Internetem proletěl možná nejmasivnější DDoS útok v historii

Po České republice a Jižní Koreji začali před týdnem záškodníci útočit také na jednu z nejpopulárnějších černých listin nevyžádané pošty Spamhaus. Evropská organizace sdružuje seznamy serverů, ze kterých chodí spam a malware a tyto registry pak při boji s internetovou špínou používají poskytovatelé elektronické pošty a další weby.

Spamhaus nedávno zaregistroval na černou listinu i kontroverzní hostingovou společnost Cyberbunker, která se proti tomu ostře postavila a krátce na to musely servery Spamhausu čelit masivnímu DDoS útoku, který šéf organizace v rozhovoru pro BBC považuje za největší v historii internetu.

Útok trval s přestávkami týden a ve špičce dosáhl až datového toku 300 Gb/s. Na blokaci internetových systémů třeba velké mezinárodní banky přitom stačí zlomek této hodnoty.

Spamhaus ale útok nakonec přečkal jen s drobnými šrámy, útočilo se totiž na soustavu jeho DNS serverů, která je ale poměrně rozsáhlá a decentralizovaná a v nejtěžších chvílích vypomohl organizaci svými datovými centry i Google.

Útok nyní vyšetřují úřady v pěti různých zemích a má se za to, že ať už byl iniciátorem Cyberbunker, či kdokoliv jiný, zapojila se do něj šedá internetová zóna z východu Evropy a zejména Ruska.

Podle některých odborníků mohl útok nepřímo omezit i jiné weby, byl totiž natolik masivní, že relativně zatížil i některé páteřní linky internetu. Mluví se zejména o různých streamovacích službách, kde hraje klíčovou roli latence, třeba o Netflixu.

Diskuze (44) Další článek: Skype nabízí všechny placené služby na měsíc zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,