iPad 2: velký uživatelský test

Jak se nový iPad 2 osvědčí v běžné praxi, ať už ho chcete používat pro práci nebo pro zábavu? Přečtěte si o reálných zkušenostech jednoho z uživatelů.
Kapitoly článku

Pozitiva iPadu

Síla iPadu spočívá v tom, že si na užitečnost nehraje. Je to nástroj pro konzumaci. Budete si šoupat prstem po obrazovce, číst si poslední příspěvky z Facebooku či Twitteru, zkoušet různé aplikace, podíváte se na počasí v 10 městech Evropy, přečtete si nové články z TechCrunch, Mashable a NY Times. Tedy běžné prokrastinační věci, které děláte i na PC. Na iPadu jsou ale tyto činnosti zábavnější, netíží vás výčitky svědomí z toho, že je potřeba pracovat, neboť to na iPadu stejně nejde.

 

Aplikace pro zábavu jsou na iPadu naprogramované tak, aby zaujaly. Vývojářům jde o uživatelský prožitek, o dojem, o emoce.

 

Když otáčíte stránkou v iBooks, hezky se celá animuje a vlní a natáčí, jak hýbete prstem. Není to věc, která by přispěla k lepšímu zapamatování čteného textu, objektivně vzato vás spíše ruší, ale dost lidí to bude fascinovat více než čtení (toho samého) textu v Amazon Kindle 3.

iPad11.jpg
Moje homepage na iPadu. Hned vidíte, co používám nejčastěji.

Instaloval jsem z AppStore asi stovku aplikací. Většina z těchto aplikací řeší relativně zbytné (nikoliv pracovní) věci - Friendly pro Facebook, Twitter klient pro 140znakové statusy, RoboForm prohlížeč pro hesla, iCab prohlížeč (namísto Safari), čtečky poznamenaných článků ReadItLater a Instapaper, Weather+ pro počasí, PenUltimate pro čmárání poznámek, Flipboard a Hitpad pro novinky, Evernote pro poznámky, Recepty.cz do kuchyně.

Ve složkách se poté skrývá hromada online časopisů, mapy a různé referenční příručky a Wiki. Na vše se můžete podívat i přímo na webu, ale forma iPad aplikace je často zábavnější a většinou také bez reklam. Na druhé obrazovce iPadu mám pak hry, či spíše hříčky. A to je zhruba sumace toho, co na iPadu jde dělat při ležení na gauči.

Sociální sítě

Aplikace pro Facebook i Twitter jsou lepší než oficiální web a také než mnohé aplikace třetích stran pro Windows či OS X. Twitter klient je dostupný zdarma a nabízí pohledy na statusy, odpovědi, zprávy i celé konverzace, v případě odkazů je přímo integrován internetový prohlížeč, neotvírá se další aplikace, což je hodně pohodlné. Aktualizace na Twitter sice mnohem častěji píšu z PC či na hardwarové klávesnici svého telefonu, ale iPad je bezvadný na jejich gaučovou konzumaci.

iPad12.jpg
Twitter na iPadu

Pro Facebook existuje řada povedených aplikací, osobně preferuji Friended před Friendly. Ta první aplikace se sice používá krapet hůř než ta druhá, třeba komentáře zobrazuje jen v malinkatém okénku, ale zase vypadá mnohem lépe.

Zpravodajství a časopisy

Pro iPad existuje spousta aplikací pro čtení zpráv, zpráviček a novinek, z různých zdrojů. Jedna z nejvíce povedených je Flipboard. Její půvab spočívá v tom, že integruje různé vámi zvolené zdroje (od Mashable až po The Onion), Facebook a Twitter do jedné časové osy, odkazované články přímo načítá, očistí je od balastu a reklam a předloží vám je ve velice poutavé podobě.

iPad13.jpg
Flipboard

Nemyslím si, že si s Flipboardem zapamatujete více informací z článků, ale 100% vás to bude více bavit než na počítači.Podobně můžete zkoumat Twitter pomocí aplikace Hitpad, kde díky analýze Twitter a News trendů, načítání odkazů do integrovaného prohlížeče a chytrému řazení, jde o poutavý způsob, jak sledovat stovky nejaktuálnějších informací.

iPad13.jpg
Hitpad

Klasické časopisy se nestěhují na internet, stěhují se do iPadu. Přestože vydávat nová čísla časopisů není pro iPad vůbec jednoduché, neboť Apple schvaluje každé nové vydání vašeho časopisu a občas to zebere i tři týdny, je to platforma která nejvíce připomíná časopisy papírové, dá se díky AppStore snadno zpoplatnit (Apple si vždy nechává svých 30%), a může nabídnout lepší zážitek než papír – hlavně multimediální a propojený obsah.

