Microsoft | Google | Prohlížeče | Mozilla

Inženýr z Microsoftu: Mozillo, zapojte se do Chromia a přestaňte dělat paralelní vesmír pro 5 % uživatelů

Kenneth Auchenberg před pár dny publikoval výbušný tweet, pod kterým se brzy objevilo několik set reakcí. Auchenberg v něm vyzývá Mozillu, aby si přestála hrát na ochránce webu a začala přispívat do projektu Chromium – open-source základu prohlížečů Chrome a dalších, namísto toho, aby budovala paralelní vesmír pro 5 % internetové komunity (tedy Firefox; viz jeho tržní podíl podle Statcounteru, pokud data neomezíme jen na desktopy, ale na všechny počítače včetně mobilních telefonů).

Byl by to jen další vyhraněný tweet, kdyby ovšem Auchenberg nebyl součástí managementu Microsoftu a nenarážel na blogový zápisek samotné Mozilly, která v něm kritizovala ukončení vývoje jádra EdgeHTML a přechod Microsoftu právě na Chromium.

Do diskuze pod tweetem se okamžitě zapojili inženýři z komunity Mozilly, kteří varovali před rizikem monopolu Googlu na podobě webu zítřka. Zastánci Auchenbergova pohledu na věc zase kontrovali slovy, že byť je vývoj Chromia spravovaný především Googlem, fakticky je to open-source, a tak si jej každý finální výrobce, ať už Google, Microsoft nebo třeba Opera mohou přiohnout k obrazu svému.

951f01d3-1972-485f-b3c4-b45703b08504
Prohlížečové války v posledních deseti letech podle StatCounteru

Na tom jistě něco bude, zmíněná Opera, ačkoliv je to opravdu jen překrytované Chromium, se totiž ve své výbavě a mnoha dalších aspektech od prohlížeče Google Chrome opravdu liší. V případě příštího Edge, pokud se tak bude výchozí prohlížeč Windows i nadále jmenovat, to bude jistě podobné.

Drtivou většinu reagující komunity ale Auchenberg nepřesvědčil, podle nich se totiž vracíme do éry monopolu Internet Exploreru a nemá tedy smysl vyvíjet jakékoliv webové standardy, pokud nakonec stejně vše ovládne jedno jediné jádro a tedy i jedna jediná implementace právě těchto standardů.

Diskuze (80) Další článek: Bluetooth jako navigace? Verze 5.1 umí určit směr a vzdálenost s přesností na centimetry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,