Internet Explorer 7: Nové technologie zblízka

Koncem minulého týdne jsme si ve stručnosti představili reinkarnaci nejrozšířenějšího prohlížeče světa. Internet Explorer 7 jistě brzy po svém starším bratrovi královskou korunu převezme. Novinky „modrého éčka“ v celé své kráse aneb podceňovat Výhody legálních Windows se nevyplácí.
Kapitoly článku

Grafické uživatelské rozhraní programu

Pokud někoho nenaláká zlepšené zabezpečení, měl by dát šanci ještě výrazně vylepšenému uživatelského rozhraní nového Windows Internet Exploreru. Nejvýraznější změnou je přechod do moderní grafiky podobné Windows Vista či Office 2003 a 2007. Rozhraní je výrazně zjednodušené, standardně je skryto hlavní menu aplikace. Důležité změny jsme popisovali již v pátek.

Záložky

Aby nedocházelo k omylům plynoucím z dezinterpretace slova záložka, je potřeba několik vysvětlujících vět. Tímto názvem se v českém prostředí systémů Windows standardně označují ouška na vrchu oken, jejichž přepínání nám umožňuje na jediném místě zobrazovat různé informace. Stejně tak se tedy ve WIE označují i ouška reprezentující jednotlivé stránky. Problematický je naopak anglický ekvivalent tabs, který nemá hezky znějící českou variantu. Angličtina však zná také záložky (bookmarks), což je však v anglických Windows to, co česky nazýváme jako Oblíbené.

Náhledy na záložky otvírá funkce Quick Tabs po kliknutí na malou záložku zcela nalevo.

Ať již česky záložky či anglicky tabs, podstatné je jedno: Jsou tu! Microsoft po vzoru svých konkurentů zapracoval do WIE podporu práce s více stránkami v jediném okně. Raritou je možnost náhledu na jejich obsah. K jeho aktivaci postačí kliknout na patřičnou funkční záložku, která se při otevření alespoň dvou záložek s webovými stránkami zjeví úplně vlevo od ostatních.

Klávesnice nejsou mrtvé

Příchod záložek znamená i příchod nových klávesových zkratek. Používají se standardní zkratky známé i z konkurenčních prohlížečů. Novou záložku tak otevřeme stiskem Ctrl+T a zavřeme ji standardním Ctrl+W či i méně známou zkratkou Ctrl+F4. Ctrl+N se chová nestandardně a místo nové záložky otevírá nové okno prohlížeče, avšak v něm i záložku obsahující stejnou stránku jako vybraná záložka v okně, v němž byla zkratka stisknuta.

Velmi zajímavé je i klávesové přepínání na konkrétní záložky. Stiskem Ctrl+n, kde n je číslo záložky, nás na ni prohlížeč přesune. Je možno použít čísla 1 až 8. Devítka je vyhrazena pro přímý přechod na záložku úplně poslední.

Na straně myši přichází rovněž standardní podpora různých akcí. Fungovat začíná především velmi důležité střední tlačítko, jímž lze po kliku na odkaz otvírat novou záložku a po kliku přímo na záložku tuto naopak zavírat. Detailní popisy klávesových zkratek WIE7 lze najít opět na IE Blogu.

Vyhlazování písma

Funkce typu „buď máme rádi, nebo nesnášíme“. Radikální uživatelé ClearType ve Windows nikdy nezapínají, jiní však pohled na kostrbatá písmenka nesnesou. Tak či tak, WIE7 přináší ClearType standardně aktivovaný. Vypnout jej lze v ovládacím panelu Možnosti internetu (Internet options), na záložce Pokročilé (Advanced), v sekci Multimédia, pod položkou Vždy používat ClearType pro HTML (Always use ClearType for HTML). Aktivované vyhlazování se používá mimo samotný IE i v dalších programech, které prohlížeč využívají pro zobrazování. Jmenujme za všechny alespoň Windows Mail, či postaru Microsoft Outlook Express.

Text webové stránky s aktivovaným vyhlazováním písma ClearType

A bez: Rozdíl za maličkou ztrátu výkonu stojí. Po pár dnech nebudete věřit, že jste se dokázali na něco tak kostrbatého dívat.

Inovovaný ovládací panel Možnosti internetu i s volbou pro deaktivaci ClearType

Vyhledávání

Integrované vyhledávání prošlo zásadní přestavbou. Nově je prakticky zcela v rukou uživatele, který si může přidávat, upravovat i odebírat poskytovatele těchto služeb podle vlastních preferencí – a to včetně vyhledávání automatického. V případě OEM instalací bude mít výrobce počítače neomezenou možnost sám automatické vyhledávání nakonfigurovat.

Přidat poskytovatele online vyhledávání je snadné. Postačí jen několik kliknutí. Ze seznamu na webu Microsoftu lze vybrat a jako výchozí nastavit některou ze zhruba dvou desítek vyhledávacích služeb. Časem se zřejmě rozšíří i možnost obohatit seznam providerů prostřednictvím kliknutí na speciální odkaz ve stránce a potvrzení přidání.

Výběr poskytovatelů vyhledávání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,