Invex/Digitex 2006, ohlédnutí za dnem prvním

Invex, den první. Byli jsme na tiskové konferenci Telefóniky O2, při oficiálním zahájení Invexu a prošli jsme i Business hall. Přijali jsme pozvání do kamionu IBM a poslechli si zvuk jedněch z nejlepších počítačových reproduktorů současnosti.
Kapitoly článku

IBM pozvala novináře do kamionu

Netradiční formu prezentace svých produktů zvolila na letošním Invexu společnost IBM. Speciálně upravený kamion IBM Systems Truck stojí v prostoru mezi pavilonem B a E a určitě jej nepřehlédnete.

Převážná část pondělní prezentace byla věnována nové komunikační technologii Lotus Sametime 7.5 – jednotnou platformu pro komunikaci a spolupráci v organizacích. Jde o ucelené řešení, ve kterém je vše možné – instant messaging, webové konference, možnost hlasové komunikace. Prostřednictvím otevřené platformy Eclipse není problém vytvářet a přidávat vlastní plug-iny. Vestavěný systém okamžitých zpráv tak může komunikovat nejen s vlastní sítí, ale může komunikovat i s ostatními sítěmi jako MSN, Yahoo či AOL. Sdílení aplikace dovolí účastníkům spolupracovat na jednom textovém dokumentu, Excelové tabulce či prezentaci v PowerPointu.

Pomocí modulu společnosti Radvision mohou uživatelé chatovou relaci změnit na zvukovou či videokonferenci, do které se mohou zapojit i uživatelé standardizovaných videokonferenčních systémů.

Zaměstnanci, kteří jsou neustále na cestách, ocení možnost používat celý systém na svých mobilních zařízeních. Místo, kde se zaměstnanci nachází se dá zobrazit na přehledové mapě.

Mezi nejdůležitější vylepšení verze 7.5 patří bezplatný přístup do ostatních sítí pro instant messaging, integrace nejpoužívanějších systémů pro komunikaci prostřednictvím zvuku a videa – v této oblasti spolupracuje IBM se společnostmi jako Avaya, Avistar, Cisto, Nortel, Siemens, Premiere Global Services, Polycom či Tandberg, sledování informací o lokalitě účastníků, možnost mluvit přes VoIP i s několika uživateli najednou, důležitá je i podpora různých platforem a operačních systémů - aplikace funguje pod Windows i Linuxem, pracuje se na verzi pro Mac, běží na serverech Windows, AIX či IBM System.

Na prezentaci nechyběla ani zmínka o systémech BladeCenter s procesory Cell. Procesor Cell BE byl původně vyvinutý společnostmi IBM, Sony a Toshiba pro herní konzole Sony Playstation 3. Systémy BladeCenter QS20 dokáží procesor Cell BE využívat k akceleraci výpočetně náročných úloh, jako renderování 3D animací, šifrování dat, komprese, či pro zobrazování v lékařství, uplatní se i v ropném a plynárenském průmyslu.

Nezapomnělo se ani na nedávné padesátiny pevného disku s kapacitou necelých 5 MB a na to, jak kontrastně proti původnímu molochovi působí objev technologie nové technologie zápisu na magnetické pásky označené jako „LTO“, která v budoucnosti dovolí zaznamenat 8TB na pásku o velikostí poloviny běžné VHS kazety.

Truck je také doslova nacpán nejrůznějšími servery, ale to už je spíš záležitost příbuzného časopisu Connect!.

AMD Opteron LS21 pro IBM BladeCenter se dvěma dvoujádrovými Opterony 8212,
dva servery jdou spojit nad sebe, čímž dostaneme čtyřprocesorový LS41 s osmi jádry.

Co jsme na Invexu slyšeli

V bleskovce během včerejška jsme vám ukázali co vše jsme na Invexu viděli. Kromě veletržního rádia však bylo v prostorách výstaviště i mnoho k poslouchání. Mimo výstavní pavilony a trochu i mimo pozornost stojí stánek (či přesněji a doslova stan) s výrobky značky Redstar. Na první poslech kvalitní hudba uvnitř pochází z reprosoustavy RS-502, která je podle některých hodnocení nejlepší současnou 5.1 reprosoustavou v cenové kategorii do čtyř tisíc korun.

Největším konkurentem pro RS-502 jsou samozřejmě o několik set korun levnější Genius HT 5.1 5000. Mnozí uživatelé se v diskuzích a u prodejců hadrwaru táží, která z reprosoustav je lepší. Pokud se nám oba soky podaří získat pro redakční test, pokusíme se na tuto otázku odpovědět.

Redstar RS-502 v celé své kráse. Nezkreslují zvuk ani při nejvyšší (a tím myslíme opravdu vysoké) hlasitosti.
Trochu jinou kategorii (jak kvalitativní, tak cenovou) představuje reprosoustava Logitech Z-5400. V tomto maličkátém obýváčku doplňovala HTPC X-Play 2 od firmy AT Computers.
 
ATC X-Play 2, LCD Samsung, repro Logitech Z-5400. Kdo by nechtěl?
Popravdě, tento obýváček není jediným místem na Invexu, kde člověk neví, co dříve obdivovat.

Po práci přijde zábava

Každému správnému příznivci deskových her musí srdce zaplesat nad expozicí v pavilonu D. Najde tu totiž deskové „konverze“ populárních počítačových her. Bohužel osvětlení v pavilonu a sklo, za nímž jsou hry vystaveny nám nedovolily udělat kvalitnější fotografie.
 
 
 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,