět druhé člověka není zatím takovou nutností a hlavní část je v rámci elektronické komunikace. Z „lidských technologií“ zatím stále vede hlas.

Displeje těchto videotelefonů měly sloužit i jako možnost pro zobrazení fotografií nebo čtení knih. I v tomto případě je vše jinak a pro tyto potřeby máme specializovaná bezdrátová mobilní zařízení.

Trojrozměrný obraz v televizi

3D televize sice zažily velkou marketingovou vlnu, významnějšího úspěchu se ale nedočkaly. Důvodem je především nedoladěnost technologie, kterou výrobci nasazovali příliš brzo a měla tak spoustu negativ.

Asimov si ale v rámci trojrozměrné televize představoval pro rok 2014 spíše formu hologramu, tedy speciálního zobrazení, na které lze nahlížet z různých úhlů a vidět jinou část obrazu. Tato technologie je ale stále v plenkách a v tomto roce můžeme být rádi, že se alespoň rozlišení obrazu posune o trochu výše na 4K Ultra HD.

A pokud jde o holografii, možná se v rámci mnohem lepší efektivity stanou brýle pro virtuální realitu tou technologií, se kterou budeme trojrozměrný svět pozorovat.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,