IP telefonie: budoucnost volání

Voláte často do zahraničí? Tak to jste se už s největší pravděpodobností s IP telefonií potkali a ani o tom nemusíte vědět. Pokud chcete zjistit, co to IP telefonie je, jak funguje a jak ji můžete využít, máte jedinečnou možnost.

Seriál o IP telefonii sponzoruje Fayn.cz
provozovatel internetové telefonie

IP telefonie je jedna ze služeb využívajících přenos hlasu po internetových linkách přes protokol IP - Internet Protocol. Narozdíl od hlasové komunikace v počítačových hrách nebo prostřednictvím přídavných služeb aplikací pro výměnu krátkých zpráv využívá IP telefonie specifické metody, vybavení a liší se zejména v tom, že propojuje svět počítačů se světem obyčejných telefonů.

Jak to funguje?

Hlavním rozdílem mezi klasickým hlasovým přenosem a přenosem hlasu pomocí IP protokolu je způsob využití linky.

Klasické telefony

Klasické telefony už více než sto let používají systém nazvaný přepínání okruhů, který tvoří základ veřejné přepínané telefonní sítě (PSTN). Po sestavení spojení a zahájení telefonického hovoru je linka, která slouží k přenosu, udržována v aktivitě po celou dobu komunikace. Protože jde při telefonním hovoru o obousměrné spojení dvou bodů, nazývá se tento způsob spojení okruh.

Při volání klasickým způsobem využívá PSTN pro přenos hlasu pevně kapacitu 64 Kb/s pro každý směr, celkem tedy pro jedno volání mezi dvěma účastníky potřebujete přenosovou kapacitu 128 Kb/s respektive synchronní linku 64/64 Kb/s. Desetiminutová konverzace tak vyžaduje přenesení 9,6 MB dat. Velká část z této kapacity je v podstatě vyplýtvána, protože přenáší i poměrně dlouhé pomlky, když jedna strana naslouchá druhé (pokud nejde o italské milence hádající se po telefonu). Z logiky věci tak vyplývá, že by mělo jít velice jednoduše zmenšit velikost přenášených dat zhruba na polovinu, pokud by linka přenášela jen skutečné hlasové informace. Pravděpodobně by mohl být výsledný přenos ještě méně náročný, pokud by se daly odfiltrovat i mezery mezi větami a slovy. Na klasických telefonních linkách to však není možné. Okruh zůstává aktivní po celou dobu a je vyhrazen pouze pro tento jeden rozhovor. Právě do této situace přichází IP telefonie využívající odlišný systém přenosu.

IP telefonie

Datové sítě využívají dostupné kapacity výrazně hospodárnějším způsobem. Jedna linka tak může sloužit, a většinou slouží, k mnoha přenosům zároveň. Tento způsob práce, kdy lze prostřednictvím jednoho drátu komunikovat zároveň s webovými servery, přáteli na ICQ, stahovat poštu nebo poslouchat online rádio, je umožněn principem přepínání paketů, malých balíčků dat, které s sebou nesou informaci o místě určení. Přenos dat pomocí paketů je ve srovnání s přepínáním okruhů velice efektivní. Minimalizuje čas, po který je vytvořeno spojení mezi dvěma systémy, což snižuje celkovou zátěž sítě. Zároveň uvolňuje oba propojené systémy pro komunikaci s dalšími prvky.

Aplikace IP telefonie díky využití paketového přenosu dat nabízí oproti klasickým hlasovým službám několik výhod. První výhodou je lepší využití dostupných přenosových kapacit, kdy na jedné vyhrazené lince může zároveň probíhat několik hovorů.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,