Internet Explorer 7: Nové technologie zblízka

Koncem minulého týdne jsme si ve stručnosti představili reinkarnaci nejrozšířenějšího prohlížeče světa. Internet Explorer 7 jistě brzy po svém starším bratrovi královskou korunu převezme. Novinky „modrého éčka“ v celé své kráse aneb podceňovat Výhody legálních Windows se nevyplácí.
Kapitoly článku

Něco pro vývojáře

Snad každý vývojář internetových stránek se již na nový Internet Explorer informoval a ví tak, že přináší zcela nový způsob interpretace kódu. Pokrok byl učiněn, shody se specifikacemi konsorcia W3 však dosaženo nebylo. Webové projekty tak budou muset být (především po stránce kaskádových stylů) pro IE7 zvlášť optimalizovány. Nelze přitom počítat s brzkým odchodem Internet Exploreru 6, neboť ten bude v nasledujících letech hrát stále významnou úlohu na počítačích těch lidí, kteří nebudou moci nebo nebudou chtít upgradovat.

CSS

Microsoft opravil několik desítek známých chyb v interpretaci kaskádových stylů. Přesto pro další verze Internet Exploreru se plánuje další zlepšování kompatibility. I to je jasným signálem toho, že v současnosti se standardy příliš kalkulovat nemůžeme. Kompletní popis změn v CSS by vydal na samostatný článek. V anglickém jazyce se dá najít přímo na IE blogu na MSDN. Server MSDN ostatně již v současnosti nabízí i detailní a ilustrované popisy mnoha provedených změn. Přivítáme například, že obsah pomocí CSS definovaného boxu již při přesahu jeho rozměrů nezpůsobí zvětšení boxu, ale zobrazí se bez obtíží přes jeho okraje? Standardům jsme se v souvislosti s IE7 věnovali již v minulosti.

Řetězec User-Agent

V případě, že připravujete dynamické webové stránky, lze pro detekci prohlížeče a podsunutí správného CSS souboru využít například identifikaci prostřednictvím určení typu a verze prohlížeče. Tu vyčteme samozřejmě z řetězce User-Agent, který lze ve většině server-side skriptovacích jazyků získat velmi jednoduše. Abychom mohli následně pracovat s výsledky, je třeba vědět, že:

  • Na Windows XP SP2 pošle IE7 v hlavičce User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1)
  • Na Windows 2003 Server pošle IE7 v hlavičce User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.2)
  • Na Windows Vista pošle IE7 v hlavičce User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0)
Při parsování těchto údajů je třeba počítat s možností výskytu i verze 7.0b, kde však písmenko b neznačí nějakou aktualizovanou verzi prohlížeče, nýbrž naopak verze beta, tedy testovací. Vývojáři, kteří si na svůj pracovní stroj nainstalovali IE7, mohou bez obtíží dál pracovat i s řetězci User-Agent produkovanými verzí 6. Tato utilitka vytvoří instanci prohlížeče zasílající starší informace o prohlížeči.

Pozor na verzi bez ověření pravosti

V krátké době po uvolnění finálního Internet Exploreru 7 se na internetu objevila verze, která při instalaci neprovádí ověření pravosti Windows (release NO WGA-CZ warezové grupy Clone Zone). Pokud by některý ze čtenářů chtěl z jakéhokoli důvodu i přes nelegálnost tohoto kroku cracknutou verzi použít, musíme jej varovat.

Ověření pravosti Windows zdrží jen pár vteřin. Jeho obcházení se nemusí vyplatit.

Tento release ve skutečnosti není finální IE7, ale pouze RC. V případě, že jej přesto použijete a nesprávně umístíte knihovnu, která slouží jako crack, systém Windows již pravděpodobně nepůjde znovu spustit.

Windows Internet Explorer je i v sedmé verzi jednou z klíčových komponent systému. Není proto radno používat jej v různých pokoutných verzích. Ty mohou totiž způsobit nevratné škody na softwarovém vybavení počítače.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,