Instant Messaging | Komunikace

Írán chce zničit Telegram, a tak vyvinul vlastní komunikátor s emoji „Smrt Americe“

Telegram nemá problémy pouze v Rusku, jehož úřady se pokoušejí šifrovaný komunikátor (spíše neúspěšně) blokovat, ale i v Íránu. Tam přitom byl a nadále je velmi oblíbený, a to i mezi nejvyššími představiteli země. Snad i proto, že za jeho vývojem nestojí zkažená Amerika, ale Rus.

Jenže těmto dnům je už konec. Také v Íránu si totiž uvědomili, že když je něco šifrované, nemůže to establishment kontrolovat, takže podobný komunikátor bude masivně používat opozice. Teherán proto připravil novou zbraň, která má Telegram nadobro rozdrtit.

189aad27-2d93-4ae5-a018-2ac3c9d4c52f
Íránské emoji/stickery v komunikátoru Soroush

Jmenuje se Soroush a je to komunikátor, který se zrodil přímo v Íránu. Oproti Telegramu, FB Messengeru, Hangoutu a mnoha dalším se však může pochlubit vlastní sadou emoji/nálepek. Namísto všemožných veselých postaviček se totiž Íránská islámská republika rozhodla pro set obrázků s ženou zahalenou v čádoru.

Růžolící se dívka buď v rukou svírá obraz teokrata Alího Chameneího, anebo protestní cedule s nápisy jako „Smrt Americe,“ „Smrt svobodným zednářům“ nebo třeba „Modleme se.“

Zatímco původní Telegram podle BBC používalo až 50 milionů Íránců, Soroush se zatím těší jen zlomku této popularity. Zdá se tedy, že popularita bude muset být nařízena státem.

Diskuze (12) Další článek: 51 miliard dolarů pouze za jedno čtvrtletí. Příjmy Amazonu meziročně vyrostly o neuvěřitelných 43 %

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,