Internet Explorer 7 beta 2 - ještě tomu něco chybí

Internet Explorer 7 pomalu spěje do závěrečné fáze, i když do uvolnění finální verze ještě víc než půl roku zbývá. Microsoft zveřejnil druhou "skutečnou" betaverzi, která už je svým zaměřením poprvé určena i pro širší okruh zájemců i z řad běžných uživatelů. V recenzi jsem se tak soustředil spíše na uživatelské rozhraní a celkový dojem z používání, než na technologické pozadí. Za sebe musím říct, že tomu stále ještě něco chybí.
Kapitoly článku

Vyhledávací toolbar

Tím se pomalu dostáváme k dalším prvkům uživatelského rozhraní. Když už je zde vyhledávací toolbar (i když nejde odstranit), proč ho tedy nevyužít. Zvláštní ovšem je, jakým způsobem lze do seznamu vyhledávačů přidávat další položky. Standardně je zde obsažen celkem logicky jen MSN. Neznamená to však, že nelze přidat další. Jen způsob je poněkud zvláštní, byť uživatelsky na první pohled velmi jednoduchý. Kliknutím na tlačítko šipky u vyhledávacího políčka lze z menu zvolit položku Change Search Defaults. Jak však můžete vidět na obrázku, není zde tlačítko pro přidání nového vyhledávače, můžete je pouze odstraňovat či nastavit jako implicitní.



Přidání vyhledávače se provádí jinde

Přidat nový server však lze prostřednictvím položky Find More Providers. Ta vás přesune na stránky Microsoftu, kde naleznete v současné době seznam zhruba 22 vyhledávačů od čistě webových (Google a spol.) až po e-shopy či Wikipedii. Kliknutím na odkaz se pak daný vyhledávač přidá do vašeho seznamu.



Seznam "podporovaných" vyhledávačů



Dialog pro přidání nového vyhledávače do seznamu

Na první pohled je to velmi jednoduché pro uživatele, na druhou stranu má Microsoft pod kontrolou, které vyhledávače lze do IE7 přidat. Ovšem abych vývojářům nekřivdil, existuje i způsob, jak vložit do vašeho seznamu adresu libovolného vyhledávače a sice přes jednoduchý skript, jehož syntaxe je na stránkách se seznamem vyhledávačů popsána. Otázkou je, zda běžný uživatel něco podobného bude zkoušet (i když je to snadné) a zda by bývalo nebylo lepší přidat přímo do rozhraní Internet Exploreru jednoduché pole pro vložení adresy.

RSS, import a export

Dalším tématem je RSS. Ve Windows Vista má být téměř všudypřítomné a vývojáři IE7 na podpoře tohoto oblíbeného způsobu šíření informací také zapracovali. Podrobně se nebudeme ke způsobu ovládání již vracet, doporučuji opět původní článek. Kromě jednoduchého přidávání kanálů (IE pozná, když stránka odkaz na kanál obsahuje) a jejich sledování zde existuje i možnost importu či exportu kanálů prostřednictvím souboru OPML.

Importovat či exportovat však lze i Oblíbené položky, celkem netradičně však také Cookies. Prozatím jsou funkce pro import a export zmiňovaných dat umožněny pouze z/do souboru, položka pro přímý export z/do jiného prohlížeče (resp. aplikace) zatím nebyla v betaverzi dostupná.

 

Importovat a exportovat lze nejen Oblíbené položky, ale i RSS a cookies

Phishing

Velký význam také přikládá Microsoft ochraně proti phishingu a Internet Explorer rovněž obsahuje bezpečnostní nástroj, který by vás měl před tímto způsobem krádeže ochránit. Detekuje-li prokazatelně phishingovou stránku, jste na to upozorněni tím, že zčervená adresní řádek a zobrazí se varovná stránka. Máte pak možnost i přes riziko pokračovat dál a vynutit si zobrazení původní adresy.



Phishingový filtr v akci

Pokud sami získáte podezření, že je stránka nedůvěryhodná (v případě, že máte automatickou kontrolu vypnutou), lze si každou stránku prověřit zvlášť. Explorer se spojí s databází Microsoftu a ověří, zda se adresa nachází na "černé listině". Máte také možnost podezřelou stránku nahlásit.

Závěrem

Co říci závěrem? Druhá betaverze toho nepřinesla na první pohled příliš nového proti verzím předchozím, ale je již určena pro široké testování koncovými uživateli. Ti teď mají možnost Microsoftu reportovat, co se jim nelíbí a co bude do finální verze ještě potřeba změnit. Já bych se přimlouval za větší volnost v nastavení rozvržení toolbaru.

Nemohu se zbavit dojmu, že tato poslední verze IE je paradoxně poněkud línější než verze předchozí a dokonce i paměťová náročnost mě dost překvapila. Po několika hodinách práce mi IE se čtyřmi panely spolkl téměř 80 MB paměti a dalších téměř 90 MB paměti virtuální. Firefox je taky pěkně nenasytný, ale za obdobných podmínek (stejná doba používání, stejný počet panelů se stejnými stránkami) si vzal 50 MB (a 40 MB VP). Nerad bych tím hodnotil paměťovou náročnost a rychlost poslední verze IE, ale subjektivně (!!) se mi zdá poněkud pomalejší. Byl bych rád, pokud byste se na toto téma podělili se svými zkušenostmi v diskusi.

Co mi v Internet Exploreru i nadále chybí je propracovanější "download manažer". Jednoduchý dialog pro stahování je již poněkud zastaralý a na stahování větších věcí či v případě nutnosti navazovat stahování je nepoužitelný. Propracovanější by mohl být i systém pluginů. Kvůli nim byla otevřena i speciální stránka, kde je v současné době několik desítek programů, které rozšiřují funkčnost IE7 od rozličných výrobců. Většina jich bohužel není zdarma a stahují se v podobě samostatných EXE souborů. Něco jako Správce rozšíření ve Firefoxu a jejich snadná instalace tedy chybí.

A na úplný závěr zobrazování stránek. V tomto bodě se na první pohled nic nezměnilo (od minulé verze). Všechny běžně navštěvované stránky zobrazuje IE v pořádku, problém není ani v internetovém bankovnictví České spořitelny (i když prohlížeč ještě není rozpoznán jako "podporovaný") a dokonce se nevzpouzela ani jinak na prohlížeč poměrně citlivá Komerční banka. O ACID2 testu již nemá smysl hovořit. Tato verze zobrazuje "kyselý ksichtík" samozřejmě stejně špatně jako "layout complete" verze předchozí a nelze očekávat, že se to do uvedení finální verze změní.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,