Internet do kapsy: nový formát počítačů od Intelu

Intel předvedl novou ultramobilní platformu, která by měla být menší, levnější a úspornější, než zatím neúspěšné UMPC.

Na Intel Developer fóru v San Francisku se Intel pochlubil dalšími detaily o plánované nové platformě Menlow určené pro novou generaci ultrapřenosných počítačů. Koncept, který této platformy využívá, pak dostal označení MID – Mobile Internet Device, a Intel o něm mluvil už i na letošním jarním IDF. Díky této novince by se měla objevit nová kategorie mobilních zařízení nejrůznějších výrobců, na této platformě postavená.

Svůj podíl na tom, proč se Intel do něčeho podobného pustil, má určitě i dosavadní neúspěch podobného, o něco většího formátu počítačů, za kterým stojí Microsoft a používá se pro něj označení UMPC – Ultra-Mobile PC. Za těch pár měsíců, co se objevily nějaké modely UMPC, se tato kategorie počítačů stala synonymem pro malé neohrabané nepříliš výkonné počítače s mizernou výdrží (což je u mobilní platformy bez debat největší problém).

Z označení Mobile Internet Device je zřejmé, že bude hlavní snahou nabídnout nový formát mobilních počítačů, které budou už od prvopočátku na rozdíl od mobilních telefonů přizpůsobené především pohodlnějšímu mobilnímu přístupu k Internetu. První generace zařízení nemá mít funkce klasických mobilních telefonů. Přesto bude možné je jako telefon používat – měla by totiž podporovat VoIP. A mělo by být možné používat je ke všemu, k čemu v souvislosti s internetem využíváme klasická PC.

asus.jpg compal.jpg ConceptSlider.jpg
electrobit.jpg Fujitsu_UMPC_open.jpg HTC Shift.jpg
IMG_0926_no back.jpg inventec.jpg ModularConcept.jpg


Intel volí odlišnou strategii – ve srovnání s tím, co je dnes u UMPC běžné, by měla mít MID zařízení asi poloviční cenu, tedy něco kolem pěti set dolarů (někde mezi deseti a patnácti tisíci korun). Namísto na hardware náročných Windows Vista či Windows CE se intenzivně pracuje na vývoji značně zeštíhlené verze operačního systému, která bude podle všeho založená na některé z verzí Linuxu. Tím by se mělo ušetřit nejen na ceně systému, ale díky menším nárokům také na výkonu procesoru a tím pádem i na spotřebě. Oproti UMPC by měla spotřeba klesnout asi desetkrát. V souvislosti s MID zařízeními se mluví o tom, že bude kompaktnější a má využívat malé 3,5-6" displeje, zatímco u UMPC je obvyklých 5-7".

anandmenlow.jpg anandmenlow2.jpg

I když se jedná o mobilní zařízení, má jít stále o klasickou PC platformu. Základní deska má díky velkému stupni integrace rozměry jen 134×74 mm. O slušný výkon při výborné spotřebě by se měly postarat plánované procesory s kódovým označením Silverthorne – ty by měly mít obdobný výkon, jako 90nm Pentia M založená na jádře Dothan a poradit si mají i s těmi Windows Vista. Asistovat mu bude čipová sada s označením Poulsbo.

menlowboard.jpg menlowboard2.jpg

Spotřebu Intel prezentoval na následujících grafech, výše umístěná červená čára je maximální spotřeba TDP 5,5 W, kterou mají ULV procesory Dothan. Spodní červená čára je pak 0,55 W, což by mělo být TDP Silverthorne. Zelená čára pak zobrazuje aktuální spotřebu procesoru, rovný úsek na konci je stoprocentní zatížení konkrétního procesoru.

menlowdemo.jpg menlowdemo2.jpgmenlowdemo3.jpg 

Další obrázek srovnává spotřebu Dothanu a Silverthorne při přehrávání flashové animace.

menlowdemo4.jpg

Procesory Silverthorne se mají na trhu objevit v roce 2008. Budou vyráběné 45nm Hi-K procesem a na jediný 300mm křemíkový wafer se jich vejde na dva tísíce – díky tomu bude možné vyrábět je velmi levně.

anandwafer.jpg 

S ostatními partnery pracuje Intel i na podpoře široké škály bezdrátových připojení do sítí 3G pomocí přídavných karet, od Intelu má dostat podporu 802.11n a WiMAX.

V současnosti na většině MID běží údajně Ubuntu, ale hodně se mluví i o upravené verzi čínského Red Flag Linuxu nazvané Midinux – to by mimo jiné mohlo pomoci prosadit se na čínském trhu. U Midinuxu je už na první pohled nápadná podoba s grafickým rozhraním iPhone.

calculator.preview.png calendar.preview.png document_writer.preview.png email.preview.png
game_0.preview.png IM.preview.png image_viewer.preview.png main_ui.preview.png
main_ui_without_shortcut.preview.png movie_player.preview.png pdf_reader.preview.png rss_feed_reader.preview.png

A spolupracuje se i s řadou dalších potenciálních dodavatelů software.

Intel už představil další podobu zařízení, které by mělo na současné MID navazovat a objevit se má někdy v létech 2009/2010 – ta už by měla využívat platformy s kódovým označením Moorestown. Vyrábět by se mělo stále 45nm procesem (i když by měl Intel v té době přecházet na 32nm), procesor by měl navíc obsahovat integrovaný řadič pamětí, jednotku pro kódování a dekódování videa a integrovanou grafiku. Druhý čip už by se měl starat jen o komunikaci s okolím. Výhodou by mělo být další zmenšení rozměrů asi na polovinu a další snížení spotřeby.

moorestown.jpg

Prezentovanému zařízení už asi nikdo neodpáře nálepku široký iPhone. Oproti němu má asi dvojnásobnou šířku. Virtuální klávesnice by měla být po stranách. A měl by už zahrnovat i funkce mobilního telefonu.

iphone.jpg iphone10.jpg iphone2.jpg
iphone3.jpg iphone4.jpg iphone5.jpg
iphone6.jpg iphone7.jpg iphone8.jpg
iphone9.jpg

První malé počítače s kapesním internetem, postavené na nové platformě, by se měly objevit v první polovině roku 2008.

Zdroj: Anandtech, Clubic, TG Daily, DailyTech, ExtremeTech, APCMag

 

Diskuze (13) Další článek: Zahraniční testy: Která se nejlíp popere s videem?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,