Intel | Únik dat

Intelu uniklo 20 GB interních dokumentů. Nebyl to útok, tvrdí firma

Intel nemá příliš dobré období. Jen krátce poté, co musel řešit zpožděnou výrobu svých čipů, propad akcií a odchod některých klíčových zaměstnanců, se ukázalo, že na internet mu uniklo 20 GB citlivých dat. Sice nebyly prozrazeny žádné osobní údaje zákazníků ani pracovníků, firma ale přišla o utajované interní dokumenty. 

Upozornil na to švýcarský programátor Till Kottmann, který již několikrát v minulosti zveřejnil uniklá data od velkých technologických firem, které se staly obětmi hackerských útoku. Zveřejnil i tyto nové dokumenty Intelu, jež nahrál na uložiště Mega. 

Kottmann tvrdí, že dokumenty získal od nejmenovaného zdroje, kterému se podařilo výrobce čipů hacknout v květnu letošního roku. Konkrétně měl napadnout server Intelu hostovaný na CDN síti od Akamai, který „nebyl dostatečné zabezpečený,“ jak tvrdí programátor. 

Většina uniklých dokumentů nese značku důvěrné, takže to poslední, co by se s nimi mělo dít, je aby kolovaly na internetu. Obsahují například detailní technická schémata očekávaných Tiger Lake procesorů včetně částí jejich firmwaru. Je toho ale mnohem víc - třeba MRC kódy pro Kaby Lake, binární soubory pro ovladače kamer, které Intel vytvořil pro SpaceX, ale především backdoor přístupy pro několik zdrojových kódu společnosti. Některé dokumenty jsou pak relativně nevinné, například InDesign šablony pro marketingové materiály firmy.

Intel ve vyjádření pro americká média potvrdil, že k úniku jeho dat skutečně došlo. Odmítá však, že by šlo o cílený hackerský útok. Podle něj dokumenty vynesl někdo, pro má přístup k webovému portálu, přes který Intel sdílí se svými obchodními partnery neveřejné technické detaily svých čipů. Dost možná je tak na vině některá ze třetích stran, se kterou Intel spolupracuje. 

Diskuze (7) Další článek: Microsoft Surface Book 3: stále unikátní notebook s odtrhávacím displejem, rychlost tu ale nehledejte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,