Internetový vesmír přišel o pár set tisíc uživatelů

Pár zajímavých čísel z internetového univerza. Květen dopadl nevalně, hlavně Američané dávali přednost jiné zábavě. V Rovníkové Guinei nicméně již napočítali devítistého připojeného.
Zatímco v České republice počítá internetové uživatele iAudit, celosvětově je monitorujících služeb víc, mezi přední patří Nielsen-NetRatings a MediaMetrix, též tato čísla zkoumá ITU a eMarketer. Květnové výsledky internetové populace přináší několik zajímavých čísel.

Nielsen/NetRatings, který pravidelně sčítá uživatele v třinácti největších “internetových národech”, dospěl k zajímavému závěru – v květnu jich o půl miliónu ubylo (počítají se uživatelé, kteří se v daném měsíci připojili alespoň jednou; firma ale vynechává Čínu, která by zřejmě patřila na druhé místo, protože spolehlivé, ověřené údaje z této země chybějí). Zatímco si většina zemí alespoň pár desítek tisíc uživatelů připsala, v obou vedoucích zemích ze seznamu (USA a Japonsko) toto číslo pokleslo, docela výrazně: v USA o 1,2 miliónu, v Japonsku o půl miliónu. Celkově tak údajně v květnu u této vedoucí třináctky poklesl počet uživatelů o 450 000 proti dubnu. I u nás zaznamenáváme propad v počtu uživatelů v letních dnech – zaplaťpámbů posedlost Internetem ještě není tak mocná, aby byla schopna přebít příjemné jarní počasí za oknem. Ale v šeredných podzimních dnech si to jistě vynahradí.

Celosvětové odhady počtů uživatelů Internetu se docela různí. Už zmíněný Nielsen/NetRatings jich na konci loňského roku spočetl 580 miliónů, výzkumníci z ITU hovoří o 655 mil. Internetová penetrace v jednotlivých zemích se dobře shoduje s ekonomickou vyspělostí dané země kombinovanou s mírou osobních svobod; v zemích, kde obojí trpí, je bídná. Země srovnatelné počtem obyvatelstva s ČR, avšak chudé a více či méně totalitní jsou na tom z hlediska internetové penetrace velmi špatně, kupříkladu:

  • Dominikánská republika: 8,7 mil. obyvatel, 186 000 uživatelů Internetu
  • Salvador: 6,4 mil, 40 000 “internautů”
  • Ghana: 20 mil. obyv., 200 000 připojených

Absolutně nejmenší počet uvádí CIA Factbook, ze kterého čerpáme, u Rovníkové Guineje: napočítali tam “už” 900 uživatelů Internetu.

Česká republika má podle citované zprávy 2,7 mil. uživatelů Internetu; pozoruhodný je počet internetových providerů v ČR (300), což je například o polovinu více než v Německu; například o Dánsko (5,4 mil.obyv, 3,37 interneťáků) se dělí jen třináct providerů (ti se mají…). Internetová vyspělost České republiky dopadá dobře v porovnání se západoevropskými zeměmi podobné velikosti – Belgie (téměř nachlup stejně obyvatel) má jen o 20% více uživatelů Internetu než my, Řecko rovněž s velmi podobným počtem obyvatel i ekonomickou vyspělostí jich má polovinu co my. Přeborníci jistě nejsme: poloviční Finsko má tolik uživatelů Internetu co my, na počet obyvatel menší Švédsko více než dvojnásobek. Severské země jsou ovšem z hlediska informační vyspělosti výjimečné, a jistě určitou spojitost mezi nevlídným, studeným a tmavým severským počasím a vysedáváním u počítače jistě nalezneme – ve srovnání se zmíněným “pohodářským” Řeckem s jeho celoročně příjemným klimatem i krajinou. Internet je rovněž “způsob života”, někde bude využíván více a někde méně, a přitom se v jiných měřítcích dané země nemusí skoro lišit.

U Nielsen/Netratings rovněž zkoumali míru využívání Internetu v práci a doma a došli k zajímavým číslům: v práci lidé využívají Internet zhruba dvojnásobně jako doma. Počet domén navštívených doma za měsíc činí průměrně 52, v práci 98; čas strávený nad Internetem v práci je dokonce trojnásobný (73 hodin vs 25 hodin). Počet domácích uživatelů Internetu nicméně skoro trojnásobně přesahuje počet lidí, kteří využívají Internet z práce. (Data byla sbírána v USA, Velké Británii a Austrálii). To vyvolává otázku: skutečně je oněch průměrných 73 hodin strávených v práci na Internetu využito optimálně, účinně, k plnění pracovních povinností, jak zní hezká fráze, kterou máme všichni v pracovních smlouvách? A nemám vůbec na mysli nějaké prohlížení pornostránek nebo chatování, jako spíš pročítání nekonečného množství e-mailů, které nic neřeší a odpovídání na ně, které nikomu nic nepřináší. Jedna moje známá říká: “po návratu z dovolené vymažu bez čtení všechny maily starší než tři dny, a ještě se nic nestalo”. Něco na tom možná bude.

Ovšem, nijak slavné to není ani s těmi mimopracovními internetovými zálibami v práci. Nielsen/NetRatings zkoumal čas strávený měsíčně v práci strávený se “značkami” (což může být produkt – např. výměnný síť nebo program – či webová stránka) jejich uživateli. Takže například: Trillian (chatovací systém) – 9 hodin, 43 minut. Neopets.com (pěstování virtuálních zvířátek) – 4 hodiny, 13 minut. KaZaA: 2 hodiny, 36 minut. Nejde o průměrný čas strávený všemi uživateli v práci, ale těmi, kteří s danými systémy pracují, tedy jejich uživateli. I tak to nejsou malá čísla.

Diskuze (1) Další článek: Intel uvedl Pentium 4 na frekvenci 3,2 GHz

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,