Invex 2006: AEC TrustPort Antivirus dosáhl 100 % ve Virus Bulletinu

Na dnešní dopoledne připravila tiskovou konferenci brněnská firma AEC, která ale jinak na Invexu nevystavuje. Prezentovány byly stěžejní produkty z oblasti počítačové bezpečnosti, jejich schopnosti a ocenění, stejně jako projekt státem financované aplikace pro elektronický podpis. Promluvil i zástupce Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Nejčerstvější a zároveň největší novinkou je zařazení AEC Trustport antiviru mezi elitu. V říjnovém vydání prestižního časopisu Virus Bulletin získal tento produkt na platformě Windows 2000 Server ocenění VB100%, když dokázal detekovat 100 % in-the-wild virů i makrovirů. Mezi polymorfními viry dosáhl 98,88 %. Ve srovnávacích testech AV-Comparatives drží Trustport nejlepší hodnocení Advanced+. Trustport se tak umisťuje lépe, než konkurence, jejíž detekční motory si AEC pro použití ve svých produktech licencuje.

Snímek prezentačního plátna

Hned dva licencované vyhledávací enginy pro produkty AEC dodává další (a známější) brněnská firma, Grisoft. Řada Trustport využívá antivirový motor AVG a antispywarový motor Ewido, který nedávnou akvizicí rovněž skončil v náručí Grisoftu.

Vývojem aplikace pro elektronický podpis pověřilo firmu AEC ministerstvo informatiky. Má jít o jednoduchou grafickou aplikaci, která laickým uživatelům přiblíží technologii elektronického podpisu, čímž by měla přispět k postupnému zavádění e-governmentu v ČR. V současné době prochází koncept aplikace připomínkovacím řízením ministerstva. Finální verze bude volně ke stažení ze stránek MI, případně jeho nástupnického ministerstva či úřadu, ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Alena Řezníčková, ředitelka firmy AEC, se během tiskové konference vyjádřila i k veletrhu Invex. Je z něj totiž zklamaná. Odborné dny považuje za pusté. Odborná a obchodnická veřejnost podle ní nemůže se svými produkty čekat rok na příležitost k obchodnímu setkání. Veřejné dny přijdou ředitelce Řezníčkové býti pro firmu zaměření AEC zbytečnými. Dozvěděli jsme se rovněž orientační náklady na účast vystavovatele, středně velké firmy se středně rozlehlým a honosným stánkem. Včetně nákladů na plochu, stánek, zařízení, lidskou sílu atd. se dostaneme nad částku milion korun.

Alena Řezníčková

Inspektor Úřadu pro ochranu osobních údajů Miloš Šnytr přinesl krátký vstup k nezbytnosti ochrany dat a ke spolupráci AEC s orgány státní správy. Ve svém příspěvku však zmínil i jednu zajímavost týkající se Invexu. Podle jeho názoru není způsob vyplňování voucherů pro vstup v souladu s požadavky jeho úřadu, jakož ani souhlas se zasíláním obchodních sdělení nemá požadovanou formu. Odpovědnost v tomto případě padá na vydavatele voucherů.

Miloš Šnytr
Diskuze (9) Další článek: Microsoft zveřejnil říjnové záplaty v podobě ISO obrazu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,