V ČR se zde nejvíce angažuje Mladá Fronta a.s., její časopisy Computer HD, ForMen HD a F.O.O.D. HD patří ke světové špičce.

Reference

Mezi "reference" řadím souhrny informací, jako je třeba QWiki. V případě iPadu se jedná o multimediální a prolinkovaná data (tedy vlastně web, ale většinou bez reklam), v nichž můžete vyhledávat a jsou vám nabízena automaticky dle vaší aktuální polohy. Jste-li třeba v Amsterodamu, díváte se na články, novinky, obrázky, akce a videa z tohoto města. iPad je tak váš 10" osobní průvodce.

iPad14.jpg
Qwiki

Otázkou ovšem je, jak to bude použitelné prakticky, protože kvůli vysokým poplatkům za 3G data v roamingu budete muset složitě hledat nějakou místní Wifi síť, takže vás nakonec vyjde třeba levněji zaplatit si průvodce místního (člověka).

Naprosto luxusní aplikaci má (opět) Mladá Fronta a.s., a to Recepty.cz.

iPad15.jpg
Recepty.cz na iPadu

Jedná se o obdobu známého webu Recepty.cz, ale ve formě vysoce použitelné aplikace pro iPad. Můžete si snadno vybrat jídla, která budete vařit, nechat se inspirovat k receptům či třeba obsahem vaší ledničky. K jídlům jsou dostupné podrobné a přehledné postupy, hodnocení, komentáře lidí.

Vše opravdu dobře funguje a donést si iPad do kuchyně, přilepit na ledničku a pustit si aplikaci Recepty.cz je jedna z nejlepších věcí, co s ním můžete udělat. V zahraničí existuje podobná konkurence, Epicurious.

Knihy

Čtení knih na iPad je zajímavé svojí rozmanitostí, existuje aplikace a shop od Apple - iBook, existuje čtečka od Amazonu - Kindle, výborná je Stanza, včetně online napojení na české PalmKnihy.cz.

iPad16.png
Čtečka Amazon Kindle

Zásadní problém spočívá pouze v tom, že iPad nevydrží více než 10 hodin při čtení a musíte číst v šeru. V naprosté tmě je čtení na iPadu nepříjemné (ono aktivní podsvícení LCD vám hodně řeže do očí), a v osvětlené místnosti či venku toho zase moc neuvidíte díky zrcadlovému povrchu displeje iPadu. Amazon na to nakonec naráží ve svých srovnávacích reklamách.

Pokud si berete čtečku knih na dovolenou, bude mnohem lepší Kindle 3 (s novou generací e-ink je výrazně příjemnější pro oči než LCD, a to za jakýchkoliv podmínek), ale pokud si chcete třeba hodinu číst v posteli a máte jen iPad, bude vám to vyhovovat.

Internet

Internet na iPadu není skvělý na 100%, protože rozlišení displeje je kompromisní, rychlost procesoru nižší než u desktopové konkurence, na klávesnici se nepíše moc dobře, problém je správa a sync hesel a záložek s PC, neexistuje podpora Flash či Silverlightu a skrolovat po dlouhé stránce matláním prstem není také úplně nejefektivnější způsob, je ale vcelku použitelný.

Pro rychlé shlédnutí nějaké stránky (bez psaní textu) iPad stačí, oceníte hlavně rychlost spuštění tabletu, přestože na 30" LCD je zážitek samozřejmě lepší. Počítejte s tím, že musíte investovat do propracovanějšího prohlížeče než je integrované Safari, dobrý je třeba iCab.

iCab.jpg
Prohlížeč iCab

Čtení článků

Na internetu existují dvě konkurenční služby pro poznamenání si článku a jeho čtení později. Pracujete, vidíte něco zajímavého, ale nechcete tím ztrácet čas právě teď, tak si bookmarkletem na počítači poznamenáte URL do ReadItLater či InstaPaper.

iPad31.jpg
ReadItLater

Obě služby mají klienta / čtečku pro iPad, která vám je stáhne pro offline čtení a pak zobrazí. ReadItLater drobně lépe zobrazuje články v textové podobě (očištěné o reklamu, menu, hlavičku, patičku a další zbytné věci z HTML stránky), InstaPaper je zase lépe podporován v dalších aplikacích třetích stran.

InstaPaper.jpg
InstaPaper: potěší možnost nastavení písma, ale naopak zklame občas rozbité formátování textu článku

Osobně preferuji ReadItLater, nejen pro lepší renderování textové verze, ale i kvůli funkci Digest, která články automaticky třídí do skupin dle klíčových slov. Občas se ale bohužel musíte přepnout do online webové verze článku, protože ani jedna aplikace dobře nezvládá články stránkované (třeba rozsáhlé recenze na Anandtechu se v textu nedají přečíst celé, jen první stránka).

webArt.jpg
Když má článek více kapitol, nezbude než se přepnout do webové verze.

Hříčky

"Hříčky" nejsou překlep, záměrně nepíšu hry. Pro iPad neexistují klasické velké hry, spíše takové blbinky na pár (desítek) minut. Jsou ale opravdu zábavné, protože ovládání her prstem po displeji je pro mnohé vítaná inovace. Třeba takové Funky Fingers, kde musíte zkroutit prsty do nepříjemných poloh a vybuchující pumlíče přesunout do kruhů se stejnou barvou, to baví naprosto všechny děti alespoň 30 minut.

Funky.jpg
Funky Fingers

Mimořádně zábavná, alespoň na dalších 30 minut, je hra Sheep, ve které musíte tři ovce dostat z levé strany obrazovky na pravou stranu obrazovky pohybováním vašeho prstu v kruhu vpravo dole. Ovce poté vesele hopsají a bečí. A samozřejmě herní portfolio by nebylo kompletní bez rozzlobených ptáků, co likvidují prasata střílením sebou samých z praku a pípají a jásají u toho.

Sheep.jpg
Sheep

Samozřejmě, existují i mírně větší hry, ale nepředstavujte si nic velkolepého. Řídit auto v NFS Shift nakláněním vašeho iPadu doleva a zase doprava je mnohem méně zábavné než hrát na Xboxu 360 špičkový Burnout Paradise s gamepadem.

Pro koho je iPad 2 určen?

Myslím, že role iPadu by vám po tomto poměrně rozsáhlém rozboru toho, co umí a neumí, měla být jasnější. Nejedná se o zařízení svým určením produktivní, neobejde se dokonce ani bez notebooku či PC, a nezastane samozřejmě roli telefonu. Je přenosný, ale přesto příliš velký na neustálé nošení u sebe. Vydrží docela dlouho, ale ne tak dlouho, aby vám to stačilo ke čtení na celou dovolenou.

Je to věc ryze zbytná, určená pro snadnou, vizuálně poutavou a přitažlivou konzumaci části internetového obsahu. A pravděpodobně jde také o budoucnost distribuce časopisů. Člověk pořád jen nepracuje, a pokud občas sedíte na gauči a nevíte co zrovna dělat, iPad vám tyto chvíle nicnedělání může přetavit do emočně líbivé prokrastinace.

iPad 2 bych přirovnal k menšímu kabrioletu, s 1.8l benzínovým motorem a plátěnou střechou. Není to supersporťák, co vás zamáčkne do sedadel, není to ani kombík prestižní značky s náhonem na všechna čtyři kola, co vás snadno a bezpečně odveze na hory, není to ani pětimetrová limuzína se vzduchovým pérováním a masážními sedadly, s níž dáte 1000 km jízdy po dálnici a budete stále svěží. Je to ale přesto báječný zážitek, když si v menším sexy kabrioletu vyjedete na okresní silnici a necháte si vlát vítr ve vlasech.

Je to právě ona role třetího „auta“ do rodiny, kde dává iPad smysl.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,